Dobri rezultati HT-a u prvom kvartalu – rast prihoda i dobiti

Dobri rezultati HT-a u prvom kvartalu – rast prihoda i dobiti

Foto: Dražen Tomić

Najjači domaći telekom operater Hrvatski Telekom u prvom ovogodišnjem kvartalu ostvario je rast prihoda u prva tri mjeseca 2017. porasli za 8,7 posto u odnosu na isto razdoblje lani i iznose 1.818 milijuna kuna. Osim doprinosa Crnogorskog Telekoma, prihodi su povećani u ključnim segmentima: pokretnim telekomunikacijama, širokopojasnom pristupu i televiziji, veleprodaji i energiji. S obzirom na različite dinamike projekata u odnosu na prvo tromjesečje 2016., u prvom kvartalu ove godine zabilježeno je manje odstupanje u realizaciji prihoda od sistemskih rješenja. Bez doprinosa Crnogorskog Telekoma prihodu su manji 0,2 posto.

Dobit prije kamata, oporezivanja, amortizacije i deprecijacije (EBITDA) prije jednokratnih stavki povećana je za 7,4 posto, na 674 milijuna kuna, u odnosu na prošlu godinu, uz EBITDA maržu koja je na razini od 37,1 posto, što je za 0,4 postotna poena manje u odnosu na isto razdoblje lani. Izuzmemo li doprinos Crnogorskog Telekoma, EBITDA prije jednokratnih stavki povećana je za 0,2 posto i iznosi 628 milijuna kuna, s EBITDA maržom od 37,6 posto.

Neto dobit je u prvom kvartalu povećana za 9,5 posto i iznosi 149 milijuna kuna. Izuzme li se učinak Crnogorskog Telekoma, neto dobit je povećana je za 6,8 posto i iznosi 145 milijuna kuna.

Doprinos društava kćeri prihodima HT-a i to kada je riječ o Iskonu u prvom tromjesečju 2017. pokazuje rast od 3,2 posto na 97 milijuna kuna, dok Combis bilježi pad u odnosu na isto razdoblje prošle godine za 29,3 posto na 82 milijuna kuna.

Hrvatski Telekom nastavlja sa značajnim investicijama te su kapitalna ulaganja veća za 16,6 posto, uključujući doprinos Crnogorskog Telekoma. Bez ovog učinka, realizacija kapitalnih ulaganja u prvom kvartalu povećana je za 9,7 posto u odnosu na isto razdoblje lani i iznosi 344 milijuna kuna, što je i dalje dvostruko više nego svi operatori zajedno.

Pokrivenost stanovništva 4G mrežom u zatvorenom prostoru iznosi 71,8 posto i veća je za 3,6 p.p., dok je pokrivenost u vanjskom okruženju dosegnula 97,6 posto, što je povećanje od 0,7 postotnih poena u odnosu na kraj 2016. Pokrivenost stanovništva 4G mrežom za preuzimanje brzinom do 225 Mbit/s povećana je za dodatnih 2 postotnih poena na 52 posto u odnosu na kraj 2016.

U mobilnoj telefoniji HT je vrlo stabilan bez prevelikih oscilacija kada je riječ o broju korisnika, tržišnom udjelu, te prosječnoj mjesečnoj potrošnji i u mobilnom i u fiksnom segmentu. S druge strane, u fiksnoj telefoniji HT bilježi pad priključaka u nepokretnoj mreži za 6,5 posto, dok istovremeno se nastavlja rast broja širokopojasnih priključaka te korisnika IPTV usluga.

Ako se pak pogledaju podaci Crnogorskog Telekoma vidljiv je pad ukupnih prihoda kompanije za 8,1 posto, pad broja korisnika u fiksnoj telefoniji, širokopojasnom pristupu, IPTV korisnika dok jedino raste broj korisnika mobilnih usluga.

"U prvom tromjesečju 2017. godine Hrvatski Telekom nastavlja s trendom povećanja ključnih financijskih pokazatelja i na stabilnom je putu rasta. Idućih mjeseci bit ćemo usmjereni na daljnja ulaganja u našu infrastrukturu. Time ćemo osigurati tehnološku superiornost HT-a i inovativne usluge kao temeljne preduvjete za najbolje korisničko iskustvo i premium poziciju na tržištu“, ističe predsjednik Uprave HT-a Davor Tomašković.

Prema njegovim riječima zajedno s Crnogorskim Telekomom stvaramo preduvjete za promjene u ovoj kompaniji koja predstavlja prvi iskorak HT-a na regionalno tržište.

„Crnogorski Telekom je u prvom tromjesečju već poduzeo korake nužne za transformaciju kompanije i stabilizaciju financijskih pokazatelja. Vjerujemo kako će redizajn organizacije i akcijski plan za realizaciju sinergijskih efekata u području nabave, veleprodaje i tržišnog nastupa znatno pridonijeti pozitivnim promjenama i što bržem povratku Crnogorskog Telekoma na put rasta”, zaključuje Tomašković.

Još iz kategorije

HT: Zakonska regulativa bazne stanice stavlja u jednostavne građevine

HT: Zakonska regulativa bazne stanice stavlja u jednostavne građevine

26.06.2019. komentiraj

Nakon što smo obradili sve institucije, na red su došli i telekomi pa tako iz HT-a ističu kako za gradnju baznih stanica lokacijska dozvola i građevinska dozvola nisu potrebne i to za antenske stupove i antenske prihvate na postojećim građevinama budući da je sve propisano Zakonom o gradnji i Pravilnikom o jednostavnim građevinama i radovima.

Složenost postupka koji se dijeli između ministarstva, agencija i lokalne samouprave

Složenost postupka koji se dijeli između ministarstva, agencija i lokalne samouprave

24.06.2019. komentiraj

Za telekome gradnja baznih stanica nije nimalo jednostavan postupak jer potrebno je ispoštovati niz propisa i zakonskih i podzakonskih akata, ali i proći ministarstva agencije i lokalnu samoupravu da bi sve bilo po zakonu. Tako će biti i za 5G bazne stanice kojih će biti više nego za 4G bazne stanice. Zanimljivo je da populistički nastrojeni političari lupetaju kako je sve to jednostavno i bez kontrole, pa smo upitali domaćeg telekom regulatora HAKOM kako stvari zapravo stoje s baznim stanicama.

Vrlo složen postupak izgradnje baznih postaja – ministarstvo ističe kako je HAKOM ključan

Vrlo složen postupak izgradnje baznih postaja – ministarstvo ističe kako je HAKOM ključan

21.06.2019. komentiraj

Kako graditi bazne postaje, što je po pitanju građevine potrebno upitali smo nadležno ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja i oni ističu da sukladno Zakonu o prostornom uređenju, jedinice lokalne samouprave (gradovi i općine) te županije i grad Zagreb, kao nositelji planiranja na svom području, određuju lokacije i druge uvjete gradnje antenskih stupova, prihvata i elektroničke komunikacijske infrastrukture, uz sudjelovanje i mišljenje HAKOM-a.