Država će spiskati 40 milijuna kuna za mobilne telekom usluge i telefone

Država će spiskati 40 milijuna kuna za mobilne telekom usluge i telefone

Foto: Fotolia (ilustracija)

Središnji državni ured za javnu nabavu 2. svibnja raspisao je natječaj za nabavu javnih govornih usluga u mobilnoj telefoniji, podatkovni promet i nabavu telefona i stickova za pristup internetu čija je procijenjena vrijednost čak 40 milijuna kuna.

Očekuju se da će se na ovaj natječaj javiti sva tri telekom operatera HT, Vipnet i Tele 2 iako najveće šanse na tržištu daju HT-u i Vipnetu koji će se snažno boriti za ovaj dvogodišnji ugovor. Time se dijeljeno na dva dijela godišnje spiskati na telekom usluge čak 20 milijuna kuna.

Natječaj je otvoren do 10. lipnja u 10 sati, a ukupno će biti nabavljeno 10550 mobilnih uređaja u tri kategorije, od čega 4300 najjeftinijih, 4900 skupljih i 1350 najskupljih odnosno pametnih telefona, s time da će odmah od ukupnog broja uređaja biti zamijenjeno čak više od polovice potrebnih količina odnosno 5800 komada. Za podatkovne usluge bit će nabavljeno 4700 linija.

Međutim detaljnom analizom ispada da svi telefoni trebaju biti pametni, barem prema tehničkim specifikacijama i zahtjevima naručitelja jer svi moraju imati WiFi priključak. Zasloni Kako tvrdi naš izvor s telekomunikacijskog tržišta time cijela ova priča dobiva vrlo sumnjivu konotaciju jer da li je zaista 10 550 telefona mora biti u segmentu pametnih telefona.

Prema natječajnoj dokumentaciji nabavlja se 125 milijuna telefonskih poziva u Hrvatskoj, u roamingu 700 tisuća minuta, 4,7 milijuna poruka, te čak 235 tisuća poruka u roamingu. Kada je pak riječ o podatkovnom prometu u Hrvatsko država želi potrošiti 6000 GB na prijenos podataka, a u inozemstvu 15000 MB. Ukupno bi trebalo biti riječ o 10650 telefonskih priključaka, odnosno aktivnih SIM kartica.

Zanimljivo je da će ukupno na svim linijama i na telefonima, ali i stickovima za pristup internetu država u domaćem prometu potrošiti ogromnih 50000 GB prometa, odnosno u roamingu čak 1,2 milijuna MB-a.

Pritom država želi nabaviti i 1000 3G modema, te čak 1250 4G odnosno LTE odnosno najnoviju mrežu četvrte generacije.

Preuzimanje dokumenta

Još iz kategorije

Huawei razvio 5G tehnologiju koja je brža, jeftinija i dostupnija od optike

Huawei razvio 5G tehnologiju koja je brža, jeftinija i dostupnija od optike

13.10.2019. komentiraj

Huawei nastavlja inovirati na području 5G tehnologije, a najnovija tehnologija AirFlash 5G Microwave dodatno snižava troškove postavljanja mreže u područjima koja su teže dostupna, osigurava stabilnost, visoku propusnost, i to sve s latencijom manjom od optičkih vlakana, pohvalili su se iz ovog kineskog proizvođača telekom opreme.

Ericsson i Qualcomm: Važan korak za komercijalni samostalni 5G

Ericsson i Qualcomm: Važan korak za komercijalni samostalni 5G

04.10.2019. komentiraj

Prijelaz na drugu fazu komercijalnog 5G – samostalni pristup 5G (tzv. standalone 5G) - veliki je korak koji su ostvarili Ericsson i Qualcomm Technologies. Kompanije su već blisko surađivale na nekoliko prekretnica u 5G tehnologiji. Najnovije postignuće ostvareno je u Ericssonovom laboratoriju korištenjem komercijalnih baznih stanica Ericssonovog radijskog sustava (Ericsson Radio System), Ericssonovovog softvera za samostalni New Radio (NR) i Ericssonovog rješenja 5G Cloud Core uz testni mobilni pametni telefon pogonjen Qualcommovim 5G modemom pod nazivom Snapdragon X55 5G Modem-RF System.

Goran Manestar novi je glavni direktor za financije u A1 Hrvatska

Goran Manestar novi je glavni direktor za financije u A1 Hrvatska

03.10.2019. komentiraj

Od ovog je mjeseca član Uprave te glavni direktor za financije u A1 Hrvatska postaje Goran Manestar, a istu će poziciju obnašati i za klaster Hrvatska i Makedonija. Dosadašnji član Uprave Johannes Kandera preuzeo je novu funkciju unutar A1 Telekom Austria Grupe kao glavni direktor za financije bjeloruske podružnice.