Ericssonova 5G pametna tvornica u SAD-u

Ericssonova 5G pametna tvornica u SAD-u

Ericssonovu 5G pametnu tvornicu u Lewisvilleu u Texasu Svjetski ekonomski forum prepoznao je kao globalnog predvodnika u 4. industrijskoj revoluciji (4IR). Forum je tvornici dao svoju prestižnu oznaku “Globalni svjetionik” kao priznanje Ericssonovoj implementaciji tehnologije sljedeće generacije na toj lokaciji te njezinom učinku – uključujući impresivno poboljšanje učinka od 2,2 puta po zaposleniku u usporedbi sa sličnim postrojenjima bez automatizacije i 4IR poboljšanja.

Spomenuta je lokacija prva Ericssonova tvornica koja je dobila ovo priznanje od Svjetskog ekonomskog foruma za širu primjenu 4IR tehnologija uz do sada vidljive koristi. Od otvaranja početkom 2020., tim 5G pametne tvornice u SAD-u razvio je 25 različitih korisničkih slučajeva, koji će svoju širu primjenu naći u manje od 12 mjeseci.

U usporedbi sa sličnim postrojenjima bez automatizacije i 4IR poboljšanja, 5G automatizirana tvornica s povezanim robotima ima 120 posto poboljšani učinak po zaposleniku i 65-postotno smanjenje u ručnom rukovanju materijalima.

Integrirani sustavi za zaštitu okoliša dizajnirani su za smanjenje potrošnje energije za 24 posto, potrošnje vode u interijeru za 75 posto u usporedbi sa sličnim građevinama, a tvornica radi na 100 posto obnovljivoj električnoj energiji. Ericsson također namjerava dobiti **LEED Gold i LEED Zero Carbon certifikate za ovu pametnu tvornicu te će ona biti prva Ericssonova tvornica u svijetu s tim priznanjem.

Fredrik Jejdling, izvršni dopredsjednik i rukovoditelj poslovnog područja Mreže u Ericssonu, izjavio je: “Upravljanje potpuno automatiziranim tvornicama koje koriste najnovije tehnologije dio je naše strategije za otporniji i održiviji globalni lanac opskrbe. To pokazuje našu predanost u nastavljanju bliskog rada s našim kupcima, što nam u konačnici omogućuje da smanjimo emisije. Ova oznaka Svjetskog ekonomskog foruma naglašava transformacijski učinak 5G tehnologije općenito – posebice na naše tvornice  – za dobrobit poslovnih subjekata i društva u cjelini.”

Francisco Betti, rukovoditelj Oblikovanja napredne proizvodnje u Svjetskom ekonomskom forumu rekao je: “Ovo je vrijeme do sada neviđene industrijske transformacije. Budućnost pripada kompanijama koje su voljne prihvatiti radikalne promjene i iskoristiti nove prilike. Današnje su promjene, bez obzira na izazove koje predstavljaju, snažan poziv za novo osmišljavanje rasta. Svjetionici osvjetljavaju budućnost proizvodnje i budućnost industrije.”

Ericsson je investirao u novu generaciju lanaca opskrbe kako bi u cijelom svijetu kreirao prilagođen, održiv opskrbni lanac povezan s kraja na kraj. U SAD-u, Ericsson je investirao preko 100 milijuna američkih dolara u svoju prvu 5G pametnu tvornicu, prvenstveno namijenjena za potrebe Ericssonovih 5G kupaca u Sjevernoj Americi.

Ericsson također ubrzava novu generaciju pametne proizvodnje modularnim i fleksibilnim načinima proizvodnje u svojim tvornicama u Estoniji, Kini i Brazilu. Time će se osigurati bliska suradnja s kupcima u Ericssonovim europskim, azijskim i američkim operacijama.

Ericsson podržava ambiciju 1.5°C koju je postavio Pariški sporazum. Da bi se ona ostvarila, svijet treba prepoloviti globalne emisije do 2030. te doći do nulte neto stope emisija prije   2050. Digitalne tehnologije poput 5G i IoT primijenjene u različitim industrijama, poput proizvodnje, mogu pomoći smanjiti globalne ugljične emisije do 15 posto do 2030.

Još iz kategorije

Telemach Hrvatska kreće s uslugama u fiksnoj mreži

Telemach Hrvatska kreće s uslugama u fiksnoj mreži

10.05.2021.

Telemach Hrvatska spreman je korisnicima ponuditi pristup prvoj hrvatskoj 10 Giga optičkoj mreži, uz tri paketa koja kombiniraju superbrzi internet i fiksnu telefoniju na najbržoj mreži u zemlji, tvrde u trećem po veličini domaćem telekom operatoru.

Hrvatski telekom implementirao besplatan WiFi internet u gradu Samoboru i općinama Pučišća, Tounj i Trpanj

Hrvatski telekom implementirao besplatan WiFi internet u gradu Samoboru i općinama Pučišća, Tounj i Trpanj

08.05.2021.

Najjači domaći telekom operator Hrvatski Telekom implementirao je besplatan WiFi Internet u Gradu Samoboru i općinama Pučišća, Tounj i Trpanj, čime je građanima i posjetiteljima tih mjesta omogućen pristup internetu na javnim lokacijama. Samoboru, Pučišćima,Tounju i Trpnju su u sklopu inicijative Europske komisije WiFi4EU dodijeljeni vaučeri u iznosu od 15.000 eura, a zahvaljujući dugogodišnjoj uspješnoj suradnji s Hrvatskim Telekomom, za realizaciju ovog projekta odabrali su upravo HT kao pouzdanog tehnološkog partnera i najboljeg izvođača radova.

Nastavak izgradnje optičke mreže u iščekivanju dolaska 5G

Nastavak izgradnje optičke mreže u iščekivanju dolaska 5G

06.05.2021.

U ovom trenutku A1 Hrvatska ima ukupno 14 tisuća kilometara gradske i međugradske optičke mreže, ističe za ICTbusiness.info Vladimir Skender, direktor planiranja i razvoja mreže A1 Hrvatska i dodaje da danas u fiksnoj infrastrukturi imaju s optičkom mrežom u više od 55 gradova diljem Hrvatske pokriveno 560.000 kućanstava.