Domaći telekomi pokrenuli rad od kuće

Domaći telekomi pokrenuli rad od kuće

Foto: DepositPhotos / Ilustracija

Svi domaći telekom operateri na izravan upit ICTbusiness.info potvrđuju kako su krenuli na sustav rada od doma i to se odnosi na sve one kojima posao ne zahtijeva direktan kontakt s korisnicima poput radnika na terenu, dućana, a svi ostali upravo zahvaljujući ICT tehnologijama mogu raditi od kuće i tako dodatno pridonijeti smanjenju mogućnosti zarade.

Kako saznajemo A1 Hrvatska kreće s radom od doma svih onih kojima posao to dopušta. U A1 Hrvatska organiziran je poseban tim koji pomno prati situaciju, sve službene informacije i upute Nacionalnog stožera civilne zaštite, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Ministarstva zdravstva.

„Razrađeni su detaljni scenariji za osiguravanje kontinuiteta poslovanja i pružanja usluge korisnicima, a u kojima je prioritet zaštita zdravlja zaposlenika. Kompanija je donijela odluku o ograničavanju domaćih i inozemnih putovanja koja su zamijenjena video konferencijama. Zaposlenike se redovito informira o novostima i mjerama koje kompanija poduzima. Također, upoznati su s preventivnim mjerama zaštite od zaraze sukladno informacijama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. A1 Hrvatska i inače omogućava svojim zaposlenicima rad od kuće i fleksibilno radno vrijeme, ovisno o prirodi i potrebama posla“, ističu iz A1 Hrvatska.

Iz najjačeg domaćeg telekom operatera Hrvatskog Telekoma ističu da u Hrvatskoj, nažalost, ima sve više slučajeva oboljelih od korona virusa (COVID-19). Takva situacija reflektira se i na poslovanje, a kao odgovoran poslodavac u proteklom smo razdoblju oformili Tim za koordinaciju krizne situacije koji je, temeljem naputaka nadležnih epidemiologa, provodio i provodi sve potrebne sigurnosne mjere vezane uz naš svakodnevni rad, ističu iz HT-a.

„Svakodnevno intenzivno razrađujemo planove za ostvarivanje svih koraka propisanih odgovarajućim protokolom, kako bismo kao tvrtka od strateškog značaja za našu zemlju, osigurali kontinuitet rada. To je naša odgovornost prema svim zaposlenicima, kompaniji i društvu u cjelini. Kako bismo dodatno zaštitili zdravlje naših zaposlenika donesena je odluka da svi zaposlenici, koji imaju uvjete za rad od kuće te koji imaju suglasnost nadređene osobe, već od sutra, 13. ožujka, rade od kuće. Valja istaknuti kako će svim zaposlenicima u takvom radu svakako pomoći brojni digitalni alati koje imamo na raspolaganju i pomoću kojih će se sva komunikacija i dogovori unutar timova i dalje odvijati neometano“, pojašnjavaju iz HT-a

Zaposlenici čiji posao se ne može neometano obavljati od kuće, a to se odnosi na one koji su direktno vezani za komunikaciju s korisnicima nastavljaju raditi na svojim radnim mjestima u prostorima HT, dućanima i na terenu jer moramo voditi računa i o našim korisnicima te pomoći cijelom našem društvu da u ovim izazovnim vremenima i dalje uspješno funkcionira – a osiguravanje stabilne i pouzdane komunikacijske usluge je jedan od prioriteta, naglašavaju iz HT-a.

„Za zaposlenike koji će nastaviti raditi u prostorima HT-a osigurat će se maksimalna zaštita zdravlja za vrijeme obavljanja njihovih poslova pojačano čišćenje prostora, dezinfekcija i ostali potrebni higijenski uvjeti. Među mjerama koje smo poduzeli ističemo i odgode svih poslovnih putovanja u inozemstvo kao i strogu preporuku da se odgode privatna putovanja. Preporuka je i smanjenje broja sastanaka uživo. Kao tehnološki lider i kompanija koja pruža napredna telekomunikacijska rješenja, u mogućnosti smo osigurati sastanke putem konferencijskih ili videokonferencijskih veza, kako s poslovnim korisnicima, tako i s kolegama iz Deutsche Telekom Grupe te međusobno“, zaključuju iz HT-a.

Iz Tele2 Hrvatska ističu Tele2 također kako je zdravstvena sigurnost naših djelatnika i njihovih obitelji nam je na prvom mjestu, jednako kao i dobrobit cijelog društva. Zaposlenici u Tele2 i inače imaju mogućnost odabira rada od kuće do četiri dana mjesečno, a kako bismo bili spremni za eventualno uvođenje dodatnih mjera u državi, želimo pravovremeno testirati spremnost naših internih sustava za eventualni rad od kuće cijele tvrtke.

