Ericsson zbog utjecaja pandemije koronavirusom promjenio prognozu za 5G pretplate

Ericsson zbog utjecaja pandemije koronavirusom promjenio prognozu za 5G pretplate

Foto: DepositPhotos

Ericsson je morao s 11. svibnjem promijeniti prognozu o 5G pretplatama na globalnoj razini do 2025. jer se zbog pandemije koronavirusa razvoj ubrzao, kao i širenje dostupnosti te nove tehnologije. Dakle, po novom prognoza sugerira da će za pet godina biti 2,8 milijardi 5G pretplata, a ne 2,6 milijardi kako su u švedskoj kompaniji isticali tijekom studenog prošle godine.

Naime, telekomunikacijski sektor jedna je od industrija koje su tijekom globalne krize doživjele procvat pa se samim time sve skupa promijenilo u odnosu na razdoblje otprije pola godine. Zbog rada na daljinu, telekomi su pojačali opseg posla i samu ponudu, ponajprije jer su prepoznali istinsku priliku za to. Na valu takvog poslovnog ponašanja, procvat je doživio i 5G.

Konkretnije, 2025. bi prema prognozi 5G pretplate trebale činiti 29 posto svih mobilnih pretplata, što je gotovo trećina. Također, nije isključeno da bi se i ova prognoza mogla mijenjati s vremenom. Jer, ako se u unutar šest mjeseci promijenila za čak 200 milijuna, moguće je da tim tempom do 2025. zapravo brojimo više od tri milijardi 5G pretplata diljem svijeta.

Također, izvještaj Ericssona pretpostavlja da će 5G pokrivati oko 70 posto globalnog stanovništva do kraja 2025. te da će preuzeti gotovo polovicu globalnog mobilnog podatkovnog prometa. I svemu tome svjedočimo u ovom trenutku, a samoj omanjoj 5G eksploziji počeli smo svjedočiti još prošle godine, kad su vodeći pružatelji komunikacijskih usluga u Aziji, Australiji, Europi, na Srednjem istoku te u Sjevernoj Americi uveli svoje 5G mreže.

Južna Koreja je već doživjela veliki porast 5G od pokretanja u travnju 2019. Do kraja rujna prošle godine zabilježeno je ukupno preko tri milijuna pretplata kod pružatelja usluga u toj zemlji. Nadalje, pokretanje 5G u Kini potkraj listopada 2019. je također utjecalo na korekciju u predviđanjima 5G pretplata do kraja 2019. s 10 milijuna na 13 milijuna.

Sjedinjene Američke Države i Europa ništa od toga ne gledaju raskrštenih ruku i bit će zanimljivo pratiti utrku čiji će pobjednik, prema riječima američkom predsjednika Donalda Trumpa, zapravo postati i svjetski lider...

Još iz kategorije

Nastavak rasta ključnih telekomunikacijskih pokazatelja

Nastavak rasta ključnih telekomunikacijskih pokazatelja

06.07.2020. komentiraj

Na nacionalnoj razini u Republici Hrvatskoj trenutno postoji 87 pružatelja usluga na tržištu usluga širokopojasnog pristupa internetu (nepokretna i pokretna elektronička komunikacijska mreža), stoji u najnovijim podcima domaćeg telekom regulatora HAKOM-a. Prema podacima za 2019., uslugu pristupa internetu putem nepokretne elektroničke komunikacijske mreže koristi ukupno 1 154 773 pretplatnika u Republici Hrvatskoj. Što se tiče usluge pristupa internetu putem pokretne elektroničke komunikacijske mreže, broj pretplatnika iznosi 3 623 860.

Snažan rast podatkovnog prometa u 2019. godini

Snažan rast podatkovnog prometa u 2019. godini

05.07.2020. komentiraj

Porast podatkovnog prometa izravno je povezan s razvojem digitalnog društva. Promatrajući trogodišnje razdoblje vidljiv je značajan rast podatkovnog prometa i u nepokretnim i u pokretnim elektroničkim komunikacijskim mrežama, ističu iz domaćeg telekom regulatora Hrvatske agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM).

Europska komisija donijela provedbenu uredbu kako bi otvorila put 5G mrežnoj infrastrukturi velikog kapaciteta

Europska komisija donijela provedbenu uredbu kako bi otvorila put 5G mrežnoj infrastrukturi velikog kapaciteta

02.07.2020. komentiraj

Europska komisija usvojila je Provedbenu uredbu o bežičnim pristupnim točkama malog područja ili malim antenama, koja su ključna za pravovremeno pokretanje 5G mreža koje pružaju veliki kapacitet i povećanu pokrivenost, kao i napredne brzine veze. Uredba utvrđuje fizičke i tehničke karakteristike malih ćelija za 5G mreže. Njime se želi pomoći u pojednostavljivanju i ubrzanju mrežnih instalacija 5G, što bi trebalo olakšati režimom raspoređivanja izuzeća dozvole, istovremeno osiguravajući da nacionalna tijela drže nadzor.