EU će dopustiti Deutsche Telekomu kupnju nizozemskog ogranka Tele2

EU će dopustiti Deutsche Telekomu kupnju nizozemskog ogranka Tele2

Foto: Dražen Tomić / Tomich Productions

Deutsche Telekom dobit će dopuštenje regulatora Europske unije za kupnju nizozemskog ogranka Tele2, čime će priča koja traje već skoro 12 mjeseci napokon biti završena, a njemački telekomunikacijski gigant napokon će u svom poslovanju imati ogranak koji bi mu trebao donijeti iznimnu korist kad je riječ o pozicioniranju na tržištu.

Konkretnije, riječ je o poslu vrijednom 190 milijuna eura i kao ključni argument za njegovo odobrenje jest činjenica da bi na nizozemskom tržištu kombinirano oba telekoma činila tek 25 posto, manje no lider KPN (43 posto) i drugi VodafoneZiggo (30 posto). Ujedno, Tele2 će uz novac dobiti i 25 posto udjela u T-Mobile NL, što je vrlo dobar posao za švedsku kompaniju.

Uz to, DT ima očito velike planove s novonastalom kompanijom jer bi T-Mobile Nederland treba biti dokapitaliziran internim zajmom Deutsche Telekoma u visini od čak 1,1 milijarde eura. Iz Tele2 su napomenuli i da očekuju da u stavci prekinutog poslovanja knjižiti trošak od 110 milijuna američkih dolara do 170 milijuna dolara vezano za nizozemski ogranak.

U svakom slučaju spojeni T-Mobile i Tele u Nizozemskoj imat će priliku uhvatiti se u koštac s konkurencijom na ovom inače vrlo zahtjevnom telekomunikacijskom tržištu. Treba reći i da mnogo kasnije nego što je bio plan, s obzirom da je istraga europskih regulatora pokrenuta tek u srpnju ove godine, osam mjeseci nakon pokušaja preuzimanja ogranka Tele2.

Također, otkako se objavila vijest o vrlo vjerojatnom zelenom svjetlu za ovo poslovanje, dionice Tele2 skočile su za devet posto, a Deutsche Telekom se oporavio nakon minusa od jedan posto prošlog tjedna. Time na kraju svi završavaju priču s profitom, osim konkurencije koja će imati daleko opasnijeg protivnika no što je imao dosad kad su Tele2 i Deutsche Telekom poslovali svaki zasebno na plodnom nizozemskom tržištu.

Još iz kategorije

Intel i Ericsson dogovorili suradnju na razvoju 5G platforme

Intel i Ericsson dogovorili suradnju na razvoju 5G platforme

19.02.2019. komentiraj

Intel i Ericsson sklopili su višegodišnje partnerstvo kako bi razvili softverske i hardverske upravljačke platforme za mobilne mreže pete generacije (5G), NFV (network function virtualisation) i distribuirani cloud. Pritom će kombinirati Ericssonov SDI (software-defined infrastructure) upravljački softver i Intelov Rack Scale Design.

Infobip u Tuzli otvorio ured i planira do kraja godine zaposliti još 80 stručnjaka

Infobip u Tuzli otvorio ured i planira do kraja godine zaposliti još 80 stručnjaka

19.02.2019. komentiraj

Kompanija Infobip, jedna od vodećih regionalnih IT kompanija s globalnim uspjehom, u Tuzli je u ponedjeljak otvorila svoj 61. ured u svijetu te 25 novih radnih mjesta za IT i business stručnjake koji će imati priliku razvijati inovativna komunikacijska rješenja za vodeće svjetske kompanije poput WhatsAppa, Ubera i mnogih drugih.

Huawei prihvaća znatno strože kontrole da ostane u utrci za 5G

Huawei prihvaća znatno strože kontrole da ostane u utrci za 5G

18.02.2019. komentiraj

Huawei nije samo među tri najveća proizvođača pametnih telefona na svijetu i prvi u Kini, ta kompanija je i vodeća kad se radi o mobilnim mrežama pete generacije (5G) pa činjenica da joj se otežava ili onemogućava poslovanje u Sjedinjenim Američkim Državama, Australiji, Kanadi, Novom Zelandu, Japanu, Južnoj Koreji i Europskoj uniji, nije baš najpozitivnija. Upravo zato kineski gigant javno obznanjuje da prihvaća strože kontrole kako bi mogao bezbrižno ostati na 5G tržištu, ali i onom koje se tiče pametnih telefona.