Drugačiji pogled na odluku Vlade od strane HT-a i Vipneta

Drugačiji pogled na odluku Vlade od strane HT-a i Vipneta

Foto: Fotolia ilustracija

Nakon što se dogodilo dugo očekivana odluka Vlade o prihvaćanju plana izgradnje i razvoja širokopojasnog pristupa internetu poznatog kao Nacionalni program razvoja širokopojasne agregacijske infrastrukture u područjima u kojima ne postoji dostatan komercijalni interes za ulaganja, kao preduvjet razvoja pristupnih mreža sljedeće generacije (NGA) upitali smo ključne igrače na domaćem telekom tržištu što o njemu misle.

Očekivano stiglu su nam odgovori HT-a i Vipneta, kao dva najjača telekoma koji imaju i fiksne i mobilne usluge i koje se ovo uvelike tiče i oni su i opet posve različitu u gledanju na ovu odluku i na stanje kakvo je danas na tržištu.

Kao što smo već ranije isticali, smatramo kako nema potrebe za gradnjom agregacijske mreže na područjima gdje je ona već izgrađena i postoji, ističu iz najjačeg domaćeg telekom operatera HT-a.

„Naime, 90 posto ciljanih naselja već je pokriveno optičkom agregacijskom mrežom HT-a, koja po svojim tehničkim karakteristikama i kapacitetom u potpunosti zadovoljava ostvarivanje ciljeva iz Nacionalnog programa za razvoj agregacijske infrastrukture i omogućuje potrebne brzine prijenosa za korisnike u ciljanim područjima“, pojašnjavaju iz HT-a.

HT, naravno, prihvaća i poštuje svaku odluku Vlade, zaključili su iz najjačeg domaćeg telekoma operatera.

Iz Vipneta pak ističu kako pozdravljaju odluku Vlade Republike Hrvatske kojom je odobren Nacionalni program razvoja širokopojasne agregacijske infrastrukture u područjima u kojima ne postoji dostatan komercijalni interes za ulaganja (NPBBI), a koji će biti potpomognut bespovratnim sredstvima Europske unije.

„U Vipnetu snažno podržavamo ovaj projekt koji je preduvjet osiguravanja ravnomjernog razvoja svih dijelova zemlje. Realizacija NPBBI-a nužan je korak za uvođenje 5G-a te u konačnici za jačanje ukupne konkurentnosti hrvatskog gospodarstva i uspostavu digitalnog društva kako u urbanim, tako i u ruralnim dijelovima. Upravo će korisnici u ruralnim dijelovima kroz NPBBI dobiti snažnu infrastrukturnu podršku u gospodarskom razvoju. Vipnet podržava NPBBI projekt i zbog nedostatka dovoljnih kapaciteta koji nisu adekvatni za razvoj tehnološki modernog dizajna mreže koji omogućava prijenos velike količine podataka čijem eksponencijalnom rastu svjedočimo. Očekujemo da realizacijom programa bude osiguran dovoljan broj neosvijetljenih niti koje će se operatorima davati u dugoročni najam prvenstveno u tzv. bijelim područjima u kojima ne postoji broadband infrastruktura. Drugim riječima, očekujemo gradnju optičke mrežne auto-ceste na koju će se operatori spajati sa svojim lokalnim optičkim mrežama. To je ujedno i preduvjet koji bilo kojem operatoru omogućuje brzo i efikasno širenje mreže, upravljanje mrežnim kapacitetima i povećanje brzina“, pojašnjavaju u drugom po veličini domaćem telekomu.

Važno je osigurati da timovi u OiV-u i Ministarstvu mora prometa i infrastrukture krenu u realizaciju NPBBI bez odgode jer se sredstva koja je osigurala EU mogu iskoristiti do 2023, tvrde dalje u Vipnetu i dodaju da osim NPBBI koji će osigurati izgradnju međugradskih optičkih linija postoji i Okvirni nacionalni program (ONP) čija je svrha izgradnja lokalne pristupne optičke mreže.

„Da bi NPBBI bio uspješan, potrebno je paralelno posvetiti se izgradnji i kroz ONP. Sredstava koja je osigurala EK, nominalno služe za ispunjavanje ciljeva Digitalne agende 2020, ali u međuvremenu su na EU razini usvojeni i ciljevi Digitalne agende 2025. Ako će realizacija NPBBI-a i ONP-a biti provedena na način da se grade lokalne optičke mreže koje osiguravaju 100 Mbit/s simetrične brzine, Hrvatska bi već 2023. mogla imati ispunjene ciljeve Digitalne agende 2025 koji podrazumijevaju minimalne brzine od 100 Mbit/s za sve građane EU“, pojašnjavaju iz Vipneta.

Vipnet je već danas najveći korisnik optičke međugradske mreže koja je u vlasništvu Republike Hrvatske, a kojom upravlja OiV.

„Stoga je s Vipnetove strane neupitan nastavak korištenja mreže izgrađene putem NPBBI, posebice s obzirom na ambiciozne investicijske planove u daljnjoj gradnji optičke mreže. Naime, u 2018. Vipnet će izgraditi 50 posto svih optičkih mreža čiju su gradnju  operatori najavili za ovu godinu“, zaključuju u drugom po veličini domaćem telekomu.

Još iz kategorije

Europski sud presudio kako neutralnost interneta nije kompatibilna sa “nultim tarifama”

Europski sud presudio kako neutralnost interneta nije kompatibilna sa “nultim tarifama”

21.09.2020. komentiraj

Europski sud u slučaju mađarskog telekoma Telenora Magyarorszaga Zrta prvi je put donio presudu koja se tiče neutralnosti interneta, što je od povijesnog značaja i svakako će biti odrednica za sve što slijedi narednih godina.

Investicijom vrijednom 19 milijuna kuna Hrvatski Telekom dovodi optiku u Slavonski Brod

Investicijom vrijednom 19 milijuna kuna Hrvatski Telekom dovodi optiku u Slavonski Brod

16.09.2020. komentiraj

Najjači domaći telekom Hrvatski Telekom sa 19 milijuna kuna vrijednim ulaganjem započela je implementacijA najmodernije optičke infrastrukture na području Slavonskog Broda u naseljima Slavonija 1, Slavonija 2, Kolonija i Mikrorajon te Osječkoj ulici. Implementacija bi trebala biti gotova do kraja listopada, a uključenje prvih korisnika očekuje se već početkom studenog ove godine.

Optima Telekom nastavlja s realizacijom projekta besplatnog WiFi interneta diljem Hrvatske

Optima Telekom nastavlja s realizacijom projekta besplatnog WiFi interneta diljem Hrvatske

15.09.2020. komentiraj

Optima Telekom nastavlja s uspješnom digitalizacijom gradova i općina po Hrvatskoj, a zadnji projekti besplatnog WiFi interneta realizirani su u Rovinju, Metkoviću, Svetom Petru u Šumi, Gornjoj Vrbi, Stankovcima i Lovreću.  Radi se o općinama i gradovima kojima je u sklopu inicijative WiFi4EU dodijeljen vaučer u iznosu od 15.000 eura, nakon čega su odabrali Optima Telekom za izvođača koji će tehnološki realizirati javni WiFi internet te time olakšati i unaprijediti život lokalnog stanovništva, ali i turista.