Dolazi nam 5G – što to zapravo znači i možemo li isključiti mobilne mreže

Dolazi nam 5G – što to zapravo znači i možemo li isključiti mobilne mreže

Foto: DepositPhotos

Prošli su europski izbori i populizam sada već jedne raspadnute političke stranke oko zračenja je splasnuo, iz druge su se povukli onako vojničkim žargonom na rezervne položaje i to je ono što se danas događa oko 5G. Istraživački tim ICTbusiness.info, jer eto nazvali smo se istraživačima jer dobro zvuči iako to zapravo formalno pravno nismo ali sustavno telekom tržište pratimo već 25 godina i to iz perspektive zainteresirane javnosti odlučio je s vama podijeliti priču o 5G mrežama, zračenju, mogućnostima, očekivanjima.

I pitali smo sve na tržištu od telekom operatera, regulatora, nadležnih inspekcija, ministarstava i na kraju je zapravo za sve kriv domaći telekom regulator HAKOM. I formalno pravno, iako ne baš za sve, ali za sve drugo u percepciji javnosti svakako. I to je zapravo dobro jer tamo rade stručnjaci koji o telekomunikacijama nešto znaju, time se bave, usavršavaju, a ne kao populistički političari trabunjaju o zračenju. Jer onda izvadite mobitele iz džepova, ugasite WiFi. Možda da pokrenemo novu inicijativu grupe građana i pokrenemo referendumsko pitanje i prvi u svijetu napravimo Dan bez mobitela i interneta. Pogasimo sve osim 112 na telefonskim govornicama, omogućimo nagradnu igru „Pronađi telefonsku govornicu“. Internet bi radio samo na kablu, ali ne morate se brinuti ICTbusiness.info je redundantan na više lokacija.

Dakle „dan bez interneta“ inicijativa i nagradna igra „Pronađi telefonsku govornicu“. Za to se treba boriti i to što prije jer samo tako možemo prekinuti priče oko elektromagnetskog zračenja. Ups, ukazao mi se Tesla, a što je sa žicama koje nešto zrače jer gdje god imamo strujanje / gibanje elektrona. Dakle treba ugasiti i struju – nema liftova, električnih štednja, klima uređaja, frižidera, aparata za kavu, ali nema niti tramvaja, ma nema ničega. I to ugasimo.

Ali sad je dosta takvih crnih scenarija koji donose svijet bez zračenja. Jer vratili bi se… negdje… daleko… u… prošlost… A ovo biste čitali urezano u drvetu ili isklesano u kamenu.

Dolazak 5G mreža za telekome će značiti velika ulaganja. Svi će ulagati i Hrvatski Telekom i A1 Hrvatska i Tele2 Hrvatska koji mijenja vlasnika.

Znači to više baznih stanica, nove frekvencijske spektre. Za regulatore će do značiti više pozornosti u kontroli građenja baznih stanica, razine elektromagnetskog zračenja u odnosu na dozvoljeno zakonom, a za korisnike ali ne one kojima je samo surfanje na pameti nove mogućnosti spajanja uređaja koji će omogućiti upravljanje strojevima na daljinu, komunikaciju uređaja, automobila, robotiku, telemedicinu nove generacije.

U seriji od nekoliko tekstova u narednim tjednima, onim što se u medijima nazivaju sezonom kiselih krastavaca jer se ništa ne događa što je možda bio slučaj prije društvenih mreža jer sada je moguće od jednog statusa na Instagramu ili Facebooku napraviti serijal, obradit ćemo ovu tamnu stranu 5G – bazne stanice, zračenje, kontrole.

