Ericsson i Qualcomm: Važan korak za komercijalni samostalni 5G

Ericsson i Qualcomm: Važan korak za komercijalni samostalni 5G

Foto: DepositPhotos

Prijelaz na drugu fazu komercijalnog 5G – samostalni pristup 5G (tzv. standalone 5G) - veliki je korak koji su ostvarili Ericsson i Qualcomm Technologies.

Kompanije su već blisko surađivale na nekoliko prekretnica u 5G tehnologiji. Najnovije postignuće ostvareno je u Ericssonovom laboratoriju korištenjem komercijalnih baznih stanica Ericssonovog radijskog sustava (Ericsson Radio System), Ericssonovovog softvera za samostalni New Radio (NR) i Ericssonovog rješenja 5G Cloud Core uz testni mobilni pametni telefon pogonjen Qualcommovim 5G modemom pod nazivom Snapdragon X55 5G Modem-RF System.

Testiranje je obavljeno u skladu s globalnim specifikacijama 3GPP 5G NR.

Kompanije su izjavile da test potvrđuje njihovu odlučnost da podrže drugu fazu komercijalizacije 5G implementacijama samostalnog 5G pristupa korištenjem nove 5G jezgrene mreže za pružanje više 5G mogućnosti. Ovo uključuje zajamčenu kvalitetu usluge i odsječke mreže (network slicing) koji podržavaju nove poslovne modele u industrijskoj primjeni IoT (Industrial IoT  - IIoT) te u uslugama u oblaku namijenjenim poslovnim sustavima.

„Globalno uvođenje 5G nadmašuje očekivanja i po brzini i po opsegu. Qualcomm Technologies s ponosom surađuje s vodećim kompanijama u ovom području, poput Ericssona, odigravajući ključnu ulogu na ovom putu kako bi podržali globalne proizvođače originalne opreme i operatore u uvođenju komercijalnog 5G u kombinaciji s LTE još ove godine, a radimo zajedno i na prijelazu na samostalni 5G pristup od 2020. godine“, objašnjava Durga Malladi, stariji potpredsjednik i generalni direktor za 4G/5G, Qualcomm Technologies

„Zajedno s Qualcomm Technologies postigli smo još jedan važan korak prema samostalnom 5G. To pokazuje da 5G mrežne tehnologije nastavljaju sazrijevati i da jačamo 5G ekosustav. Pružatelji usluga već su u mogućnosti pružiti prednosti 5G tehnologije, a sada poduzimamo daljnje korake kako bismo oslobodili puni potencijal 5G, podjednako služeći korisnicima i industrijama“, ističe Per Narvinger, čelni čovjek za proizvode u području mreža u Ericssonu.

Još iz kategorije

Projekt RUNE predstavljen hrvatskim telekom operatorima

Projekt RUNE predstavljen hrvatskim telekom operatorima

17.10.2019. komentiraj

Tvrtka RUNE Crow, u kongresnom centru Forum Zagreb, hrvatskim telekom operatorima predstavila projekt RUNE (Rural network), kojeg provodi na području Republike Hrvatske.  Projekt RUNE pokrenut je s ciljem osiguranja ultra-brze širokopojasne optičke infrastrukture za korisnike u ruralnim područjima Hrvatske (Primorsko-goranske i Istarske županije). S izgradnjom na područjima koja trenutno nisu pokrivena svjetlovodnom infrastrukturom, RUNE će pomoći jedinicama lokalne samouprave u dostizanju ciljeva Digitalne agende za Europu 2020, kroz osiguravanje povezivanja na novu svjetlovodnu pristupnu mrežu koja će omogućiti brzine veće od 1 Gbps.

HT dobio kaznu od 28,1 milijuna kuna

HT dobio kaznu od 28,1 milijuna kuna

17.10.2019. komentiraj

Visoki trgovački sud odbio je žalbu najjačeg domaćeg telekoma HT-a i odredio kaznu u visini od 28,1 milijuna kuna jer je 2015 i 2016. kršio odredbe zakona o elektroničkim komunikacijama jer nije dostavljao potrebnu dokumentaciju telekom regulatoru HAKOM-u.

Tele2 zabilježio rast prihoda 8 posto, dok je EBITDA rasla 71 posto

Tele2 zabilježio rast prihoda 8 posto, dok je EBITDA rasla 71 posto

17.10.2019. komentiraj

Najnoviji poslovni rezultati trećeg po veličini domaćeg telekom operatora Tele2 pokazuju rast prihoda od 6 posto u trećem kvartalu ove godine na 588 milijuna švedskih kruna, dok je na godišnjoj razini rast i veći iznosi 8 posto.  Švedski vlasnik Tele2 AB objavio je ove rezultati Tele2 vjerojatno po posljednji put jer je hrvatski dio poslovanja prodan United Grupi i još se samo čekaju regulatorna dopuštenja. To se vidi i u samom izvješću gdje se Tele2 Hrvatska navodi kao dio poslovanje koji prestaje postojati.