„Stoga svi zaposlenici ureda u Zagrebu i drugih regionalnih ureda kojima to radno mjesto dozvoljava, u petak 13. ožujka rade od kuće. Također, zaposlenike smo zamolili da iz predostrožnosti do daljnjega ograniče fizičke sastanke na minimum te izbjegavaju okupljanja u većim grupama i sudjelovanje na konferencijama, skupovima, kulturnim i sportskim događajima, kako privatno tako i u svojstvu predstavnika Tele2“, pojašnjavaju iz ovog telekoma.

„Svim kolegama smo ponovno naglasili nužnost odgovornog ponašanja prema sebi i drugima, kako bi se spriječilo širenje infekcije u Hrvatskoj i svijetu. Također, kontinuirano smo proteklih dana u internim obavijestima prenosili preporuke Svjetske zdravstvene organizacije i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Naglašavamo da je Tele2 odmah nakon službene objave o prvom oboljelom od koronavirusa u Hrvatskoj osnovao interni krizni tim, prateći već ranije uspostavljene smjernice krizne komunikacije koju ima svaka kompanija koja slijedi načela održivog poslovanja“, ističu iz Tele2. Posebno napominju da će kao i proteklih dana, nastaviti pratiti sve službene upute i izjave nadležnih državnih službi.

„Telekomunikacije su jedan je od ključnih strateških sektora nužnih za funkcioniranje društva. Stoga ćemo maksimalno zadržati fokus na omogućavanju komunikacije svim korisnicima, uzimajući u obzir izvanredne okolnosti i imajući na umu dobrobit zaposlenika i cijelog društva“, zaključuju iz Tele2.

Kao odgovoran član poslovne zajednice Optima Telekom je zbog širenja koronavirusa aktivirao Plan kontinuiteta poslovanja čija svrha je utvrditi postupke koje organizacija provodi radi održavanja poslovanja u slučaju kriza koje onemogućavaju ili otežavaju normalno poslovanje kompanije, ističu na upit ICTbusiness.info.

„Zbog krize s COVID-19 aktivirali smo Krizni menadžment te Tim za potporu koji donose sve ključne odluke te koordiniraju svim procesima koje organizacija poduzima s ciljem održavanja normalnog poslovanja kompanije. Krizni menadžment je poduzeo sve  mjere kako bi zaštito zdravlje radnika, njihovih obitelji, poslovnih partnera i naših korisnika, te osigurao da naša telekomunikacijska mreža djeluje punim kapacitetom na pouzdan i stabilan način“, pojašnjavaju iz Optima Telekoma.

U tu svrhu imamo spreman plan aktiviranja rada s udaljenog radnog mjesta „OptimaHome“ koja bi većem dijelu naših radnika i servisa omogućilo rad od kuće, napominju iz Optima Telekoma i dodaju da udaljenim pristupom bio bi omogućen normalan rad svim servisima potrebnim za rad kompanije u kriznim situacijama.

„Call Centar Optima Telekom-a je aktiviranjem Plana kontinuiteta poslovanja počeo s radom na rezervnoj lokaciju u obimu od 50 posto ukupnih kapaciteta, kako bi rizik od zaraze virusom COVID-19 disperzirali na dvije fizički potpuno udaljene lokacije. Kompanija svakodnevno poduzima sve dezinfekcijsko sanitarne mjere s ciljem suzbijanja i širenja virusa.  Uprava Društva je donijela odluku o odgodi svih poslovnih putovanja i događaja u zemlji i inozemstvu, te dala strogu preporuku za odgodom privatnih putovanja radnika. Osim organizacijskih izazova u kratkoročnom razdoblju smatramo da u poslovanju kompanije ne bi trebalo doći do većih poremećaja poslovanja“, ističu iz Optima Telekoma.

Još iz kategorije

Odgođena primjena dijela Metodologije testa istiskivanja marže zbog epidemije koronavirusa i potresa

Odgođena primjena dijela Metodologije testa istiskivanja marže zbog epidemije koronavirusa i potresa

31.03.2020. komentiraj

Vijeće HAKOM-a donijelo je odluku o odgodi primjene dijela mjere Metodologije testa istiskivanja marže do kraja godine zbog epidemije koronavirusa i potresa.

Ipak bi moglo biti nekog povrata novca za MWC 2020

Ipak bi moglo biti nekog povrata novca za MWC 2020

27.03.2020. komentiraj

Pandemija koronavirusa utjecala je na svakodnevicu i uzdrmala brojne industrije, a prvo veće otkazivanje nekog događaja zbog straha od širenja zaraze bilo je ono u Barceloni. Mobile World Congress (MWC) nije se održao prvi put u svojoj povijesti, izgubljeno je oko pola milijarde eura prihoda, a organizator GSMA je sve “začinio” vijesti da povrata novca neće biti. Ipak, to se možda promijenilo.

Telekomi u iščekivanju 5G mreže

Telekomi u iščekivanju 5G mreže

27.03.2020. komentiraj

Pokušali smo saznati kako domaći telekom operateri vide odgodu otvaranja druge digitalne dividende odnosno odluku HAKOM-a da se odgodi uvođenje DVBT-2 tehnologije koja bila predviđena potkraj svibnja taman prije Europskog nogometnog prvenstva.