EU će dopustiti Deutsche Telekomu kupnju nizozemskog ogranka Tele2

EU će dopustiti Deutsche Telekomu kupnju nizozemskog ogranka Tele2

Foto: Dražen Tomić / Tomich Productions

Deutsche Telekom dobit će dopuštenje regulatora Europske unije za kupnju nizozemskog ogranka Tele2, čime će priča koja traje već skoro 12 mjeseci napokon biti završena, a njemački telekomunikacijski gigant napokon će u svom poslovanju imati ogranak koji bi mu trebao donijeti iznimnu korist kad je riječ o pozicioniranju na tržištu.

Konkretnije, riječ je o poslu vrijednom 190 milijuna eura i kao ključni argument za njegovo odobrenje jest činjenica da bi na nizozemskom tržištu kombinirano oba telekoma činila tek 25 posto, manje no lider KPN (43 posto) i drugi VodafoneZiggo (30 posto). Ujedno, Tele2 će uz novac dobiti i 25 posto udjela u T-Mobile NL, što je vrlo dobar posao za švedsku kompaniju.

Uz to, DT ima očito velike planove s novonastalom kompanijom jer bi T-Mobile Nederland treba biti dokapitaliziran internim zajmom Deutsche Telekoma u visini od čak 1,1 milijarde eura. Iz Tele2 su napomenuli i da očekuju da u stavci prekinutog poslovanja knjižiti trošak od 110 milijuna američkih dolara do 170 milijuna dolara vezano za nizozemski ogranak.

U svakom slučaju spojeni T-Mobile i Tele u Nizozemskoj imat će priliku uhvatiti se u koštac s konkurencijom na ovom inače vrlo zahtjevnom telekomunikacijskom tržištu. Treba reći i da mnogo kasnije nego što je bio plan, s obzirom da je istraga europskih regulatora pokrenuta tek u srpnju ove godine, osam mjeseci nakon pokušaja preuzimanja ogranka Tele2.

Također, otkako se objavila vijest o vrlo vjerojatnom zelenom svjetlu za ovo poslovanje, dionice Tele2 skočile su za devet posto, a Deutsche Telekom se oporavio nakon minusa od jedan posto prošlog tjedna. Time na kraju svi završavaju priču s profitom, osim konkurencije koja će imati daleko opasnijeg protivnika no što je imao dosad kad su Tele2 i Deutsche Telekom poslovali svaki zasebno na plodnom nizozemskom tržištu.

Još iz kategorije

A1 Hrvatska podigao brzinu mobilne do 1,35 Gbit/s

A1 Hrvatska podigao brzinu mobilne do 1,35 Gbit/s

23.05.2019. komentiraj

Investicijom i  implementacijom dodatnih frekvencija na 2100 i 2600 MHz, A1 Hrvatska povećala je kapacitete i maksimalne brzine koje se mogu postići na 4G Advanced Pro mreži. Tako je dosadašnja maksimalna brzina od 750 Mbit/s povećana na 1,35 Gbit/s. Usporedbe radi, to je brzina preuzimanja video sadržaja od 10 GB u samo jednoj minuti.

Održan okrugli stol „Prednosti uvođenja 5G mreža u RH“

Održan okrugli stol „Prednosti uvođenja 5G mreža u RH“

22.05.2019. komentiraj

U sklopu konferencije MIPRO 2019. odnosno 42. međunarodnog skupa za informacijsku i komunikacijsku tehnologiju, elektroniku i mikroelektroniku u Opatiji je održan okrugli stol „Prednosti uvođenja 5G mreža u RH“.

Macron poručuje da Europa neće blokirati Huawei

Macron poručuje da Europa neće blokirati Huawei

20.05.2019. komentiraj

Francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavio je da Europa neće iću putem Sjedinjenih Američkih Država po pitanju Huaweija, što znači da nikakve sankcije ili zabrane na tlu Europske unije neće vrijediti za tu kinesku kompaniju. Time je samo potvrdio sve ono što je njemačka kancelarka Angela Merkel na tu temu izgovarala posljednjih mjeseci.