EU će dopustiti Deutsche Telekomu kupnju nizozemskog ogranka Tele2

EU će dopustiti Deutsche Telekomu kupnju nizozemskog ogranka Tele2

Foto: Dražen Tomić / Tomich Productions

Deutsche Telekom dobit će dopuštenje regulatora Europske unije za kupnju nizozemskog ogranka Tele2, čime će priča koja traje već skoro 12 mjeseci napokon biti završena, a njemački telekomunikacijski gigant napokon će u svom poslovanju imati ogranak koji bi mu trebao donijeti iznimnu korist kad je riječ o pozicioniranju na tržištu.

Konkretnije, riječ je o poslu vrijednom 190 milijuna eura i kao ključni argument za njegovo odobrenje jest činjenica da bi na nizozemskom tržištu kombinirano oba telekoma činila tek 25 posto, manje no lider KPN (43 posto) i drugi VodafoneZiggo (30 posto). Ujedno, Tele2 će uz novac dobiti i 25 posto udjela u T-Mobile NL, što je vrlo dobar posao za švedsku kompaniju.

Uz to, DT ima očito velike planove s novonastalom kompanijom jer bi T-Mobile Nederland treba biti dokapitaliziran internim zajmom Deutsche Telekoma u visini od čak 1,1 milijarde eura. Iz Tele2 su napomenuli i da očekuju da u stavci prekinutog poslovanja knjižiti trošak od 110 milijuna američkih dolara do 170 milijuna dolara vezano za nizozemski ogranak.

U svakom slučaju spojeni T-Mobile i Tele u Nizozemskoj imat će priliku uhvatiti se u koštac s konkurencijom na ovom inače vrlo zahtjevnom telekomunikacijskom tržištu. Treba reći i da mnogo kasnije nego što je bio plan, s obzirom da je istraga europskih regulatora pokrenuta tek u srpnju ove godine, osam mjeseci nakon pokušaja preuzimanja ogranka Tele2.

Također, otkako se objavila vijest o vrlo vjerojatnom zelenom svjetlu za ovo poslovanje, dionice Tele2 skočile su za devet posto, a Deutsche Telekom se oporavio nakon minusa od jedan posto prošlog tjedna. Time na kraju svi završavaju priču s profitom, osim konkurencije koja će imati daleko opasnijeg protivnika no što je imao dosad kad su Tele2 i Deutsche Telekom poslovali svaki zasebno na plodnom nizozemskom tržištu.

Još iz kategorije

I Japan najavio zabranu korištenja 5G opreme Huawei-a i ZTE-a

I Japan najavio zabranu korištenja 5G opreme Huawei-a i ZTE-a

11.12.2018. komentiraj

Kineski Huawei i ZTE posljednjih godina bili su umiješani diretno ili indirektno u špijunske skandale u zapadnim zemljama, zbog čega im je otežano ili suspendirano poslovanje u Sjedinjenim Američkim Državama, Australiji i Novom Zelandu, dok Velika Britanija najavljuje određene sankcije. Ali, nastao je sad krajem godine novi problem, Japan se odlučio na prekid korištenja uređaja koje proizvode Huawei i ZTE.

Hrvatsku čeka 5G vrijeme

Hrvatsku čeka 5G vrijeme

11.12.2018. komentiraj

Zbog isticanja prednosti uvođenja nove 5G tehnologije i približavanja mogućnosti koje 5G donosi krajnjim korisnicima i gospodarstvu, ali i prepoznavanja potreba svih kategorija korisnika, Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM) održala je u Zagrebu prvi hrvatski „5G dan“. 5G je, za razliku od postojećih generacija tehnologija pokretnih komunikacija, prva tehnologija od početka dizajnirana ne samo za glasovnu i podatkovnu komunikaciju nego kao fleksibilna i programibilna tehnologija koja se bazira na višestrukom povećanju brzine pristupa, izrazito niskom kašnjenju te masovnoj inteligentnoj komunikaciji između uređaja.

Hrvatski gradovi i općine vrlo uspješni – 224 dobilo ukupno 3,36 milijuna eura za WiFi4U

Hrvatski gradovi i općine vrlo uspješni – 224 dobilo ukupno 3,36 milijuna eura za WiFi4U

08.12.2018. komentiraj

Nakon što se čak 366 hrvatskih jedinica lokalne samouprave prijavilo na europski natječaj WiFi4EU koji omogućava sredstva za nabavku najsuvremenije opreme za wi-fi pristupne točke na javnim mjestima, sredstva su odobrena za 224 hrvatskih općina i gradova, što je ukupno 3,36 milijuna eura. Ukupna je vrijednost programa WiFi4EU čak 120 milijuna eura do kraja 2020. godine. Hrvatska je na samom vrhu po broju gradova koji su uspjeli povući novac.