DOBRI REZULTATI

Dioničari Telefónice zadovoljni prijedlozima dividende i nagrada

Dioničari Telefónice zadovoljni prijedlozima dividende i nagrada
Dražen Tomić / Tomich Productions

Glavna skupština dioničara Telefónice odobrila je sve dokumente koje je predložio Upravni odbor uz povijesnu podršku od preko 99 posto u gotovo svim prijedlozima. To uključuje upravu tvrtke i politiku nagrađivanja dioničara za 2024.

Točnije, glavna skupština je dala zeleno svjetlo za drugu tranšu dividende za 2023. u iznosu od 0,15 eura po dionici u gotovini i koja će biti isplaćena sljedećeg lipnja; i na prvu tranšu dividende za 2024., koja također iznosi 0,15 € po dionici u gotovini i plaća se u prosincu. Društvo također ima ovlaštenje Glavne skupštine za poništenje oko 1,4 posto temeljnog kapitala poništenjem vlastitih dionica.

Tjedan dana prije proslave stote obljetnice kompanije, predsjednik uprave Telefónice José Maria Álvarez-Pallete zahvalio je dioničarima na povjerenju koje su ukazali Telefónici. Podsjetio je da je samo u posljednjih osam godina za naknade dioničarima izdvojeno 19 milijardi eura. U svom je govoru detaljno opisao kako su vizija tvrtke i ispunjenje njenih ciljeva rezultirali boljom i spremnijom Telefónicom.

Álvarez-Pallete je pregledao promjene poduzete od 2015. i usredotočio se na to kako je tvrtka prešla s 320 milijuna na 388 milijuna korisnika, koji su sada zadovoljniji, kako su se tokovi prihoda transformirali te kako je mreža transformirana i poboljšana. S financijske točke gledišta, a također i tijekom posljednjih osam godina, Telefónica je provela duboku preraspodjelu kapitala, s kumulativnim kapitalnim troškovima od više od 71,5 milijardi eura, smanjenjem duga od preko 22 milijarde eura, akumuliranim neto prihodom od više od 21 milijardu eura i stvaranje gotovine od gotovo 40 milijardi eura.