Digitalni sektor ima ključnu ulogu u borbi protiv pandemije koronavirusa

Digitalni sektor ima ključnu ulogu u borbi protiv pandemije koronavirusa

Foto: Shutterstock Ilustracija

U organizaciji hrvatskog predsjedništva danas je održana prva neformalna videokonferencija ministara EU-a odgovornih za telekomunikacije i digitalni razvoj na temu utjecaja koronavirusa na telekomunikacijski i digitalni sektor. Ovim sastankom je predsjedao ministar mora, prometa i infrastrukture, Oleg Butković a na sastanku je sudjelovala i izvršna potpredsjednica Europske komisije, Margarethe Vestager, te povjerenik Europske komisije zadužen za unutarnje tržište, Thierry Breton.

Ministri su raspravili teme poput upotrebe mobilnih aplikacija i podataka o mobilnosti kao alata za borbu protiv pandemije koronavirusa. U tom smislu, naglasili su potrebu koordiniranog pristupa na razini cijele EU te uloge takvih aplikacija u postupnim opuštanjima mjera.

Predstavnici Europske komisije su naglasili kako se oslanjanje na digitalnu tehnologiju pokazalo ključnim za održavanje socijalizacije cjelokupnog društva, poslovanja ali obrazovanja čime je važnost digitalnih alata postala više nego vidljiva.

Ministar Oleg Butković je istaknuo kako je „kriza prouzrokovana koronavirusom dokazala kako je nacionalna i europska digitalna infrastruktura visokog kapaciteta neophodna u kriznim vremenima. Cilj današnjeg sastanka bio je formulirati ulogu koju će digitalizacija igrati u borbi protiv pandemije i razvoja gospodarstva daljnjom digitalizacijom."

Također, ministri su se osvrnuli na ulogu digitalnog sektora u oporavku nakon pandemije, kao i na mjere za poticanje ulaganja u razvoj nove digitalne infrastrukture. U tom smislu su naglasili kako digitalni sektor igra ključnu ulogu u borbi protiv pandemije, a sigurno će igrati i ključnu ulogu u oporavku nakon pandemije.

„Zahvaljujem hrvatskom predsjedništvu na organiziranju ove važne i pravovremene rasprave. Ako smo nešto naučili posljednjih tjedana i mjeseci, to je blagodat oslanjanja na digitalnu tehnologiju u funkciji održavanja mnogih bitnih društvenih i ekonomskih aspekata naših života." naglasila je izvršna potpredsjednica Vestager.

Povjerenik Breton je istaknuo kako "ova pandemija ne poznaje granice ni nacionalnost. Njezino brzo širenje može se zaustaviti samo ako djelujemo zajedno, žurno, odvažno, odgovorno, ali prije svega u duhu nepokolebljive solidarnosti. Kao dio instrumenata koji su nam na raspolaganju su naravno, sve digitalne tehnologije, uključujući i aplikacije za praćenje kontakata, koje će omogućiti siguran i zaštićen sustav, gdje god se nalazili u EU te neovisno na kojim se uređajima koristi.“

Ministar Butković je zaključio naglasio kako je današnji sastanak poslužio i kao platforma za bolju koordinaciju sljedećih koraka u digitalnom sektoru, uključujući mjere koje su potrebne za poticanje investicija vezano uz razvoj nove digitalne infrastrukture na razini cijele EU.

Još iz kategorije

Europska komisija najavila novi datum četvrtog kruga dodjele bespovratnih sredstava iz WiFi4EU inicijative gdje čeka 14,2 milijuna eura

Europska komisija najavila novi datum četvrtog kruga dodjele bespovratnih sredstava iz WiFi4EU inicijative gdje čeka 14,2 milijuna eura

23.05.2020. komentiraj

Posljednji, četvrti poziv za dodjelu bespovratnih sredstava iz WiFi4EU inicijative bit će otvoren 3. lipnja 2020. u 13 sati i trajati će do 4. lipnja 2020. u 17 sati. Ovaj poziv prethodno je bio planiran za ožujak ove godine, no odgođen je zbog okolnosti nastalih širenjem bolesti COVID-19 u čitavoj Europi, pojašnjavaju iz domaćeg telekom regulatora HAKOM-a.

Ericsson zbog utjecaja pandemije koronavirusom promjenio prognozu za 5G pretplate

Ericsson zbog utjecaja pandemije koronavirusom promjenio prognozu za 5G pretplate

20.05.2020. komentiraj

Ericsson je morao s 11. svibnjem promijeniti prognozu o 5G pretplatama na globalnoj razini do 2025. jer se zbog pandemije koronavirusa razvoj ubrzao, kao i širenje dostupnosti te nove tehnologije. Dakle, po novom prognoza sugerira da će za pet godina biti 2,8 milijardi 5G pretplata, a ne 2,6 milijardi kako su u švedskoj kompaniji isticali tijekom studenog prošle godine.

Svjetska pandemija SARS CoV 2 zaustavila drugi dio austrijske 5G aukcije i prebacila ju na kolovoz

Svjetska pandemija SARS CoV 2 zaustavila drugi dio austrijske 5G aukcije i prebacila ju na kolovoz

17.05.2020. komentiraj

Austrijski regulator RTR donio je odluku kako će druga polovica kolovoza biti novi datum za početak aukcije 5G, nakon što je bio prisiljen odgoditi taj korak zbog izbijanja Covid-19.