Ericsson najavio nova 5G rješenja

Ericsson najavio nova 5G rješenja

Foto: DepositPhotos

Švedski Ericsson najavio je tri nova proizvoda u svojoj 5G hardver i softver ponudi - dijeljenje spektra (Ericsson Spectrum Sharing) između 4G i 5G frekvencijskih pojasa, rješenja za ulični makro (Street Macro) transport širom mmWave i RAN (Radio Access Network) računanje (eng., compute). Svim novitetima cilj je uspješno odvojiti 4G i 5G, kako performanse ne bi patile.

Što se tiče Ericsson Spectrum Sharing softvera, imat će podršku za 4G i 5G simultano kroz isti spektar u trenucima dok koristi bilo koji Ericsson Radio System načinjen od 2015. pa sve do danas.

"Na ovaj će način poslužitelji moći omogućiti 5G pokrivenost na nacionalnoj razini s više fleksibilnosti, a ujedno će otkloniti potrebu za korištenjem postojećeg 4G spektruma kako bi ga preusmjerili na 5G. time bi se 4G performanse narušile i takvu situaciju smo uz Ericsson Spectrum Sharing softver uspješno otklonili", navode u Ericssonu.

Street Macro radijus omogućit će lakše povećanje kapaciteta u urbanim područjima diljem mmWave frekvencijskog opsega. Za velike gradove to će biti izniman korak naprijed. Na kraju, RAN Compute će omogućiti lakšu distribuciju RAN funkcija, uključujući formiranje zraka (eng., beam forming) i radio kontrolu.

U Ericssonu su ponosni na svoja postignuća vezana uz 5G te se trude informirati javnost o njima što je bolje moguće, svjesni da je sve skupa još uvijek velika nepoznanica svima izvan same industrije.

"Treba znati da je 5G temelj za širenje potencijala umreženog društva.  Prelazak na 5G će dodati novi element - industrijski internet. Pojavit će se novi poslovni modeli koji će se temeljiti na odsječcima mreže (eng., network slicing). Odsječci mreže u kontekstu 5G ponašat će se kao virtualne mreže na zahtjev i 5G će omogućiti sigurnije transakcije te produljiti trajanje baterije IoT uređaja do deset puta. Sve navedeno omogućit će nove korisničke slučajeve o kojima nismo ni sanjali", kažu u Ericssonu.

Još iz kategorije

Huaweijev 5G troši 20 posto manje energije od industrijskog prosjeka

Huaweijev 5G troši 20 posto manje energije od industrijskog prosjeka

18.07.2019. komentiraj

Huawei je postigao smanjenje potrošnje energije po 5G lokaciji na 20 posto manje od industrijskog prosjeka i time potvrdio da je predvodnik u razvoju 5G tehnologije, predstavljeno je u Izvješću o održivosti za 2018., tvrde iz ovog kineskog proizvođača 5G rješenja od industrije do krajnjih korisnika.

Tele2 Hrvatska ostvario snažan rast prihoda i ogroman skok dobiti

Tele2 Hrvatska ostvario snažan rast prihoda i ogroman skok dobiti

17.07.2019. komentiraj

Treći po veličini domaći telekom operator Tele2 Hrvatska ostvario je u prvih šest mjeseci ove godine 595 milijuna kruna prihoda uz rast od 12,1 posto. Istovremeno je dobit prije kamata, oporezivanja, amortizacije i deprecijacije (EBITDA) porasla 179 posto na 254 milijuna švedskih kruna.

A1 Hrvatska sasvim solidan u prvom polugodištu 2019. godine

A1 Hrvatska sasvim solidan u prvom polugodištu 2019. godine

16.07.2019. komentiraj

Drugi po veličini domaći telekom operater A1 Hrvatska u prvih šest mjeseci ove godine ostvario je 208,6 milijuna eura prihoda i rast od 1,4 posto. Istovremeno je ostvaren i rast dobiti prije kamata, oporezivanja, amortizacije i deprecijacije (EBITDA) od 6,8 posto na 66,6 milijuna eura.