Krenimo prvo s definicijom 5G mreže. Kao što i ime govori dolazi nakon 4G, zaista nevjerojatno pa netko je znao  brojati do 5, međutim tehnološki je skok koji će osjetiti svi. Zapravo je riječ o  5G New Radio koji će koristiti i milimetarski frekvencijski prostor za prijenos odnosno riječ o frekvencijskim područjima koja omogućuju da bazne stanice budu kada je riječ o antenskom sklopovlju manje nego što je to bio dosad slučaj. Radi se prema definiciji o frekvencijama od 30 do 300 MHz. Uz taj frekvencijski opseg 5G će koristiti i postojeće LTE frekvencije od 600 MHz do 6 GHz) ali i već spomenuti milimetarski od 24–86 GHz. Kako su frekvencije resurs koji nije neograničen svaka država ga dodjeljuje putem koncesija pa će kod operatera to biti izazov osvojiti koncesije za 5G. Treba istaknuti da krajnjim korisnicima to neće biti toliko važno jer mobilni telefoni će podržavati standardizirane frekvencijske opsege za 5G i svi će surfati mnogo brže nego danas.

Međutim, ono što je najvažnije da su telekom operateri već krenuli u pripreme za 5G i postojeće 4G mreže prilagodili i softverski i hardverski da tranziciji prema 5G bude mnogo jednostavnija. Za to će biti potrebno u Hrvatskoj prvo da se raspišu frekvencije, a nakon toga da telekomi krenu u izgradnju 5G mreža i tada će ministarstva, regulatori, lokalna zajednica kontrolirati sukladno zakonskim ovlastima da li je sve u skladu sa zakonom.

 

Više o 5G mrežama i što one donose, tko je tko na tom tržištu te najvažnije vijesti pogledajte na

ICTbusiness.info 5G.

Još iz kategorije

VELIKA ICT ANALIZA: Najveći broj zaposlenih i najveće plaće u telekom sektoru

VELIKA ICT ANALIZA: Najveći broj zaposlenih i najveće plaće u telekom sektoru

16.08.2019. komentiraj

Nastavljamo s velikom analizom domaćeg ICT tržišta i krećemo u telekomunikacijski segment i to prema broju zaposlenih i prosječno isplaćenoj neto plaći. Ako pogledamo tvrtke s najvećim broje zaposlenih i njihovom prosječnom plaćom na prvom mjestu je najjači domaći telekom operator Hrvatski Telekom s 3960 zaposlenih u 2018. godini i prosječnom plaćom od 9.484 kune. Slijedi ga najveći telekomunikacijski izvoznik Ericsson Nikola Tesla s 2401 zaposlenim s prosječnom neto plaćom koja doseže 12.533 kuna. Na trećem mjestu po broju zaposlenih je A1 Hrvatska s 1687 zaposlenih i prosječnom plaćom od 9.842 kune

VELIKA ICT ANALIZA: Tko su najbolji telekom izvoznici, Ericsson Nikola Tesla uvjerljivo vodeći

VELIKA ICT ANALIZA: Tko su najbolji telekom izvoznici, Ericsson Nikola Tesla uvjerljivo vodeći

14.08.2019. komentiraj

Nastavljamo s velikom analizom domaćeg ICT tržišta i krećemo u telekomunikacijski segment gdje prema izvoz situacija nije takva da su prvo vodeći telekomi. Na prvom mjestu je Ericsson Nikola Tesla kao najveći izvoznik i to s 998,22 milijuna kuna vrijednim izvozom u 2018. godini uz rast od 0,17 posto.

VELIKA ICT ANALIZA: Tko su najbolji na telekom tržištu prema EBITDA

VELIKA ICT ANALIZA: Tko su najbolji na telekom tržištu prema EBITDA

13.08.2019. komentiraj

Nastavljamo s velikom analizom domaćeg ICT tržišta i krećemo u telekomunikacijski segment gdje prema dobiti prije kamata, oporezivanja, amortizacije i deprecijacije (EBITDA) naravno vode tri najveća domaća telekoma Hrvatski Telekom, A1 Hrvatska i još neko kratko vrijeme Tele2 Hrvatska kojeg je kupila United Grupa i koji bi uskoro mogao promijeniti ime u Telemah.