Dok se Hrvatska vuče na ADSL-u, Južna Koreja uvodi internet brzine 2,5 Gbps

Dok se Hrvatska vuče na ADSL-u, Južna Koreja uvodi internet brzine 2,5 Gbps

Foto: DepositPhotos

Južna Koreja dom je najbržeg interneta na svijetu, a zahvaljujući SK Broadbandu, postao je još i brži! Naime, taj poslužitelj internetskih usluga omogućava korisnicima brzinu od nevjerojatnih 2,5 gigabita po sekundi, a kroz manje od dvije godine to će biti omogućeno na razini skoro pa cijele zemlje. Nije ni to sve, obećavaju da će do kraja godine omogućiti brzine od pet i deset gigabita po sekundi.

Dokaz je to opčinjenosti Južne Koreje super brzim internetom, koja traje otkako zapravo postoji "komercijalni internet". Primjerice, Sjedinjene Američke Države u prosjeku imaju brzinu od 18,7 megabita po sekundi, što je u odnosu na Južnu Koreju ne samo smiješno već i pomalo tužno, ipak se radi o iznimno naprednoj zemlji pa čudi što ima toliko problema s brzinom internetske veze.

Također, nije SK Broadband odlučio iz puke dosade da želi ovakve brzine za svoje korisnike već je to plod projekta u kojem sudjeluje tamošnja vlada. Naime, prije dva mjeseca odlučeno je da će biti izabrana dva konzorcija koja će omogućiti akceleraciju komercijalizacije internetske brzine od 10Gbps. Eto, dva mjeseca kasnije napravljen je bitan iskorak i to iz perspektive nekoga u Hrvatskoj iznimno čudi jer nije navikao da se nešto na razini državnih vlasti raspravlja i potom implementira već nakon dva mjeseca.

Te brzine postignute su zahvaljujući gigabitnoj pasivnoj optičkoj mreži (GPON), tehnologiji koja omogućava brzine od 52,5Gbps uz korištenje samo jednog kabla (ili jezgre). Ujedno, može podržavati do 128 pretplatnika. Ako ih je uistinu toliko na mreži, garantira se brzina od prosječnih 833Mbps, bez obzira koji uređaj spojili na vezu.

Na kraju, SK Broadband obvezao se da će do 2020. godine 80 posto Južne Koreje biti pokriveno navedenom brzinom, a da bi se to postiglo, uložit će 933 milijuna američkih dolara.

Još iz kategorije

Hrvatski Telekom predstavio novu uslugu koja digitalizira razmjenu dokumenta između tvrtki

Hrvatski Telekom predstavio novu uslugu koja digitalizira razmjenu dokumenta između tvrtki

24.05.2018. komentiraj

HT je na Combis konferenciji predstavio novu uslugu elektroničke razmjene dokumenata (EDI) za poslovne korisnike, koja će smanjiti papirno poslovanje, ubrzati svakodnevni posao, povećati transparentnost i smanjiti troškove.

Digitalna Hrvatska: Krajnji je trenutak da se alternativnim operaterima omogući poštena tržišna utakmica

Digitalna Hrvatska: Krajnji je trenutak da se alternativnim operaterima omogući poštena tržišna utakmica

23.05.2018. komentiraj

Nedavno objavljen Indeks digitalnog gospodarstva i društva za 2018. godinu (DESI), jasno potvrđuje da je stanje na tržištu telekomunikacija u Hrvatskoj gotovo monopolističko. Digitalna Hrvatska od ranije ističe činjenicu da imamo najskuplje i najlošije telekomunikacijske usluge u fiksnoj mrežu u čitavoj Europskoj uniji. Istovremeno, ranije istraživanje Digitalne Hrvatske pokazuje da 85 posto hrvatskih građana korištenje interneta s neograničenom količinom podataka za prihvatljivu cijenu smatra svojim neotuđivim pravom.

Tele2 predstavio novu ponudu MobiTelka

Tele2 predstavio novu ponudu MobiTelka

23.05.2018. komentiraj

Domaći telekom operater Tele2 ususret svjetskom nogometnom prvenstvu predstavio je novu ponudu MobiTelka, koja uz neograničeno surfanje uključuje Sony Smart TV te mobilne uređaje Samsung Galaxy J3 2016 ili Huawei P Smart DS za 199 kn odmah i ostatak na rate, uz tarifu RASPALI s BEZBROJ GB.