DT predvodi istraživanje 6G mobilnih mreža

DT predvodi istraživanje 6G mobilnih mreža

Foto: DepositPhotos / Ilustracija

Deutsche Telekom preuzima vodstvo za 6G NeXt, istraživački projekt koji je dio programa "6G industrijski projekti za istraživanje integriranih sustava i pod-tehnologija za 6. generaciju mobilnih komunikacija". Cijeli program financira njemačko Savezno ministarstvo obrazovanja i istraživanja (BMBF).

Projekt "6G NeXt" (Native Extensions for XR Technologies), koji uključuje devet partnera iz industrije i znanosti, započeo je prošli mjesec u Berlinu. Osim Deutsche Telekoma, partneri i pridruženi partneri su DFKI, Fraunhofer FOKUS, LogicWay, SeeReal Technologies, TH Wildau, TU Berlin, TU Ilmenau, Volucap, Flugplatzgesellschaft Schönhagen kao i IDRF. Buduće XR aplikacije i usluge generirat će ogromne količine podataka koje treba prenositi velikom brzinom i pouzdanošću. Jedan od temeljnih zadataka projekta je razviti softverski sloj velike brzine s izvornom optimizacijom AI mreže za obradu podataka u stvarnom vremenu i omogućiti dinamičku distribuciju složenih računalnih zadataka na optimalnu lokaciju (split computing).

Projekt 6G NeXt razvit će skalabilnu, modularnu i fleksibilnu end-to-end infrastrukturu, koja će se implementirati na različitim lokacijama kao testna platforma za istraživanje složenih XR aplikacija. Dva posebno izazovna slučaja uporabe iz inovativnih i naprednih industrija u Njemačkoj implementirat će se na novu arhitekturu sustava. Novi sustav protiv sudara za zrakoplovstvo na primjeru dronova u zračnim lukama s mješovitim zračnim prometom. Ova aplikacija zahtijeva nisku latenciju, sinkronizaciju protoka podataka i mogućnost izračunavanja podataka na distribuirani način (podijeljeno računanje). Interaktivni end-to-end prijenos 3D holografskog videa u stvarnom vremenu s fotorealističnim sadržajem i realističnom 3D dubinom za video konferencije i nadzor. Ova aplikacija zahtijeva visoke brzine prijenosa uzvodno i nizvodno, kao i distribuiranu i inteligentnu obradu videa.

Istraživane aplikacije imaju zahtjeve za obradu u stvarnom vremenu i visoke brzine prijenosa podataka koji premašuju mogućnosti današnjih 5G mreža. Projektni partneri će provesti istraživanje koristeći razvijene aplikacije kako bi razumjeli zahtjeve za buduće 6G mreže i dat će doprinos standardizaciji. "6G NeXt fokusiran je na razvoj temeljne infrastrukture u kojoj možemo testirati i potvrditi napredna imerzivna XR iskustva čak i u najzahtjevnijim slučajevima korištenja", kaže Alex Jinsung Choi, voditelj T-Labsa u Deutsche Telekomu. "Uzbuđeni smo što možemo surađivati ​​s vodeći njemački startupi i mala i srednja poduzeća koji će doprinijeti svojim idejama i zahtjevima za ovaj inovativni tehnološki smjer.”

BMBF je prošle godine pokrenuo mjeru financiranja "6G industrijski projekti za istraživanje holističkih sustava i pod-tehnologija za 6. generaciju mobilnih komunikacija" u sklopu njemačke 6G istraživačke inicijative. Inicijativa 6G bitan je dio programa istraživanja komunikacijskih sustava "Suvereno. Digitalno. Povezano." Uz projekte 6G industrije, 6G inicijativa uključuje četiri 6G istraživačka središta, koja se sastoje od istraživačkih udruga istaknutih istraživačkih instituta i sveučilišta, kao i krovni projekt "6G platforma". Planiraju se daljnji projekti o otpornosti digitalnih sustava.

Cilj mjera BMBF-ove 6G inicijative je jačanje digitalnog i tehnološkog suvereniteta Njemačke i Europe razvojem i pomaganjem u oblikovanju 6G u ranoj fazi. Ova ključna tehnologija također će osigurati buduću konkurentnost Njemačke i Europe. Povezani projekti početno će se izvoditi do jeseni 2025. i koristit će se za istraživanje novog 6G komunikacijskog standarda, koji tek treba biti definiran. Očekuje se da će standardizacija od strane organizacije 3GPP (3rd Generation Partnership Project) također započeti 2025. Očekuje se da će prve 6G mreže biti pokrenute 2030. godine.

Još iz kategorije

Uvođenje 5G mreža potiče razvoj gospodarstva

Uvođenje 5G mreža potiče razvoj gospodarstva

28.11.2022.

Nova studija konzultantske tvrtke Analysys Mason, koju je naručio Ericsson, naglašava potencijalne ekonomske, potrošačke i ekološke prednosti 5G povezivosti na 15 nacionalnih tržišta u razvoju. Uz regulatornu i vladinu potporu, svih petnaest zemalja moglo bi imati koristi od rasta BDP-a između 0,3 i 0,46 posto do 2035. godine, s procijenjenim omjerom troškova i koristi od tri do sedam puta.

Upotreba 5G mreža u prijevozu ojačana odlukom Europske komisije

Upotreba 5G mreža u prijevozu ojačana odlukom Europske komisije

28.11.2022.

Europska komisija detaljno je opisala napredak u pružanju 5G pokrivenosti za povezivanje tijekom leta zrakoplovom te u cestovnom prijevozu. EK vjeruje da bi planovi koje je navela ojačali mogućnosti pružanja inovativnih usluga u oba sektora.

Izgradnja optike u SV. Nedjelji, Samoboru i Stupniku 75 milijuna kuna

Izgradnja optike u SV. Nedjelji, Samoboru i Stupniku 75 milijuna kuna

27.11.2022.

Hrvatski Telekom započeo je s izgradnjom svjetlovodne infrastrukture u Gradu Svetoj Nedelji, Gradu Samoboru i Općini Stupnik. Time će 13.643 bijele adrese na ovom području imati brzi (+40 Mbit/s) i ultrabrzi (+100 Mbit/s simetrično) širokopojasni pristup internetu.