Dolazi već vrijeme 6G, a DT vodi istraživanja

Dolazi već vrijeme 6G, a DT vodi istraživanja
DepositPhotos

Deutsche Telekom preuzima vodstvo u istraživačkom projektu 6G-TakeOff kao dijelu šireg programa 6G. Program financira njemačko Savezno ministarstvo obrazovanja i istraživanja (BMBF). Ovo je najavljeno danas na početku projekta u Darmstadtu.

Zajedno s ukupno 22 partnera iz istraživanja i industrije, DT formira konzorcij za razvoj jedinstvene 6G arhitekture za komunikacijske mreže koje se sastoje od zemaljskih stanica, platformi za leteću infrastrukturu i satelita. Usklađivanjem različitih pristupnih tehnologija, odgovarajuće se prednosti mogu koristiti prema potrebi. Time je za svaki scenarij osiguran optimalan pristup povezivosti.

Bazne stanice na satelitima i letećim platformama mogu pomoći u zatvaranju preostalih rupa u pokrivenosti zemaljskih baznih stanica. Oni nude mogućnost privremenog i lokalnog pružanja dodatnih mrežnih kapaciteta prema potrebi. U tu svrhu, 6G-TakeOff će razviti 3D arhitekturu za mobilne mreže u kojoj se zemaljske i nezemaljske bazne stanice razmatraju i koriste jednako.

Konstelacije satelita i komunikacijske mreže mogu se ostvariti samo na međunarodnoj razini. U tu svrhu, 6G-TakeOff će surađivati s europskim institucijama i istraživačkim projektima kako bi pomogli u oblikovanju budućih 6G standarda. Kao koordinator nacionalno financiranog projekta, DT će također biti uključen u nacionalnu „6G-platformu“ i osigurati znanstvenu razmjenu s drugim 6G istraživačkim projektima.