EU odobrila 5G partnerstvo Vodafone Italy i Telecom Italia

EU odobrila 5G partnerstvo Vodafone Italy i Telecom Italia

Foto: DepositPhotos

Vodafone Italy i Telecom Italia dobili su dozvolu Europske komisije oko sklapanja partnerstva kojim će zajedno implementirati novu generaciju mobilnih mreža (5G) u Italiji. Vrlo važna odluka koja pokazuje smjer kako se treba raditi.

Partnerstvo je detaljizirano u srpnju prošle godine, od strane obje kompanije. Troškovi će se pritom dijeliti i sama implementacija stići će brže no kad bi Telecom Italia radio sam na njoj. Uz to, prihodi će se također dijeliti. No, ima jedan zanimljiv detalj i zato je Telecom Italia toliko "gurao" sklapanje partnerstva.

Naime, Vodafone se obvezao transferirati svoje tornjeve Inwitu, kompaniji u kojoj Telecom Italia imao 60 posto udjela prije sklapanja partnerstva. Uz to, Vodafone je platio 2,14 milijardi eura za Inwitove tornjeve i u konačnici udio u toj kompaniji dijeli se jednako između Vodafonea i Telecom Italia - svakom će pripasti po 37,5 posto. Na taj način Inwit u svom portfelju ima 22.000 5G tornjeva i postaje druga najveća kompanija u Europi po tom pitanju.

Također, Europska komisija odredila je Inwitu da 4000 tih tornjeva mora omogućiti konkurenciji, ali samo u gradovima čija populacija premašuje 35.000 stanovnika. Održavanje i kompletna usluga pritom se podrazumijevaju i Europska komisija sve će pažljivo nadgledati.

Također, ono što se doznalo od strane anonimnih izvora još krajem 2018., kad se partnerstvo tek spomenulo, jest da bi sporazum podrazumijevao dijeljenje odašiljača bežičnog interneta, radio opreme i potencijalno bi jedni drugima osiguravali pristup 4,8 milijardi eura vrijednom 5G frekvencijskom opsegu kojeg su ove kompanije kupile na javnoj dražbi 2018.

Njome je prikupljeno ukupno 6,5 milijardi eura i osim ove dvije kompanije, u njoj su sudjelovale Wind Tree i Iliad. Najviše je potrošio Telecom Italija, ukupno 2,5 milijardi eura. Vodafone je pak potrošio 2,4 milijardi eura i njegovi čelnici obrušili su se na talijanske vlasti zbog činjenice da je Telecom Italia dobio toliki dio "kolača". Ali, u konačnici, može se vidjeti, pronađen je zajednički jezik.

Još iz kategorije

Odgođena primjena dijela Metodologije testa istiskivanja marže zbog epidemije koronavirusa i potresa

Odgođena primjena dijela Metodologije testa istiskivanja marže zbog epidemije koronavirusa i potresa

31.03.2020. komentiraj

Vijeće HAKOM-a donijelo je odluku o odgodi primjene dijela mjere Metodologije testa istiskivanja marže do kraja godine zbog epidemije koronavirusa i potresa.

Ipak bi moglo biti nekog povrata novca za MWC 2020

Ipak bi moglo biti nekog povrata novca za MWC 2020

27.03.2020. komentiraj

Pandemija koronavirusa utjecala je na svakodnevicu i uzdrmala brojne industrije, a prvo veće otkazivanje nekog događaja zbog straha od širenja zaraze bilo je ono u Barceloni. Mobile World Congress (MWC) nije se održao prvi put u svojoj povijesti, izgubljeno je oko pola milijarde eura prihoda, a organizator GSMA je sve “začinio” vijesti da povrata novca neće biti. Ipak, to se možda promijenilo.

Telekomi u iščekivanju 5G mreže

Telekomi u iščekivanju 5G mreže

27.03.2020. komentiraj

Pokušali smo saznati kako domaći telekom operateri vide odgodu otvaranja druge digitalne dividende odnosno odluku HAKOM-a da se odgodi uvođenje DVBT-2 tehnologije koja bila predviđena potkraj svibnja taman prije Europskog nogometnog prvenstva.