ESA istražuje 5G i 6G mreže

ESA istražuje 5G i 6G mreže
DepositPhotos

Europska svemirska agencija (ESA) započela je projekt proširenja svog britanskog središta posvećenog pomoći razvoju 5G aplikacija i 6G. Organizacija teži daljnjoj suradnji s industrijom.

ESA je istaknula potpisivanje ugovora sa specijaliziranim pružateljem IT sustava CGI za isporuku novih objekata za svoje prošireno središte, ističući podršku Svemirske agencije Ujedinjenog Kraljevstva. Stranica je otvorena 2022. i pruža pogodnosti trećim stranama za eksperimentiranje s uslugama povezivanja koje pružaju sateliti, uključujući kako se ova tehnologija može integrirati u ponude mobilnih operatera. Industrijski igrači uključeni u projekt uključuju satelitske komunikacijske tvrtke Eutelsat i OneWeb te Vodafone UK.

Proširenje je postavljeno za povećanje fizičkog otiska namjenskih mreža čvorišta i pomoć u razvoju poboljšanih satelitskih usluga; rubno računalstvo, multi-mreža, multi-orbit orkestracija; i jednostavnost korištenja sustava za povezivanje. Napredujući tim koji stoji iza projekta također namjerava provesti analizu utjecaja korištene arhitekture na okoliš.

Voditelj ESA-inog 5G-6G programa Antonio Franchi rekao je da je suradnja ključna za telekomunikacijske inovacije, a ovaj će projekt konsolidirati poziciju čvorišta kao središnje točke za uspostavljanje novih partnerstava, kako unutar Europe tako i globalno. Poslovni direktor Vodafona u Velikoj Britaniji Nick Gliddon dodao je da će interoperabilnost između 5G mreža na Zemlji i satelitskih mreža u svemiru omogućiti operateru da otvori nove uzbudljive mogućnosti za povezivanje diljem svijeta.