Ericsson najavio nova 5G rješenja

Ericsson najavio nova 5G rješenja

Foto: DepositPhotos

Švedski Ericsson najavio je tri nova proizvoda u svojoj 5G hardver i softver ponudi - dijeljenje spektra (Ericsson Spectrum Sharing) između 4G i 5G frekvencijskih pojasa, rješenja za ulični makro (Street Macro) transport širom mmWave i RAN (Radio Access Network) računanje (eng., compute). Svim novitetima cilj je uspješno odvojiti 4G i 5G, kako performanse ne bi patile.

Što se tiče Ericsson Spectrum Sharing softvera, imat će podršku za 4G i 5G simultano kroz isti spektar u trenucima dok koristi bilo koji Ericsson Radio System načinjen od 2015. pa sve do danas.

"Na ovaj će način poslužitelji moći omogućiti 5G pokrivenost na nacionalnoj razini s više fleksibilnosti, a ujedno će otkloniti potrebu za korištenjem postojećeg 4G spektruma kako bi ga preusmjerili na 5G. time bi se 4G performanse narušile i takvu situaciju smo uz Ericsson Spectrum Sharing softver uspješno otklonili", navode u Ericssonu.

Street Macro radijus omogućit će lakše povećanje kapaciteta u urbanim područjima diljem mmWave frekvencijskog opsega. Za velike gradove to će biti izniman korak naprijed. Na kraju, RAN Compute će omogućiti lakšu distribuciju RAN funkcija, uključujući formiranje zraka (eng., beam forming) i radio kontrolu.

U Ericssonu su ponosni na svoja postignuća vezana uz 5G te se trude informirati javnost o njima što je bolje moguće, svjesni da je sve skupa još uvijek velika nepoznanica svima izvan same industrije.

"Treba znati da je 5G temelj za širenje potencijala umreženog društva.  Prelazak na 5G će dodati novi element - industrijski internet. Pojavit će se novi poslovni modeli koji će se temeljiti na odsječcima mreže (eng., network slicing). Odsječci mreže u kontekstu 5G ponašat će se kao virtualne mreže na zahtjev i 5G će omogućiti sigurnije transakcije te produljiti trajanje baterije IoT uređaja do deset puta. Sve navedeno omogućit će nove korisničke slučajeve o kojima nismo ni sanjali", kažu u Ericssonu.

Još iz kategorije

Optima Telekom ostvarila rast prihoda 1,5 posto i dobiti 19,9 posto u 2018

Optima Telekom ostvarila rast prihoda 1,5 posto i dobiti 19,9 posto u 2018

16.02.2019. komentiraj

Optima Telekom je u odnosu na prethodnu godinu ostvarila za 10,5 posto veći prihod, dok EBITDA (dobit prije poreza, kamata i amortizacije) prije jednokratnih stavki bilježi povećanje od 19,9 posto. Na razini četvrtog kvartala, u usporedbi s prethodnom godinom, Grupa Optima Telekom je poboljšala EBITDA-u prije jednokratnih stavaka za značajni 50,4 posto.

Ivan Bartulović imenovan članom Uprave za ljudske resurse HT-a

Ivan Bartulović imenovan članom Uprave za ljudske resurse HT-a

15.02.2019. komentiraj

Nadzorni odbor HT-a imenovao Ivana Bartulovića članom Uprave za ljudske resurse, na razdoblje od tri godine s početkom od 1. ožujka 2019. Ivan Bartulović dolazi iz A1 Grupe, gdje je od 2016. godine bio član Leadership tima i glavni direktor za ljudske potencijale i korporativne komunikacije za poslovne segmente u Hrvatskoj i Makedoniji.

Hrvatski Telekom zabilježio rast prihoda i dobiti 22,9 posto u 2018. uz dividendu od 10 kuna po dionici

Hrvatski Telekom zabilježio rast prihoda i dobiti 22,9 posto u 2018. uz dividendu od 10 kuna po dionici

15.02.2019. komentiraj

Najjači domaći telekom operator Hrvatski Telekom u prošloj poslovnoj godini ostvario je rast prihoda 0,4 posto na 7,783 milijardi kuna, bez učinka Crnogorskog Telekoma prihodi su rasli 0,6 posto. Istovremeno dobit prije kamata oporezivanja amortizacije i deprecijacije (EBITDA) iznosila je 3,186 milijardi kuna uz rast od 1,5 posto uz EBITDA maržu od 40,9 posto što je 0,5 postotnih poena više nego u 2017. godini.