Ericsson i Qualcomm: Važan korak za komercijalni samostalni 5G

Ericsson i Qualcomm: Važan korak za komercijalni samostalni 5G

Foto: DepositPhotos

Prijelaz na drugu fazu komercijalnog 5G – samostalni pristup 5G (tzv. standalone 5G) - veliki je korak koji su ostvarili Ericsson i Qualcomm Technologies.

Kompanije su već blisko surađivale na nekoliko prekretnica u 5G tehnologiji. Najnovije postignuće ostvareno je u Ericssonovom laboratoriju korištenjem komercijalnih baznih stanica Ericssonovog radijskog sustava (Ericsson Radio System), Ericssonovovog softvera za samostalni New Radio (NR) i Ericssonovog rješenja 5G Cloud Core uz testni mobilni pametni telefon pogonjen Qualcommovim 5G modemom pod nazivom Snapdragon X55 5G Modem-RF System.

Testiranje je obavljeno u skladu s globalnim specifikacijama 3GPP 5G NR.

Kompanije su izjavile da test potvrđuje njihovu odlučnost da podrže drugu fazu komercijalizacije 5G implementacijama samostalnog 5G pristupa korištenjem nove 5G jezgrene mreže za pružanje više 5G mogućnosti. Ovo uključuje zajamčenu kvalitetu usluge i odsječke mreže (network slicing) koji podržavaju nove poslovne modele u industrijskoj primjeni IoT (Industrial IoT  - IIoT) te u uslugama u oblaku namijenjenim poslovnim sustavima.

„Globalno uvođenje 5G nadmašuje očekivanja i po brzini i po opsegu. Qualcomm Technologies s ponosom surađuje s vodećim kompanijama u ovom području, poput Ericssona, odigravajući ključnu ulogu na ovom putu kako bi podržali globalne proizvođače originalne opreme i operatore u uvođenju komercijalnog 5G u kombinaciji s LTE još ove godine, a radimo zajedno i na prijelazu na samostalni 5G pristup od 2020. godine“, objašnjava Durga Malladi, stariji potpredsjednik i generalni direktor za 4G/5G, Qualcomm Technologies

„Zajedno s Qualcomm Technologies postigli smo još jedan važan korak prema samostalnom 5G. To pokazuje da 5G mrežne tehnologije nastavljaju sazrijevati i da jačamo 5G ekosustav. Pružatelji usluga već su u mogućnosti pružiti prednosti 5G tehnologije, a sada poduzimamo daljnje korake kako bismo oslobodili puni potencijal 5G, podjednako služeći korisnicima i industrijama“, ističe Per Narvinger, čelni čovjek za proizvode u području mreža u Ericssonu.

Još iz kategorije

Kina lansirala 5G mrežu

Kina lansirala 5G mrežu

15.11.2019. komentiraj

Kina je prije roka pustila “u pogon” mobilnu mrežu pete generacije (5G) i sad je u svojoj “ponudi” imaju China Telecom, China Unicom i China Mobile, a cijene koje nude su iznimno niske jer se kreću na otprilike 18 američkih dolara mjesečno po paketu!

HT u novoj upravnoj zgradi otvorio Business Showroom, a predstavio i svoj novi data centar

HT u novoj upravnoj zgradi otvorio Business Showroom, a predstavio i svoj novi data centar

14.11.2019. komentiraj

Hrvatski Telekom otvorio je danas svoj novi Business Showroom, inovacijski centar u kojem će predstavljati svoja najnaprednija tehnološka rješenja kojima digitalizira hrvatske tvrtke i gradove.Uz to, najjači domaći telekom operator predstavio je i svoj novi data centar, odnosno nadograđeni postojeći data centar u Selskoj ulici u Zagrebu gdje će korisnicima biti po prvi put na raspolaganju u Hrvatskoj Microsoft Azure Stack.

Uvođenje umjetne inteligencije ključno za korisnički doživljaj

Uvođenje umjetne inteligencije ključno za korisnički doživljaj

14.11.2019. komentiraj

Pružatelji komunikacijskih usluga širom svijeta prepoznali su potrebu za brzim uvođenjem umjetne inteligencije (UI) i automatizacije kako bi na troškovno učinkovit način poboljšali korisničko iskustvo u skladu sa sve bržim uvođenjem 5G temeljenog Interneta stvari i Industrije 4.0.