Ericsson i Qualcomm: Važan korak za komercijalni samostalni 5G

Ericsson i Qualcomm: Važan korak za komercijalni samostalni 5G

Foto: DepositPhotos

Prijelaz na drugu fazu komercijalnog 5G – samostalni pristup 5G (tzv. standalone 5G) - veliki je korak koji su ostvarili Ericsson i Qualcomm Technologies.

Kompanije su već blisko surađivale na nekoliko prekretnica u 5G tehnologiji. Najnovije postignuće ostvareno je u Ericssonovom laboratoriju korištenjem komercijalnih baznih stanica Ericssonovog radijskog sustava (Ericsson Radio System), Ericssonovovog softvera za samostalni New Radio (NR) i Ericssonovog rješenja 5G Cloud Core uz testni mobilni pametni telefon pogonjen Qualcommovim 5G modemom pod nazivom Snapdragon X55 5G Modem-RF System.

Testiranje je obavljeno u skladu s globalnim specifikacijama 3GPP 5G NR.

Kompanije su izjavile da test potvrđuje njihovu odlučnost da podrže drugu fazu komercijalizacije 5G implementacijama samostalnog 5G pristupa korištenjem nove 5G jezgrene mreže za pružanje više 5G mogućnosti. Ovo uključuje zajamčenu kvalitetu usluge i odsječke mreže (network slicing) koji podržavaju nove poslovne modele u industrijskoj primjeni IoT (Industrial IoT  - IIoT) te u uslugama u oblaku namijenjenim poslovnim sustavima.

„Globalno uvođenje 5G nadmašuje očekivanja i po brzini i po opsegu. Qualcomm Technologies s ponosom surađuje s vodećim kompanijama u ovom području, poput Ericssona, odigravajući ključnu ulogu na ovom putu kako bi podržali globalne proizvođače originalne opreme i operatore u uvođenju komercijalnog 5G u kombinaciji s LTE još ove godine, a radimo zajedno i na prijelazu na samostalni 5G pristup od 2020. godine“, objašnjava Durga Malladi, stariji potpredsjednik i generalni direktor za 4G/5G, Qualcomm Technologies

„Zajedno s Qualcomm Technologies postigli smo još jedan važan korak prema samostalnom 5G. To pokazuje da 5G mrežne tehnologije nastavljaju sazrijevati i da jačamo 5G ekosustav. Pružatelji usluga već su u mogućnosti pružiti prednosti 5G tehnologije, a sada poduzimamo daljnje korake kako bismo oslobodili puni potencijal 5G, podjednako služeći korisnicima i industrijama“, ističe Per Narvinger, čelni čovjek za proizvode u području mreža u Ericssonu.

Još iz kategorije

Veliki obrat: Velika Britanija planira eliminirati Huawei iz izgradnje 5G mreže

Veliki obrat: Velika Britanija planira eliminirati Huawei iz izgradnje 5G mreže

01.06.2020. komentiraj

Britanski premijer Boris Johnson planira reducirati prisutnost Huaweija u toj zemlji, kad se radi o mobilnim mrežama pete generacije (5G). Konačna je to odluka britanskog političkog lidera i nimalo povoljna za kineskog tehnološkog giganta jer plan je potpuno okrenuti mu leđa.

Europska komisija najavila novi datum četvrtog kruga dodjele bespovratnih sredstava iz WiFi4EU inicijative gdje čeka 14,2 milijuna eura

Europska komisija najavila novi datum četvrtog kruga dodjele bespovratnih sredstava iz WiFi4EU inicijative gdje čeka 14,2 milijuna eura

23.05.2020. komentiraj

Posljednji, četvrti poziv za dodjelu bespovratnih sredstava iz WiFi4EU inicijative bit će otvoren 3. lipnja 2020. u 13 sati i trajati će do 4. lipnja 2020. u 17 sati. Ovaj poziv prethodno je bio planiran za ožujak ove godine, no odgođen je zbog okolnosti nastalih širenjem bolesti COVID-19 u čitavoj Europi, pojašnjavaju iz domaćeg telekom regulatora HAKOM-a.

Ericsson zbog utjecaja pandemije koronavirusom promjenio prognozu za 5G pretplate

Ericsson zbog utjecaja pandemije koronavirusom promjenio prognozu za 5G pretplate

20.05.2020. komentiraj

Ericsson je morao s 11. svibnjem promijeniti prognozu o 5G pretplatama na globalnoj razini do 2025. jer se zbog pandemije koronavirusa razvoj ubrzao, kao i širenje dostupnosti te nove tehnologije. Dakle, po novom prognoza sugerira da će za pet godina biti 2,8 milijardi 5G pretplata, a ne 2,6 milijardi kako su u švedskoj kompaniji isticali tijekom studenog prošle godine.