Do 2024. biti će 1,5 milijardi korisnika 5G mreže

Do 2024. biti će 1,5 milijardi korisnika 5G mreže

Foto: DepositPhotos

Švedski Ericsson predviđa da će do 2024. godine biti 1,5 milijardi pretplatnika na mobilnoj mreži pete generacije (5G), što je iznimno sjajna brojka s obzirom da će tek 2020. krenuti u pravom smislu od strane operatera ta superbrza i iščekivana konekcija za mobilne korisnike.

Naravno, prvo će se 5G implementirati u urbanoj zoni, a kad se to obavi onda kreće ubrzano širenje i u manje urbanim područjima, što će i dovesti do situacije da će 40 posto svjetske populacije imati pristup 5G mreži do kraja 2024. godine. Ali, korak po korak.

Sjedinjene Američke Države, Japan, Južna Koreja i Kina bit će u prvom redu onih koji će dobiti 5G već u drugoj polovici 2019. godine, dok će svi ostali imati tu privilegiju koji mjesec kasnije. Naravno, kad se obavi kompletna tranzicija iz 4G u 5G i kad više od milijarde ljudi krene surfati uz napredniju tehnologiju, dogodit će se bitne promjene.

Pa će tako mobilni promet biti povećan za osam puta u odnosu na danas, što znači da će biti na otprilike 160 eksabajta mjesečno. Konkretnije, to je ekvivalent otprilike 7,5 milijuna godina HD streaminga! Operateri će svakako morati znati odgovoriti na takva povećanja i imati infrastrukturu koja zadovoljava sve potrebe novog tržišta.

Jer, sve će rasti iznimno brzo. U sjevernoj Americi prosječna potrošnja prometa po korisniku iznosit će oko 8,6 GB mjesečno. Sve zbog video sadržaja, koji će biti glavni razlog potrošnje. Mobilni uređaji dodatno će napredovati i samim time će se praćenje video sadržaja uz njihovo korištenje višestruko povećati, a s tim i sama potrošnja podatkovnog prometa.

U takvoj će situaciji LTE tehnologija također doživjeti procvat, a tako i VoLTE (Voice over LTE), koji se trenutno nalazi na 125 mreža u 60 zemalja svijeta. Do kraja 2024. samo će VoLTE imati oko šest milijardi pretplatnika, a ta tehnologija bit će dostupna čak i na pametnim satovima.

Dakle, kao što je poznato, 5G će biti pokretač kompletne industrije i ukoliko se Ericssonove prognoze ispune, razloga za optimizam ima napretek!

Još iz kategorije

RF spektar za zemaljsku digitalnu televiziju na javnom natječaju

RF spektar za zemaljsku digitalnu televiziju na javnom natječaju

19.04.2019. komentiraj

Vijeće Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM-a) je na sjednici održanoj 18. travnja 2019. donijelo odluku o raspisivanju javnog natječaja za izdavanje pojedinačne dozvole za uporabu radiofrekvencijskog spektra u pojasu 470-694 MHz za pružanje usluge upravljanja trima elektroničkim komunikacijskim mrežama zemaljske digitalne televizije na području Republike Hrvatske. Riječ je o multipleksima M1, M2 i L1. Ponude na natječaj mogu se podnijeti HAKOM-u najkasnije do 14. lipnja 2019. do 10 sati po srednjoeuropskom vremenu, neovisno o načinu dostave ponude. Odluka o izdavanju dozvole donijet će se najkasnije do 12. srpnja 2019

A1 Hrvatska krenuo s NB IoT na području cijele Hrvatske

A1 Hrvatska krenuo s NB IoT na području cijele Hrvatske

18.04.2019. komentiraj

A1 Hrvatska prvi je i jedini pružatelj NB IoT rješenja odnosno mreže koja je dostupna na području cijele Republike Hrvatske, pohvalili su se iz drugo po veličini domaćeg telekoma na događanju pod imenom Dan pametnih rješenja predstavljajući novu ponudu pod imenom A1 NB IoT.

Swisscom uz Ericssonovu pomoć pokrenuo prvu komercijalnu 5G mrežu

Swisscom uz Ericssonovu pomoć pokrenuo prvu komercijalnu 5G mrežu

18.04.2019. komentiraj

Proizvođač telekom opreme Ericsson i Swisscom, najveći pružatelj telekomunikacijskih usluga u Švicarskoj, pokrenuli su prvu veliku komercijalnu 5G mrežu u Europi kako bi podržali pametne mobilne telefone koji su dostupni na tržištu. Pokretanje 5G mreže također otvara vrata otkrivanju novih prilika u Internetu stvari (IoT) i industriji 4.0.