Ericsson najavio nova 5G rješenja

Ericsson najavio nova 5G rješenja

Foto: DepositPhotos

Švedski Ericsson najavio je tri nova proizvoda u svojoj 5G hardver i softver ponudi - dijeljenje spektra (Ericsson Spectrum Sharing) između 4G i 5G frekvencijskih pojasa, rješenja za ulični makro (Street Macro) transport širom mmWave i RAN (Radio Access Network) računanje (eng., compute). Svim novitetima cilj je uspješno odvojiti 4G i 5G, kako performanse ne bi patile.

Što se tiče Ericsson Spectrum Sharing softvera, imat će podršku za 4G i 5G simultano kroz isti spektar u trenucima dok koristi bilo koji Ericsson Radio System načinjen od 2015. pa sve do danas.

"Na ovaj će način poslužitelji moći omogućiti 5G pokrivenost na nacionalnoj razini s više fleksibilnosti, a ujedno će otkloniti potrebu za korištenjem postojećeg 4G spektruma kako bi ga preusmjerili na 5G. time bi se 4G performanse narušile i takvu situaciju smo uz Ericsson Spectrum Sharing softver uspješno otklonili", navode u Ericssonu.

Street Macro radijus omogućit će lakše povećanje kapaciteta u urbanim područjima diljem mmWave frekvencijskog opsega. Za velike gradove to će biti izniman korak naprijed. Na kraju, RAN Compute će omogućiti lakšu distribuciju RAN funkcija, uključujući formiranje zraka (eng., beam forming) i radio kontrolu.

U Ericssonu su ponosni na svoja postignuća vezana uz 5G te se trude informirati javnost o njima što je bolje moguće, svjesni da je sve skupa još uvijek velika nepoznanica svima izvan same industrije.

"Treba znati da je 5G temelj za širenje potencijala umreženog društva.  Prelazak na 5G će dodati novi element - industrijski internet. Pojavit će se novi poslovni modeli koji će se temeljiti na odsječcima mreže (eng., network slicing). Odsječci mreže u kontekstu 5G ponašat će se kao virtualne mreže na zahtjev i 5G će omogućiti sigurnije transakcije te produljiti trajanje baterije IoT uređaja do deset puta. Sve navedeno omogućit će nove korisničke slučajeve o kojima nismo ni sanjali", kažu u Ericssonu.

Još iz kategorije

Austrija objavila datum javne dražbe za 5G frekvencijske pojaseve

Austrija objavila datum javne dražbe za 5G frekvencijske pojaseve

21.09.2018. komentiraj

Austrija planira na javnoj dražbi, koja će započeti u veljači iduće godine, ponuditi frekvencijski spektar od maksimalnih 390 MHz u frekvencijskom pojasu od 3,4 do 3,8 GHz. Rezervirane cijene su svega 30 milijuna eura, što je malo s obzirom na to da je 2013. godine brojka bila na 530 milijuna eura.

Ericsson i partneri ostvarili važan korak na putu prema 5G komercijalnom radu u Sjevernoj Americi

Ericsson i partneri ostvarili važan korak na putu prema 5G komercijalnom radu u Sjevernoj Americi

18.09.2018. komentiraj

Kako se lansiranje 5G usluga sve više približava Ericsson i Intel, uz AT&T i T-Mobile, potvrđuju snagu 5G ekosustava. Partneri su uspješno demonstrirali Non-Standalone (NSA) 5G NR interoperabilnost korištenjem 39 GHz spektra – frekvencijskog pojasa na kojem će 5G usluge biti uvedene u Sjevernoj Americi.

HAKOM u nadzoru FM odašiljača i WAS/RLAN sustava u frekvencijskom pojasu 5470 – 5725 MHz

HAKOM u nadzoru FM odašiljača i WAS/RLAN sustava u frekvencijskom pojasu 5470 – 5725 MHz

14.09.2018. komentiraj

U svrhu djelotvornog upravljanja radiofrekvencijskim spektrom, kao prirodno ograničenim dobrom Republike Hrvatske, HAKOM u okviru svojih nadležnosti, između ostalog, obavlja kontrolu radiofrekvencijskog spektra, tehničke preglede i ostala radijska mjerenja, kojima se potvrđuje da radiokomunikacijski uređaji rade prema dozvoli i ostalim normama.