Do kraja 2022. na svijetu će biti više od milijardu 5G mobilnih pretplata

Do kraja 2022. na svijetu će biti više od milijardu 5G mobilnih pretplata

Foto: DepositPhotos

Sjeverna Amerika bi prema prognozama trebala do 2027. biti 5G predvodnik u svijetu s čak devet od deset mobilnih pretplata na toj generaciji mobilnih mreža, navodi Ericsson u svom izvještaju Mobility Report.

Ujedno, švedski gigant prognozira da će do kraja ove godine u svijetu biti više od milijardu 5G pretplata. Do 2027. bi ih trebalo biti 4,4 milijarde i više od polovicu činit će one s 5G mogućnostima. A dobro po tom pitanju stoji i Europa, koja trenutno pomalo kaska za Sjevernom Amerikom, Kinom i njenom širom okolicom.

Konkretnije, u zapadnoj Europi će biti 82 posto 5G pretplata, Vijeće za suradnju u Zaljevu (GCC) koje čine Bahrein, Katar, Kuvajt, Oman, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati, imat će 80 posto 5G pretplata, a sjevernoistočna Azija njih 74 posto.

Izvještaj otkriva i da se globalni podatkovni promet udvostručio u posljednje dvije godine. Taj je rast potaknut povećanom upotrebom pametnih telefona i mobilnog širokopojasnog interneta, kao i digitalizacijom društva te industrijom. To ne čudi, nekoliko stotina milijuna ljudi svake godine postaju novi pretplatnici mobilnog širokopojasnog interneta.

Iz prognoza i aktualnih brojki vidljivo je da 5G skalira brže od svih prethodnih generacija mobilnih tehnologija. Otprilike četvrtina svjetske populacije trenutno ima pristup 5G pokrivenosti. Samo u prvom tromjesečju 2022. dodano je oko 70 milijuna 5G pretplata.

Naglašava se i sve važnija ulogu koju fiksni bežični pristup (FWA) igra u pružanju širokopojasnih usluga. Ericsson predviđa da će broj FWA konekcija premašiti stotinu milijuna u 2022., što je brojka za koju se predviđa da će se više nego udvostručiti do 2027., dosegnuvši gotovo 230 milijuna.

Što se tiče Interneta stvari (IoT), izvješće navodi da je 2021. širokopojasni IoT (4G/5G) prestigao 2G i 3G kao tehnologija koja povezuje najveći udio svih mobilnih IoT povezanih uređaja, što čini 44 posto svih veza.

Masivne IoT tehnologije (NB-IoT, Cat-M) porasle su za gotovo 80 posto tijekom 2021., dosegnuvši blizu 330 milijuna veza. Očekuje se da će broj IoT uređaja povezanih ovim tehnologijama prestići 2G/3G 2023. godine.

Još iz kategorije

Rastu prihodi od TV usluga

Rastu prihodi od TV usluga

04.10.2022.

Domaći telekom regulator HAKOM prikupio je i obradio podatke o prihodima od TV usluga koji su u drugom kvartalu ove godine na godišnjoj razini porasli 4,51 posto na 220,86 milijuna kuna.

Europski telekomi trebaju 150 milijardi eura ulaganja kako bi ispunili očekivanja

Europski telekomi trebaju 150 milijardi eura ulaganja kako bi ispunili očekivanja

04.10.2022.

Nije novost reći da se EU suočava s manjkom ulaganja u mrežu od 150 milijardi eura kako bi dosegla svoje ciljeve povezivosti do 2025. godine, ističe se u novom istraživanju Strand Consultinga te dodaju da je zanimljivije pitanje zašto politike Europske komisije za poticanje ulaganja nisu uspjele.

Rast potrošnja i objedinjene usluge

Rast potrošnja i objedinjene usluge

04.10.2022.

Najnoviji podaci domaćeg telekomunikacijskog regulatora HAKOM-a za tržište internetskih usluga pokazuje kako je ukupni podatkovni promet HT-a, Iskona, A1 Hrvatska, Telemach Hrvatska i Optima Telekoma porastao na godišnjoj razini u drugom kvartalu ove godine za 19,24 posto na ukupno potrošenih 792,71 milijuna GB. Podatkovni promet u fiksnim mrežama veći je 19,24 posto na 548,59 milijuna GB, a istim postotkom rastao je i mobilni podatkovni promet koji je dosegao 244,11 milijuna GB.