Ericsson i i O2 Telefónica postigli vrlo visoke brzine prijenosa 5G mrežom na velike daljine

Ericsson i i O2 Telefónica postigli vrlo visoke brzine prijenosa 5G mrežom na velike daljine
DepositPhotos

U posljednjem od svojih zajedničkih projekata u mobilnom prijevozu, Ericsson i O2 Telefónica uspješno su demonstrirali 5G bežični prijenos za ruralnu i prigradsku pokrivenost. Ova tehnološka prekretnica pokazala je da tvrtke mogu isporučiti brzine do 10 Gbps na udaljenosti većoj od 10 km i demonstrirati mikrovalnu povezanost poput brzina na optici.

Rezultat ove prve svjetske demonstracije pokazao je da mikrovalni prijenos preko tradicionalnih frekvencijskih pojaseva može podržati kontinuiranu izgradnju 5G mreža visokih performansi i poboljšanih mobilnih širokopojasnih usluga od urbanih do prigradskih i ruralnih područja što je jedan od ključnih izazova s kojima se suočavaju pružatelji komunikacijskih usluga u povećanju njihove implementacije 5G.

Prijelaz na rad od kuće tijekom pandemije Covid-19 ilustrirao je potrebu za brzom i pouzdanom vezom u neurbanim sredinama, a izazov je bio održati dostupnost na razini telekomunikacijske usluge na većoj udaljenosti od dva do tri kilometra. Sposobnost isporuke tako velikih brzina prijenosa podataka na udaljenostima većim od 10 kilometara otvara novi svijet mogućnosti za isporuku pouzdane širokopojasne mreže niske latencije u teže dostupnim područjima.

Tradicionalno, takva su područja bila teška za opsluživanje telekom uslugom, budući da veliki kapaciteti zahtijevaju visoki kapacitet i brzine koje su obično bile dostupne samo u frekvencijskim pojasevima milimetarskih valova (E-pojas). E-pojas je pod većim utjecajem kiše u usporedbi s nižim frekvencijskim pojasevima, što otežava pružanje kvalitetne usluge na velikim udaljenostima tijekom nepovoljnih vremenskih uvjeta.

U zajedničkoj demonstraciji ključna je inovacija mogućnost korištenja MIMO-a s visokom modulacijom u kanalima od 112 MHz (komercijalna MIMO rješenja podržavaju do 56 MHz kanala), koji su kombinirani s agregacijom nositelja kako bi se omogućili slični kapaciteti kao E-pojas u nižim frekvencijski pojasevi. Demo rješenje produljilo udaljenost s iznimno velikim kapacitetom čak i u nepovoljnijim vremenskim uvjetima.

Za novu vezu korišten je frekvencijski pojas od 18 GHz, dvostruke antene u MIMO konfiguraciji i komercijalne MINI-LINK radio uređaje zajedno s predkomercijalnim algoritmom osnovnog pojasa koji je dopuštao upotrebu MIMO-a u 2x 112 MHz kanala. MIMO osigurava učinkovito korištenje resursa ograničenog spektra. Isti kapacitet bez MIMO-a zahtijevao bi širinu pojasa od 448 MHz u unakrsnoj polarnoj postavi.