Državi je važan ubrzani razvoj 5G mreže u Republici Hrvatskoj

Državi je važan ubrzani razvoj 5G mreže u Republici Hrvatskoj

„U današnjem svijetu u kojem se stvari mijenjaju takvom dinamikom da oni koji ne uhvate val digitalizacije jednostavno više neće biti konkurentni na tržištu, vjerujem da nema nikoga tko se neće složiti kako nam je u Hrvatskoj što prije potrebna infrastruktura za uvođenje 5G tehnologije“, istaknuo je danas ministar Darko Horvat prilikom sastanka s teleoperaterima na temu ubrzanog razvoja 5G mreže u Hrvatskoj, a koji se održao na Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta.

S obzirom na važnost sinergije svih razina vlasti u ovome procesu, sastanku su prisustvovali i potpredsjednik Vlade RH i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar, državni tajnik Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta Mario Antonić, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva Bernard Gršić, državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Tomislav Mihotić, predsjednik Vijeća Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti Tonko Obuljen, pomoćnik ministra financija Stipe Župan te predstavnici HUP-a Gordana Kovačević i Davor Majetić, kao i predstavnici drugih relevantnih tijela.

Maruška Vizek, ravnateljica Ekonomskog instituta Zagreb, predstavila je pozitivne učinke ubrzane implementacije 5G masivnog širokopojasnog pristupa. Analiza Ekonomskog instituta pokazuje kako bi smanjenje naknade za radiofrekvencijski spektar, u odnosu na trenutnu razinu prihoda, u razdoblju od 2020. do 2024. godine donijelo ulaganje od 1,26 milijardi kuna te omogućilo 70 postotnu pokrivenost Hrvatske 5G mrežom do 2024. godine, što bi značilo oko 470 naselja unutar urbanih i turističkih područja, kao i autoputeve. Također, izračunati su i dodatni ekonomski učinci od gotovo 2,5 milijarde kuna u kasnijim fazama, a napomenuto je i kako bi ovakva investicija omogućila i otvaranje više od 4.200 novih radnih mjesta.

Nakon same prezentacije zaključeno je kako je sada idealno vrijeme za uvođenje 5G mreže na području Republike Hrvatske, s obzirom na poticajno investicijsko okruženje koje Hrvatska trenutno ima, kao i potporu države bez koje bi se, prema procjenama, pokrivenost 5G mrežom produžila do 2030. godine.

Shvaćajući važnost ovog investicijskog ciklusa, ministar Horvat je naglasio kako nema dvojbe da je 5G mreža budućnost prema kojoj se svi kreću, zbog čega je upravo sada važno pronaći model kojim bi se ista mogla implementirati na području Hrvatske što je prije moguće, te da je to ostvarivo unutar tri godine.

Još iz kategorije

Europska komisija donijela provedbenu uredbu kako bi otvorila put 5G mrežnoj infrastrukturi velikog kapaciteta

Europska komisija donijela provedbenu uredbu kako bi otvorila put 5G mrežnoj infrastrukturi velikog kapaciteta

02.07.2020. komentiraj

Europska komisija usvojila je Provedbenu uredbu o bežičnim pristupnim točkama malog područja ili malim antenama, koja su ključna za pravovremeno pokretanje 5G mreža koje pružaju veliki kapacitet i povećanu pokrivenost, kao i napredne brzine veze. Uredba utvrđuje fizičke i tehničke karakteristike malih ćelija za 5G mreže. Njime se želi pomoći u pojednostavljivanju i ubrzanju mrežnih instalacija 5G, što bi trebalo olakšati režimom raspoređivanja izuzeća dozvole, istovremeno osiguravajući da nacionalna tijela drže nadzor.

HT mijenja upravljačku strukturu, nestaje funkcija člana uprave za biznis

HT mijenja upravljačku strukturu, nestaje funkcija člana uprave za biznis

02.07.2020. komentiraj

Najjači domaći telekom operator Hrvatski Telekom najavio je promjene svoje upravljačke strukture i to od 1. kolovoza ove godine. Tako od tada prestaje postojati funkcija člana uprave za poslovni segment, a tu je funkciju zadnji obnašao Saša Kramar koji je sada u Spanu. Prema odluci HT-a od 1. kolovoza Marijana Bačić i Jerko Dumanić preuzeti će nove, potpredsjedničke dužnosti u Hrvatskom Telekomu.

Kanadski telekom operater Telus odabrao Samsung za implementaciju 5G mreže

Kanadski telekom operater Telus odabrao Samsung za implementaciju 5G mreže

01.07.2020. komentiraj

Samsung Electronics izabran je za partnera od strane kanadskog teleoperatera Telusa, kako bi mu pomogao implementirati infrastrukturu potrebnu za funkcioniranje mobilnih mreža pete generacije (5G) u Kanadi.