Dolaskom eSIMa nestat će i roaming

Dolaskom eSIMa nestat će i roaming

Foto: Shutterstock

Lideri na tržištu eSIM poslužitelja za pametne telefone i Internet stvari (IoT) ROCCO i UROS (Uni-Fi Roaming Solutions), objavili su istraživanje provedeno na globalnoj razini na temu eSIM u kontekstu međunarodnog roaminga. Zbog istraživanja su ROCCO i UROS sklopili partnerstvo te ujedinili saznanja koja imaju kako bi učinili nešto iznimno korisno za tržište kojim vladaju.

Njime će se i pomoći dokučiti kad bi bilo najbolje konačno predstaviti eSIM i započeti s pružanjem usluga u punom smislu te riječi. Brojke kojima se barata prikupljene su zahvaljujući odgovorima na ovu temu od strane 107 mobilnih i mrežnih operatera (MNO - Mobile Network Operators) iz 92 zemlje svijeta u listopadu i studenom prošle godine. Na temelju njih postale su jasnije navike ne samo korisnika već i samih operatera kad je riječ o roamingu. Uz sve to lakše će se zaobilaziti prepreke i odvijati procesi prilagodbe.

Zaključak svega jest da će eSIM u potpunosti "ukloniti" potrebu za roamingom unutar tri do pet godina kad stigne na tržište, a trebao bi stići kao standard u vrijeme kad i 5G mreža, što znači da oko 2020. godine.

S time se slažu i operateri, svjesni evolucije koja je stigla. Jer, IoT će donijeti promjene kakve želimo, a to je umreženost i konstantna povezanost. Gradovi će biti pametni i umreženi također, što znači da će svima dostupnost mreže biti nadohvat ruke, a samim time i sve usluge koje se na mreži nude. I tu stupa "na snagu" eSIM.

Dakle, eSIM u punom značenju jest "embedded Subscriber Identity Module" ili doslovno na hrvatskom jeziku "ugrađeni pretplatnički identitetski modul". S obzirom da je klasična SIM kartica sadržavala (i sadrži) informacije vezane uz korisnika, a pod njima se misli na njegov broj, ali i kontakte koji se na nju mogu pohraniti. U pravilu, riječ je o 250 kontakata. Taj segment se s eSIM neće mijenjati, ali zato će sve drugo biti promijenjeno iz temelja.

Konkretno, eSIM će biti unaprijed ugrađena u uređaj i neće trebati poseban prostor na uređaju, pouzdanije su i aktiviraju se u trenutku kad i uređaj, odnosno, kad se korisnik prebacuje na drugog operatera. To znači i da više neće biti problema kao dosad, ako ste imali uređaj s micro SIM karticom pa kupite novi s nano SIM karticom. Sve ide automatizmom i nekako korisnicima daje više slobode, baš kao i operaterima čije se poslovanje uvelike pojednostavljuje.

Još iz kategorije

Hrvatski Telekom predstavio novu uslugu koja digitalizira razmjenu dokumenta između tvrtki

Hrvatski Telekom predstavio novu uslugu koja digitalizira razmjenu dokumenta između tvrtki

24.05.2018. komentiraj

HT je na Combis konferenciji predstavio novu uslugu elektroničke razmjene dokumenata (EDI) za poslovne korisnike, koja će smanjiti papirno poslovanje, ubrzati svakodnevni posao, povećati transparentnost i smanjiti troškove.

Digitalna Hrvatska: Krajnji je trenutak da se alternativnim operaterima omogući poštena tržišna utakmica

Digitalna Hrvatska: Krajnji je trenutak da se alternativnim operaterima omogući poštena tržišna utakmica

23.05.2018. komentiraj

Nedavno objavljen Indeks digitalnog gospodarstva i društva za 2018. godinu (DESI), jasno potvrđuje da je stanje na tržištu telekomunikacija u Hrvatskoj gotovo monopolističko. Digitalna Hrvatska od ranije ističe činjenicu da imamo najskuplje i najlošije telekomunikacijske usluge u fiksnoj mrežu u čitavoj Europskoj uniji. Istovremeno, ranije istraživanje Digitalne Hrvatske pokazuje da 85 posto hrvatskih građana korištenje interneta s neograničenom količinom podataka za prihvatljivu cijenu smatra svojim neotuđivim pravom.

Tele2 predstavio novu ponudu MobiTelka

Tele2 predstavio novu ponudu MobiTelka

23.05.2018. komentiraj

Domaći telekom operater Tele2 ususret svjetskom nogometnom prvenstvu predstavio je novu ponudu MobiTelka, koja uz neograničeno surfanje uključuje Sony Smart TV te mobilne uređaje Samsung Galaxy J3 2016 ili Huawei P Smart DS za 199 kn odmah i ostatak na rate, uz tarifu RASPALI s BEZBROJ GB.