Ericsson, Telia i Volvo CE surađuju na korištenju 5G za industriju

Ericsson, Telia i Volvo CE surađuju na korištenju 5G za industriju

Foto: DepositPhotos

Ericsson, Volvo Construction Equipment (CE) i Telia upravljaju prvom švedskom 5G mrežom za korištenje u industriji, stavljajući Volvo CE među globalne predvodnike u testiranju strojeva na daljinsko upravljanje i autonomnih tehnoloških rješenja.

5G mreža s testnom licencom radi u R&D centru Volvo CE u Eskilstuni, općini smještenoj 90 kilometara zapadno od Stockholma, koristeći Ericssonov komercijalni hardver i softver, uključujući 5G New Radio (NR) i proizvode namijenjene jezgrenoj mreži iz Ericssonove 5G platforme.

Partneri rade na razvoju rješenja za daljinsko upravljanje građevinskim strojevima i potpuno automatiziranih rješenja. Također nastoje povećati učinkovitost i održivost industrije uz pomoć 5G. Volvo CE se nada da će naučene lekcije s ispitivanja u Eskilstuni moći primijeniti na svoje globalne aktivnosti.

“Vidimo da je interes industrije za 5G znatan. Automatizacija cijelog toka znači nove načine rada i veću učinkovitost. No, za povezivanje poslovnih strojeva i vozila potrebno je rješenje koje je u stanju nositi se s ogromnim količinama podataka uz zajamčenu vezu. To je ono što nam 5G može dati. I ponosni smo što, zajedno s našim partnerima, vodimo razvoj 5G u Švedskoj“, objašnjava Anders Olsson, izvršni direktor Telia Sweden.

„Lokalno testiramo u Eskilstuni, ali poslujemo globalno. Povezani strojevi i autonomna rješenja su budućnost. Našim klijentima mogu pružiti učinkovitiju proizvodnju, logistiku, veću fleksibilnost i sigurniji rad. Minimiziranjem potencijalnih sigurnosnih rizika i zastoja u proizvodnji u sektorima kao što je rudarstvo, možemo se približiti našem cilju minimalnog utjecaja na okoliš, bez nesreća i neplaniranih zaustavljanja. Bit će uzbudljivo vidjeti koliko nas daleko 5G može odvesti na tom putovanju“, pojašnjava Melker Jernberg, predsjednik Volvo Construction Equipment.

„Uz vrlo kratko vrijeme odziva, visoki kapacitet i visoku razinu pristupačnosti mobilne mreže, komercijalne i standardizirane 5G tehnologije mogu se koristiti za aplikacije kao što su daljinsko upravljanje teškim strojevima u stvarnom vremenu. To otvara mogućnosti za veću učinkovitost, smanjenje troškova i smanjenje rizika u opasnim okruženjima. 5G nam omogućuje stvaranje sigurnijeg, učinkovitijeg i održivijeg društva. U suradnji s tvrtkama Telia i Volvo CE sada teoriju u Eskilstuni pretvaramo u realnost. 5G tehnologija je spremna za svijet“, ističe Magnus Frodigh, čelni čovjek Ericsson Research.

Još iz kategorije

Huaweijev 5G troši 20 posto manje energije od industrijskog prosjeka

Huaweijev 5G troši 20 posto manje energije od industrijskog prosjeka

18.07.2019. komentiraj

Huawei je postigao smanjenje potrošnje energije po 5G lokaciji na 20 posto manje od industrijskog prosjeka i time potvrdio da je predvodnik u razvoju 5G tehnologije, predstavljeno je u Izvješću o održivosti za 2018., tvrde iz ovog kineskog proizvođača 5G rješenja od industrije do krajnjih korisnika.

Tele2 Hrvatska ostvario snažan rast prihoda i ogroman skok dobiti

Tele2 Hrvatska ostvario snažan rast prihoda i ogroman skok dobiti

17.07.2019. komentiraj

Treći po veličini domaći telekom operator Tele2 Hrvatska ostvario je u prvih šest mjeseci ove godine 595 milijuna kruna prihoda uz rast od 12,1 posto. Istovremeno je dobit prije kamata, oporezivanja, amortizacije i deprecijacije (EBITDA) porasla 179 posto na 254 milijuna švedskih kruna.

A1 Hrvatska sasvim solidan u prvom polugodištu 2019. godine

A1 Hrvatska sasvim solidan u prvom polugodištu 2019. godine

16.07.2019. komentiraj

Drugi po veličini domaći telekom operater A1 Hrvatska u prvih šest mjeseci ove godine ostvario je 208,6 milijuna eura prihoda i rast od 1,4 posto. Istovremeno je ostvaren i rast dobiti prije kamata, oporezivanja, amortizacije i deprecijacije (EBITDA) od 6,8 posto na 66,6 milijuna eura.