Dobri rezultati HT-a u prvom kvartalu – rast prihoda i dobiti

Dobri rezultati HT-a u prvom kvartalu – rast prihoda i dobiti

Foto: Dražen Tomić

Najjači domaći telekom operater Hrvatski Telekom u prvom ovogodišnjem kvartalu ostvario je rast prihoda u prva tri mjeseca 2017. porasli za 8,7 posto u odnosu na isto razdoblje lani i iznose 1.818 milijuna kuna. Osim doprinosa Crnogorskog Telekoma, prihodi su povećani u ključnim segmentima: pokretnim telekomunikacijama, širokopojasnom pristupu i televiziji, veleprodaji i energiji. S obzirom na različite dinamike projekata u odnosu na prvo tromjesečje 2016., u prvom kvartalu ove godine zabilježeno je manje odstupanje u realizaciji prihoda od sistemskih rješenja. Bez doprinosa Crnogorskog Telekoma prihodu su manji 0,2 posto.

Dobit prije kamata, oporezivanja, amortizacije i deprecijacije (EBITDA) prije jednokratnih stavki povećana je za 7,4 posto, na 674 milijuna kuna, u odnosu na prošlu godinu, uz EBITDA maržu koja je na razini od 37,1 posto, što je za 0,4 postotna poena manje u odnosu na isto razdoblje lani. Izuzmemo li doprinos Crnogorskog Telekoma, EBITDA prije jednokratnih stavki povećana je za 0,2 posto i iznosi 628 milijuna kuna, s EBITDA maržom od 37,6 posto.

Neto dobit je u prvom kvartalu povećana za 9,5 posto i iznosi 149 milijuna kuna. Izuzme li se učinak Crnogorskog Telekoma, neto dobit je povećana je za 6,8 posto i iznosi 145 milijuna kuna.

Doprinos društava kćeri prihodima HT-a i to kada je riječ o Iskonu u prvom tromjesečju 2017. pokazuje rast od 3,2 posto na 97 milijuna kuna, dok Combis bilježi pad u odnosu na isto razdoblje prošle godine za 29,3 posto na 82 milijuna kuna.

Hrvatski Telekom nastavlja sa značajnim investicijama te su kapitalna ulaganja veća za 16,6 posto, uključujući doprinos Crnogorskog Telekoma. Bez ovog učinka, realizacija kapitalnih ulaganja u prvom kvartalu povećana je za 9,7 posto u odnosu na isto razdoblje lani i iznosi 344 milijuna kuna, što je i dalje dvostruko više nego svi operatori zajedno.

Pokrivenost stanovništva 4G mrežom u zatvorenom prostoru iznosi 71,8 posto i veća je za 3,6 p.p., dok je pokrivenost u vanjskom okruženju dosegnula 97,6 posto, što je povećanje od 0,7 postotnih poena u odnosu na kraj 2016. Pokrivenost stanovništva 4G mrežom za preuzimanje brzinom do 225 Mbit/s povećana je za dodatnih 2 postotnih poena na 52 posto u odnosu na kraj 2016.

U mobilnoj telefoniji HT je vrlo stabilan bez prevelikih oscilacija kada je riječ o broju korisnika, tržišnom udjelu, te prosječnoj mjesečnoj potrošnji i u mobilnom i u fiksnom segmentu. S druge strane, u fiksnoj telefoniji HT bilježi pad priključaka u nepokretnoj mreži za 6,5 posto, dok istovremeno se nastavlja rast broja širokopojasnih priključaka te korisnika IPTV usluga.

Ako se pak pogledaju podaci Crnogorskog Telekoma vidljiv je pad ukupnih prihoda kompanije za 8,1 posto, pad broja korisnika u fiksnoj telefoniji, širokopojasnom pristupu, IPTV korisnika dok jedino raste broj korisnika mobilnih usluga.

"U prvom tromjesečju 2017. godine Hrvatski Telekom nastavlja s trendom povećanja ključnih financijskih pokazatelja i na stabilnom je putu rasta. Idućih mjeseci bit ćemo usmjereni na daljnja ulaganja u našu infrastrukturu. Time ćemo osigurati tehnološku superiornost HT-a i inovativne usluge kao temeljne preduvjete za najbolje korisničko iskustvo i premium poziciju na tržištu“, ističe predsjednik Uprave HT-a Davor Tomašković.

Prema njegovim riječima zajedno s Crnogorskim Telekomom stvaramo preduvjete za promjene u ovoj kompaniji koja predstavlja prvi iskorak HT-a na regionalno tržište.

„Crnogorski Telekom je u prvom tromjesečju već poduzeo korake nužne za transformaciju kompanije i stabilizaciju financijskih pokazatelja. Vjerujemo kako će redizajn organizacije i akcijski plan za realizaciju sinergijskih efekata u području nabave, veleprodaje i tržišnog nastupa znatno pridonijeti pozitivnim promjenama i što bržem povratku Crnogorskog Telekoma na put rasta”, zaključuje Tomašković.

Još iz kategorije

VIDEO: Budućnost koja je već stigla

VIDEO: Budućnost koja je već stigla

25.03.2019. komentiraj

Modernizacija mobilnih mreža, optimizacija postojećih, izgradnja novih 5G mreža i rješenja koja dolaze uz Internet stvari obilježit će narednih nekoliko godina. 5G, oblak i IoT danas su top teme u području digitalne transformacije. 5G će organizacijama omogućiti iskorak na nova tržišta te izgradnju novih prihoda uz radikalno nove poslovne modele i korisničke slučajeve, uključujući aplikacije Interneta stvari (IoT).

VIDEO: Vrijeme promjena

VIDEO: Vrijeme promjena

24.03.2019. komentiraj

Telekomunikacijsko tržište se mijenja i to možda na prvi pogled nije vidljivo. Danas je vrijeme dolaska 5G mreža i to svi primjećuju, no mnogo manje da je vrijeme SMS poruka polako na kraju, da se koriste chatbotovi u komunikaciji s korisnicima barem za one jednostavnije akcije i pomoć korisnicima. Možda se to čini nehumano, ali situacija je jednostavno takva.

Javni poziv za jedinice lokalne i regionalne samouprave za dodjelu sredstava za razvoj širokopojasnog interneta

Javni poziv za jedinice lokalne i regionalne samouprave za dodjelu sredstava za razvoj širokopojasnog interneta

22.03.2019. komentiraj

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije je u sklopu programa dodjele bespovratnih sredstava za izgradnju pristupnih mreža sljedeće generacije, financiranih iz Europskog fonda za regionalni razvoj, objavilo Javni poziv za iskaz interesa za sudjelovanje u postupku pred-odabira na temelju Planova razvoja širokopojasne infrastrukture odobrenih od strane HAKOM-a.