Državi je važan ubrzani razvoj 5G mreže u Republici Hrvatskoj

Državi je važan ubrzani razvoj 5G mreže u Republici Hrvatskoj

„U današnjem svijetu u kojem se stvari mijenjaju takvom dinamikom da oni koji ne uhvate val digitalizacije jednostavno više neće biti konkurentni na tržištu, vjerujem da nema nikoga tko se neće složiti kako nam je u Hrvatskoj što prije potrebna infrastruktura za uvođenje 5G tehnologije“, istaknuo je danas ministar Darko Horvat prilikom sastanka s teleoperaterima na temu ubrzanog razvoja 5G mreže u Hrvatskoj, a koji se održao na Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta.

S obzirom na važnost sinergije svih razina vlasti u ovome procesu, sastanku su prisustvovali i potpredsjednik Vlade RH i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar, državni tajnik Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta Mario Antonić, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva Bernard Gršić, državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Tomislav Mihotić, predsjednik Vijeća Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti Tonko Obuljen, pomoćnik ministra financija Stipe Župan te predstavnici HUP-a Gordana Kovačević i Davor Majetić, kao i predstavnici drugih relevantnih tijela.

Maruška Vizek, ravnateljica Ekonomskog instituta Zagreb, predstavila je pozitivne učinke ubrzane implementacije 5G masivnog širokopojasnog pristupa. Analiza Ekonomskog instituta pokazuje kako bi smanjenje naknade za radiofrekvencijski spektar, u odnosu na trenutnu razinu prihoda, u razdoblju od 2020. do 2024. godine donijelo ulaganje od 1,26 milijardi kuna te omogućilo 70 postotnu pokrivenost Hrvatske 5G mrežom do 2024. godine, što bi značilo oko 470 naselja unutar urbanih i turističkih područja, kao i autoputeve. Također, izračunati su i dodatni ekonomski učinci od gotovo 2,5 milijarde kuna u kasnijim fazama, a napomenuto je i kako bi ovakva investicija omogućila i otvaranje više od 4.200 novih radnih mjesta.

Nakon same prezentacije zaključeno je kako je sada idealno vrijeme za uvođenje 5G mreže na području Republike Hrvatske, s obzirom na poticajno investicijsko okruženje koje Hrvatska trenutno ima, kao i potporu države bez koje bi se, prema procjenama, pokrivenost 5G mrežom produžila do 2030. godine.

Shvaćajući važnost ovog investicijskog ciklusa, ministar Horvat je naglasio kako nema dvojbe da je 5G mreža budućnost prema kojoj se svi kreću, zbog čega je upravo sada važno pronaći model kojim bi se ista mogla implementirati na području Hrvatske što je prije moguće, te da je to ostvarivo unutar tri godine.

Još iz kategorije

Kina lansirala 5G mrežu

Kina lansirala 5G mrežu

15.11.2019. komentiraj

Kina je prije roka pustila “u pogon” mobilnu mrežu pete generacije (5G) i sad je u svojoj “ponudi” imaju China Telecom, China Unicom i China Mobile, a cijene koje nude su iznimno niske jer se kreću na otprilike 18 američkih dolara mjesečno po paketu!

HT u novoj upravnoj zgradi otvorio Business Showroom, a predstavio i svoj novi data centar

HT u novoj upravnoj zgradi otvorio Business Showroom, a predstavio i svoj novi data centar

14.11.2019. komentiraj

Hrvatski Telekom otvorio je danas svoj novi Business Showroom, inovacijski centar u kojem će predstavljati svoja najnaprednija tehnološka rješenja kojima digitalizira hrvatske tvrtke i gradove.Uz to, najjači domaći telekom operator predstavio je i svoj novi data centar, odnosno nadograđeni postojeći data centar u Selskoj ulici u Zagrebu gdje će korisnicima biti po prvi put na raspolaganju u Hrvatskoj Microsoft Azure Stack.

Uvođenje umjetne inteligencije ključno za korisnički doživljaj

Uvođenje umjetne inteligencije ključno za korisnički doživljaj

14.11.2019. komentiraj

Pružatelji komunikacijskih usluga širom svijeta prepoznali su potrebu za brzim uvođenjem umjetne inteligencije (UI) i automatizacije kako bi na troškovno učinkovit način poboljšali korisničko iskustvo u skladu sa sve bržim uvođenjem 5G temeljenog Interneta stvari i Industrije 4.0.