DT planira nova velika ulaganja u optičku infrastrukturu

DT planira nova velika ulaganja u optičku infrastrukturu
DepositPhotos

U nadolazećoj godini Deutsche Telekom planira značajno povećati tempo uvođenja optičkih vlakana. U 2023. treba dodati 2,5 do 3 milijuna priključaka, znatno više nego ove godine.

U tekućoj godini, Telekomov tim za vlakna na punom je putu da postigne cilj da ponudi FTTH veze za dodatnih 2 milijuna kućanstava i tvrtki. To je rekao glavni izvršni direktor Telekoma Njemačka Srini Gopalan na Danu mreže u Bonnu. Do kraja 2022. Telekom će povećati doseg optičkih vlakana na ukupno 5,2 milijuna priključaka. Do 2024. očekuje se da će imati više od deset milijuna priključaka.

"Naš motor optičkih vlakana radi. Ove godine izgradili smo više vlakana nego svi ostali konkurenti zajedno. U drugoj fazi ćemo našim korisnicima donijeti još više vlakana, čak i brže. Sve je u rastu i skaliranju. Imamo jasan plan koju provodimo s našim jakim timom“, rekao je Gopalan.

"Naša 5G pokrivenost već doseže 94 posto ljudi u Njemačkoj dobre tri godine nakon pokretanja. Bilo mobilni ili optički, naša je ambicija biti ispred naših korisnika“, tvrdi Gopalan.

DT se oslanja na regionalni pristup kako bi mogao brzo i učinkovito postaviti optička vlakna na licu mjesta. Dogovori s općinama, rad na ulici i marketing kućanstvima i gospodarstvu su regionalni poslovi. U tu svrhu DT je uspostavio timove koji razmišljaju, planiraju i djeluju regionalno. Oni donose odluke o odabiru područja i rasporedu ulaganja. Zadružni pothvati i dalje su važan element u uvođenju. Telekom uspješno surađuje s partnerima na uvođenju optičkih vlakana, od lokalnih gradskih mrežnih operatera do konkurenata.

Proširenje optičkih vlakana također je stroj za posao. DT planira povećati broj instalatera svjetlovoda u „Tvornici vlakana“ za 50 posto.

"Povećanje koje smo si postavili za širenje optičkih vlakana u 2023. je ogromno. Kako bismo osigurali da možemo nastaviti ispunjavati svoja obećanja, moramo ulagati u više od same mrežne tehnologije", nastavio je Gopalan.

"Želimo zaposliti do 1.000 novih stručnjaka za optička vlakna. Većina njih je za područje postavljanja. Hitno nam je potrebna da superbrze veze dovedemo do dnevnih soba ljudi“, pojašnjava Gopalan.