Ericsson Nikola Tesla ugovorio 65 milijuna kuna vrijednu modernizaciju mreže Telekom Kosova

Ericsson Nikola Tesla ugovorio 65 milijuna kuna vrijednu modernizaciju mreže Telekom Kosova

Potpisom ugovora vrijednog više od 65 milijuna kuna Telekom Kosova i Ericsson Nikola Tesla započeli su suradnju vezanu uz modernizaciju jezgrene i radijske mreže te održavanje mreže ovog kosovskog operatora. Ugovor obuhvaća modernizaciju i virtualizaciju cijele jezgrene mreže, uvođenje najnaprednije opreme u radijski dio mreže te implementaciju kosovskog pozivnog broja 383 u mrežu.

„Ovaj ugovor, čiji je cilj modernizacija mobilne mreže i migracija na pozivni broj 383, donosi značajne prednosti korisnicima i poboljšava mobilne telekomunikacijske usluge uvođenjem najnovijih tehnologija u telekomunikacijskoj industriji. Ovaj ugovor omogućuje Telekomu Kosovo ne samo proširenje pokrivenosti 4G širokopojasnom tehnologijom u cijelom naseljenom području, već i ulazak u eru 5G širokopojasne tehnologije. Telekom Kosovo migrira na vlastiti međunarodni pozivni broj 383 te na taj način ne snosi troškove korištenja međunarodnog pozivnog broja Monaka. Istovremeno, s tehničkog gledišta, Telekom Kosovo će se pojaviti u međunarodnoj telekomunikacijskoj mreži kao tvrtka Republike Kosovo“, objašnjava Burbuqe Hana, glavna izvršna direktorica Telekoma Kosovo.

„Drago mi je što je Telekom Kosovo odabrao Ericsson Nikolu Teslu za modernizaciju svoje telekomunikacijske mreže. Implementacijom ovog ugovora unaprijedit će se kvaliteta usluga krajnjim korisnicima te pripremiti mrežna infrastruktura za kreiranje novih usluga utemeljenih na suvremenoj tehnologiji. Ericsson Nikola Tesla Grupa zapošljava gotovo 3500 stručnjaka od kojih njih 1800 radi na poslovima softver dizajna i ima priliku kreirati tehnologije budućnosti. Implementiramo suvremenu tehnologiju i kreiramo inovativna ICT rješenja i usluge za digitalnu zelenu tranziciju javnih servisa i industrija. Snažna mrežna platforma koju ćemo isporučiti našem partneru Telekom Kosova preduvjet je za korištenje suvremene ICT tehnologije te rješenja i usluga kojima se podiže konkurentnost gospodarstva i kvaliteta života građana. Ovim partnerstvom osnažujemo našu poziciju na tržištu Kosova na kojem smo prisutni već dugi niz godina, a od 2013. godine imamo i ured u Prištini, koji planiramo širiti. Naši zaposlenici u uredu u Prištini dio su našeg velikog tima globalno cijenjenih eksperata“, ističe Gordana Kovačević, predsjednica Ericssona Nikole Tesle.

Još iz kategorije

EK u veljači najavljuje promjene i pomoć telekomima u uvođenju 5G mreže

EK u veljači najavljuje promjene i pomoć telekomima u uvođenju 5G mreže

27.01.2023.

Novi prijedlog Europske komisije, koji bi trebao biti objavljen u veljači, opisat će promjene postojećih propisa kako bi se operaterima pomoglo s troškovima uvođenja 5G. Prema medijskim izvješćima, ovo će biti dio šireg plana da svi građani imaju pristup gigabitnoj povezivosti do 2030. godine.

HT gradi širokopojasni pristup internetu na području Grada Dubrovnika i općina Dubrovačko primorje, Konavle te Župa dubrovačka

HT gradi širokopojasni pristup internetu na području Grada Dubrovnika i općina Dubrovačko primorje, Konavle te Župa dubrovačka

26.01.2023.

Najjači domaći telekom operator HT započeo je projekt izgradnje optičke infrastrukture na području Grada Dubrovnika i općina Dubrovačko primorje, Konavle te Župa dubrovačka, čime će na utvrđenih 9.065 'bijelih' adresa na ovom području biti omogućen brzi (+40 Mbit/s) i ultra-brzi (+100 Mbit/s simetrično) širokopojasni pristup internetu.

Telemach spajanjem Rijeke na 10 Giga optičku mrežu zaokružuje prvi val investicijskog ciklusa u velikim gradovima

Telemach spajanjem Rijeke na 10 Giga optičku mrežu zaokružuje prvi val investicijskog ciklusa u velikim gradovima

25.01.2023.

10 Giga optička mreža već danas je dostupna za preko 100.000 kućanstava u Zagrebu, Splitu, Zadru, Osijeku i Rijeci, a njezina prednost su internetske brzine kakvima se mogu pohvaliti stanovnici Singapura, New Yorka i Ženeve, ističu iz trećeg po veličini domaćeg telekoma Telemach Hrvatska.