Ericsson, Telia i Volvo CE surađuju na korištenju 5G za industriju

Ericsson, Telia i Volvo CE surađuju na korištenju 5G za industriju

Foto: DepositPhotos

Ericsson, Volvo Construction Equipment (CE) i Telia upravljaju prvom švedskom 5G mrežom za korištenje u industriji, stavljajući Volvo CE među globalne predvodnike u testiranju strojeva na daljinsko upravljanje i autonomnih tehnoloških rješenja.

5G mreža s testnom licencom radi u R&D centru Volvo CE u Eskilstuni, općini smještenoj 90 kilometara zapadno od Stockholma, koristeći Ericssonov komercijalni hardver i softver, uključujući 5G New Radio (NR) i proizvode namijenjene jezgrenoj mreži iz Ericssonove 5G platforme.

Partneri rade na razvoju rješenja za daljinsko upravljanje građevinskim strojevima i potpuno automatiziranih rješenja. Također nastoje povećati učinkovitost i održivost industrije uz pomoć 5G. Volvo CE se nada da će naučene lekcije s ispitivanja u Eskilstuni moći primijeniti na svoje globalne aktivnosti.

“Vidimo da je interes industrije za 5G znatan. Automatizacija cijelog toka znači nove načine rada i veću učinkovitost. No, za povezivanje poslovnih strojeva i vozila potrebno je rješenje koje je u stanju nositi se s ogromnim količinama podataka uz zajamčenu vezu. To je ono što nam 5G može dati. I ponosni smo što, zajedno s našim partnerima, vodimo razvoj 5G u Švedskoj“, objašnjava Anders Olsson, izvršni direktor Telia Sweden.

„Lokalno testiramo u Eskilstuni, ali poslujemo globalno. Povezani strojevi i autonomna rješenja su budućnost. Našim klijentima mogu pružiti učinkovitiju proizvodnju, logistiku, veću fleksibilnost i sigurniji rad. Minimiziranjem potencijalnih sigurnosnih rizika i zastoja u proizvodnji u sektorima kao što je rudarstvo, možemo se približiti našem cilju minimalnog utjecaja na okoliš, bez nesreća i neplaniranih zaustavljanja. Bit će uzbudljivo vidjeti koliko nas daleko 5G može odvesti na tom putovanju“, pojašnjava Melker Jernberg, predsjednik Volvo Construction Equipment.

„Uz vrlo kratko vrijeme odziva, visoki kapacitet i visoku razinu pristupačnosti mobilne mreže, komercijalne i standardizirane 5G tehnologije mogu se koristiti za aplikacije kao što su daljinsko upravljanje teškim strojevima u stvarnom vremenu. To otvara mogućnosti za veću učinkovitost, smanjenje troškova i smanjenje rizika u opasnim okruženjima. 5G nam omogućuje stvaranje sigurnijeg, učinkovitijeg i održivijeg društva. U suradnji s tvrtkama Telia i Volvo CE sada teoriju u Eskilstuni pretvaramo u realnost. 5G tehnologija je spremna za svijet“, ističe Magnus Frodigh, čelni čovjek Ericsson Research.

Još iz kategorije

Europska komisija najavila novi datum četvrtog kruga dodjele bespovratnih sredstava iz WiFi4EU inicijative gdje čeka 14,2 milijuna eura

Europska komisija najavila novi datum četvrtog kruga dodjele bespovratnih sredstava iz WiFi4EU inicijative gdje čeka 14,2 milijuna eura

23.05.2020. komentiraj

Posljednji, četvrti poziv za dodjelu bespovratnih sredstava iz WiFi4EU inicijative bit će otvoren 3. lipnja 2020. u 13 sati i trajati će do 4. lipnja 2020. u 17 sati. Ovaj poziv prethodno je bio planiran za ožujak ove godine, no odgođen je zbog okolnosti nastalih širenjem bolesti COVID-19 u čitavoj Europi, pojašnjavaju iz domaćeg telekom regulatora HAKOM-a.

Ericsson zbog utjecaja pandemije koronavirusom promjenio prognozu za 5G pretplate

Ericsson zbog utjecaja pandemije koronavirusom promjenio prognozu za 5G pretplate

20.05.2020. komentiraj

Ericsson je morao s 11. svibnjem promijeniti prognozu o 5G pretplatama na globalnoj razini do 2025. jer se zbog pandemije koronavirusa razvoj ubrzao, kao i širenje dostupnosti te nove tehnologije. Dakle, po novom prognoza sugerira da će za pet godina biti 2,8 milijardi 5G pretplata, a ne 2,6 milijardi kako su u švedskoj kompaniji isticali tijekom studenog prošle godine.

Svjetska pandemija SARS CoV 2 zaustavila drugi dio austrijske 5G aukcije i prebacila ju na kolovoz

Svjetska pandemija SARS CoV 2 zaustavila drugi dio austrijske 5G aukcije i prebacila ju na kolovoz

17.05.2020. komentiraj

Austrijski regulator RTR donio je odluku kako će druga polovica kolovoza biti novi datum za početak aukcije 5G, nakon što je bio prisiljen odgoditi taj korak zbog izbijanja Covid-19.