Država će spiskati 40 milijuna kuna za mobilne telekom usluge i telefone

Država će spiskati 40 milijuna kuna za mobilne telekom usluge i telefone

Foto: Fotolia (ilustracija)

Središnji državni ured za javnu nabavu 2. svibnja raspisao je natječaj za nabavu javnih govornih usluga u mobilnoj telefoniji, podatkovni promet i nabavu telefona i stickova za pristup internetu čija je procijenjena vrijednost čak 40 milijuna kuna.

Očekuju se da će se na ovaj natječaj javiti sva tri telekom operatera HT, Vipnet i Tele 2 iako najveće šanse na tržištu daju HT-u i Vipnetu koji će se snažno boriti za ovaj dvogodišnji ugovor. Time se dijeljeno na dva dijela godišnje spiskati na telekom usluge čak 20 milijuna kuna.

Natječaj je otvoren do 10. lipnja u 10 sati, a ukupno će biti nabavljeno 10550 mobilnih uređaja u tri kategorije, od čega 4300 najjeftinijih, 4900 skupljih i 1350 najskupljih odnosno pametnih telefona, s time da će odmah od ukupnog broja uređaja biti zamijenjeno čak više od polovice potrebnih količina odnosno 5800 komada. Za podatkovne usluge bit će nabavljeno 4700 linija.

Međutim detaljnom analizom ispada da svi telefoni trebaju biti pametni, barem prema tehničkim specifikacijama i zahtjevima naručitelja jer svi moraju imati WiFi priključak. Zasloni Kako tvrdi naš izvor s telekomunikacijskog tržišta time cijela ova priča dobiva vrlo sumnjivu konotaciju jer da li je zaista 10 550 telefona mora biti u segmentu pametnih telefona.

Prema natječajnoj dokumentaciji nabavlja se 125 milijuna telefonskih poziva u Hrvatskoj, u roamingu 700 tisuća minuta, 4,7 milijuna poruka, te čak 235 tisuća poruka u roamingu. Kada je pak riječ o podatkovnom prometu u Hrvatsko država želi potrošiti 6000 GB na prijenos podataka, a u inozemstvu 15000 MB. Ukupno bi trebalo biti riječ o 10650 telefonskih priključaka, odnosno aktivnih SIM kartica.

Zanimljivo je da će ukupno na svim linijama i na telefonima, ali i stickovima za pristup internetu država u domaćem prometu potrošiti ogromnih 50000 GB prometa, odnosno u roamingu čak 1,2 milijuna MB-a.

Pritom država želi nabaviti i 1000 3G modema, te čak 1250 4G odnosno LTE odnosno najnoviju mrežu četvrte generacije.

Preuzimanje dokumenta

Još iz kategorije

Hrvatski Telekom i FER pokreću projekt Campus Network u Zagrebu

Hrvatski Telekom i FER pokreću projekt Campus Network u Zagrebu

21.02.2020. komentiraj

Hrvatski Telekom pokreće projekt Campus Network u suradnji sa zagrebačkim Fakultetom elektrotehnike i računarstva, a cilj projekta jest ponuditi studentima, znanstvenoj zajednici, start-upima i industriji mogućnost rada na najnovijim komunikacijskim tehnologijama kao što su Industrija 4.0, 5G mreža i IoT. Hrvatski Telekom kao dio Deutsche Telekoma započeo je suradnju po uzoru na kampus mreže koje DT pokreće u Njemačkoj, Austriji, Češkoj i Mađarskoj.

Nova oprema na više od 2200 baznih postaja HT-a donosi uštede u potrošnji električne energije i nove mogućnosti za korisnike

Nova oprema na više od 2200 baznih postaja HT-a donosi uštede u potrošnji električne energije i nove mogućnosti za korisnike

21.02.2020. komentiraj

Modernizacija mobilne mreže HT-a koja je trajala 20 mjeseci, koštala oko milijardu kuna, uključivala novu radijsku opremu na baznim postajama, koja omogućuje napredne 4G mogućnosti i pripremu za 5G, donosi uštedu električne energije, bila je vrlo zahtjevan posao, za ICTbusiness.info opisuje Ivan Uremović, direktora projekta modernizacije mobilne mreže HT-a.

Huawei neće biti isključen iz izgradnje 5G mreže u Francuskoj

Huawei neće biti isključen iz izgradnje 5G mreže u Francuskoj

20.02.2020. komentiraj

Francuska neće isključiti Huawei iz svoje 5G mreže, službeno je u ime Vlade priopćila ministrica gospodarstva Agnes Pannier-Runache, odbacujući time pritisak iz Sjedinjenih Američkih Država, a koji se tiče zabrane poslovanja te vrste za kinesku kompaniju.