Do 2024. biti će 1,5 milijardi korisnika 5G mreže

Do 2024. biti će 1,5 milijardi korisnika 5G mreže

Foto: DepositPhotos

Švedski Ericsson predviđa da će do 2024. godine biti 1,5 milijardi pretplatnika na mobilnoj mreži pete generacije (5G), što je iznimno sjajna brojka s obzirom da će tek 2020. krenuti u pravom smislu od strane operatera ta superbrza i iščekivana konekcija za mobilne korisnike.

Naravno, prvo će se 5G implementirati u urbanoj zoni, a kad se to obavi onda kreće ubrzano širenje i u manje urbanim područjima, što će i dovesti do situacije da će 40 posto svjetske populacije imati pristup 5G mreži do kraja 2024. godine. Ali, korak po korak.

Sjedinjene Američke Države, Japan, Južna Koreja i Kina bit će u prvom redu onih koji će dobiti 5G već u drugoj polovici 2019. godine, dok će svi ostali imati tu privilegiju koji mjesec kasnije. Naravno, kad se obavi kompletna tranzicija iz 4G u 5G i kad više od milijarde ljudi krene surfati uz napredniju tehnologiju, dogodit će se bitne promjene.

Pa će tako mobilni promet biti povećan za osam puta u odnosu na danas, što znači da će biti na otprilike 160 eksabajta mjesečno. Konkretnije, to je ekvivalent otprilike 7,5 milijuna godina HD streaminga! Operateri će svakako morati znati odgovoriti na takva povećanja i imati infrastrukturu koja zadovoljava sve potrebe novog tržišta.

Jer, sve će rasti iznimno brzo. U sjevernoj Americi prosječna potrošnja prometa po korisniku iznosit će oko 8,6 GB mjesečno. Sve zbog video sadržaja, koji će biti glavni razlog potrošnje. Mobilni uređaji dodatno će napredovati i samim time će se praćenje video sadržaja uz njihovo korištenje višestruko povećati, a s tim i sama potrošnja podatkovnog prometa.

U takvoj će situaciji LTE tehnologija također doživjeti procvat, a tako i VoLTE (Voice over LTE), koji se trenutno nalazi na 125 mreža u 60 zemalja svijeta. Do kraja 2024. samo će VoLTE imati oko šest milijardi pretplatnika, a ta tehnologija bit će dostupna čak i na pametnim satovima.

Dakle, kao što je poznato, 5G će biti pokretač kompletne industrije i ukoliko se Ericssonove prognoze ispune, razloga za optimizam ima napretek!

Još iz kategorije

Hrvatski gradovi i općine vrlo uspješni – 224 dobilo ukupno 3,36 milijuna eura za WiFi4U

Hrvatski gradovi i općine vrlo uspješni – 224 dobilo ukupno 3,36 milijuna eura za WiFi4U

08.12.2018. komentiraj

Nakon što se čak 366 hrvatskih jedinica lokalne samouprave prijavilo na europski natječaj WiFi4EU koji omogućava sredstva za nabavku najsuvremenije opreme za wi-fi pristupne točke na javnim mjestima, sredstva su odobrena za 224 hrvatskih općina i gradova, što je ukupno 3,36 milijuna eura. Ukupna je vrijednost programa WiFi4EU čak 120 milijuna eura do kraja 2020. godine. Hrvatska je na samom vrhu po broju gradova koji su uspjeli povući novac.

Nastavak pozitivnih trendova u brzom pristupu internetu – u mobilnoj telefoniji potrošeno 66 milijuna GB uz rast od 97 posto

Nastavak pozitivnih trendova u brzom pristupu internetu – u mobilnoj telefoniji potrošeno 66 milijuna GB uz rast od 97 posto

07.12.2018. komentiraj

Na kvartalnoj razini prihodi od širokopojasnog pristupa Internetu u Hrvatskoj porasli su za 15,85 posto na 1,273 milijarde kuna, stoji u najnovijem izvješću domaćeg telekom regulatora HAKOM-a. Na godišnjoj razini taj je rast ipak bio manji i iznosi 1,9 posto. Rastu prihodi u oba segmenta ali manje u fiksnom dijelu 0,56 posto, a više u mobilnom dijelu 2,76 posto.

Blagi rast prihoda HT-a, A1 Hrvatska i Tele2

Blagi rast prihoda HT-a, A1 Hrvatska i Tele2

07.12.2018. komentiraj

Posljednji ovogodišnji kvartal, odnosno razdoblje od srpnja do rujna ove godine za telekom operatere u segmentu mobilne telefonije bilo je očekivano – blagi rast koji je dosegao svega 1,15 posto na godišnjoj razini, dok je na kvartalnoj razini riječ o mnogo većem rastu koji je dosegao čak 11,7 posto, navodi su najnovijem izvješću domaćeg telekomunikacijskog regulatora HAKOM-a.