Do 2024. biti će 1,5 milijardi korisnika 5G mreže

Do 2024. biti će 1,5 milijardi korisnika 5G mreže

Foto: DepositPhotos

Švedski Ericsson predviđa da će do 2024. godine biti 1,5 milijardi pretplatnika na mobilnoj mreži pete generacije (5G), što je iznimno sjajna brojka s obzirom da će tek 2020. krenuti u pravom smislu od strane operatera ta superbrza i iščekivana konekcija za mobilne korisnike.

Naravno, prvo će se 5G implementirati u urbanoj zoni, a kad se to obavi onda kreće ubrzano širenje i u manje urbanim područjima, što će i dovesti do situacije da će 40 posto svjetske populacije imati pristup 5G mreži do kraja 2024. godine. Ali, korak po korak.

Sjedinjene Američke Države, Japan, Južna Koreja i Kina bit će u prvom redu onih koji će dobiti 5G već u drugoj polovici 2019. godine, dok će svi ostali imati tu privilegiju koji mjesec kasnije. Naravno, kad se obavi kompletna tranzicija iz 4G u 5G i kad više od milijarde ljudi krene surfati uz napredniju tehnologiju, dogodit će se bitne promjene.

Pa će tako mobilni promet biti povećan za osam puta u odnosu na danas, što znači da će biti na otprilike 160 eksabajta mjesečno. Konkretnije, to je ekvivalent otprilike 7,5 milijuna godina HD streaminga! Operateri će svakako morati znati odgovoriti na takva povećanja i imati infrastrukturu koja zadovoljava sve potrebe novog tržišta.

Jer, sve će rasti iznimno brzo. U sjevernoj Americi prosječna potrošnja prometa po korisniku iznosit će oko 8,6 GB mjesečno. Sve zbog video sadržaja, koji će biti glavni razlog potrošnje. Mobilni uređaji dodatno će napredovati i samim time će se praćenje video sadržaja uz njihovo korištenje višestruko povećati, a s tim i sama potrošnja podatkovnog prometa.

U takvoj će situaciji LTE tehnologija također doživjeti procvat, a tako i VoLTE (Voice over LTE), koji se trenutno nalazi na 125 mreža u 60 zemalja svijeta. Do kraja 2024. samo će VoLTE imati oko šest milijardi pretplatnika, a ta tehnologija bit će dostupna čak i na pametnim satovima.

Dakle, kao što je poznato, 5G će biti pokretač kompletne industrije i ukoliko se Ericssonove prognoze ispune, razloga za optimizam ima napretek!

Još iz kategorije

Huaweijev 5G troši 20 posto manje energije od industrijskog prosjeka

Huaweijev 5G troši 20 posto manje energije od industrijskog prosjeka

18.07.2019. komentiraj

Huawei je postigao smanjenje potrošnje energije po 5G lokaciji na 20 posto manje od industrijskog prosjeka i time potvrdio da je predvodnik u razvoju 5G tehnologije, predstavljeno je u Izvješću o održivosti za 2018., tvrde iz ovog kineskog proizvođača 5G rješenja od industrije do krajnjih korisnika.

Tele2 Hrvatska ostvario snažan rast prihoda i ogroman skok dobiti

Tele2 Hrvatska ostvario snažan rast prihoda i ogroman skok dobiti

17.07.2019. komentiraj

Treći po veličini domaći telekom operator Tele2 Hrvatska ostvario je u prvih šest mjeseci ove godine 595 milijuna kruna prihoda uz rast od 12,1 posto. Istovremeno je dobit prije kamata, oporezivanja, amortizacije i deprecijacije (EBITDA) porasla 179 posto na 254 milijuna švedskih kruna.

A1 Hrvatska sasvim solidan u prvom polugodištu 2019. godine

A1 Hrvatska sasvim solidan u prvom polugodištu 2019. godine

16.07.2019. komentiraj

Drugi po veličini domaći telekom operater A1 Hrvatska u prvih šest mjeseci ove godine ostvario je 208,6 milijuna eura prihoda i rast od 1,4 posto. Istovremeno je ostvaren i rast dobiti prije kamata, oporezivanja, amortizacije i deprecijacije (EBITDA) od 6,8 posto na 66,6 milijuna eura.