Ericsson najavio nova 5G rješenja

Ericsson najavio nova 5G rješenja

Foto: DepositPhotos

Švedski Ericsson najavio je tri nova proizvoda u svojoj 5G hardver i softver ponudi - dijeljenje spektra (Ericsson Spectrum Sharing) između 4G i 5G frekvencijskih pojasa, rješenja za ulični makro (Street Macro) transport širom mmWave i RAN (Radio Access Network) računanje (eng., compute). Svim novitetima cilj je uspješno odvojiti 4G i 5G, kako performanse ne bi patile.

Što se tiče Ericsson Spectrum Sharing softvera, imat će podršku za 4G i 5G simultano kroz isti spektar u trenucima dok koristi bilo koji Ericsson Radio System načinjen od 2015. pa sve do danas.

"Na ovaj će način poslužitelji moći omogućiti 5G pokrivenost na nacionalnoj razini s više fleksibilnosti, a ujedno će otkloniti potrebu za korištenjem postojećeg 4G spektruma kako bi ga preusmjerili na 5G. time bi se 4G performanse narušile i takvu situaciju smo uz Ericsson Spectrum Sharing softver uspješno otklonili", navode u Ericssonu.

Street Macro radijus omogućit će lakše povećanje kapaciteta u urbanim područjima diljem mmWave frekvencijskog opsega. Za velike gradove to će biti izniman korak naprijed. Na kraju, RAN Compute će omogućiti lakšu distribuciju RAN funkcija, uključujući formiranje zraka (eng., beam forming) i radio kontrolu.

U Ericssonu su ponosni na svoja postignuća vezana uz 5G te se trude informirati javnost o njima što je bolje moguće, svjesni da je sve skupa još uvijek velika nepoznanica svima izvan same industrije.

"Treba znati da je 5G temelj za širenje potencijala umreženog društva.  Prelazak na 5G će dodati novi element - industrijski internet. Pojavit će se novi poslovni modeli koji će se temeljiti na odsječcima mreže (eng., network slicing). Odsječci mreže u kontekstu 5G ponašat će se kao virtualne mreže na zahtjev i 5G će omogućiti sigurnije transakcije te produljiti trajanje baterije IoT uređaja do deset puta. Sve navedeno omogućit će nove korisničke slučajeve o kojima nismo ni sanjali", kažu u Ericssonu.

Još iz kategorije

Vodafone i Telecom Italia zajednički bi mogli graditi 5G mrežu u Italiji

Vodafone i Telecom Italia zajednički bi mogli graditi 5G mrežu u Italiji

20.11.2018. komentiraj

Vodafone i Telecom Italia u razgovorima su oko paretnerstva kojim bi zajedno implementirali novu generaciju mobilnih mreža u Italiji. Naravno, riječ je o mobilnoj mreži pete generacije (5G), a troškovi bi se dijelili i sama implementacija stigla bi brže no kad bi Telecom Italia radio sam na njoj.

Talijanske smetnje hrvatskim TV i radio FM programima i dalje prisutne

Talijanske smetnje hrvatskim TV i radio FM programima i dalje prisutne

13.11.2018. komentiraj

HAKOM-ovi stručnjaci proveli su opsežnu višemjesečnu akciju mjerenja smetnji koje dolaze iz Italije te uzrokuju probleme prijmu hrvatskih radijskih i televizijskih programa duž našeg dijela jadranske obale i na otocima. Administraciji Italije upućeno je 660 novih prijava za uklanjanje smetnji, o čemu je istovremeno izvještena i Međunarodna telekomunikacijska zajednica (ITU).

Nokia dogovorila poslove s kineskim telekomima za 5G tehnologiju teške 2 milijarde eura

Nokia dogovorila poslove s kineskim telekomima za 5G tehnologiju teške 2 milijarde eura

12.11.2018. komentiraj

Nokia je najavila potpisivanje poslova vrijednih dvije milijarde eura s China Mobile, China Telecom i China Unicom, koji uključuju radio, pristupnu opremu za fiksnu telefoniju, IP routing, optiku, SDN (software-defined networking) proizvode i usluge. Finska kompanija obvezala se omogućiti sve do kraja 2019. godine, a razlog cijelog posla jest tranzicija prema mobilnoj mreži pete generacije (5G).