Digitalna Hrvatska pozdravlja osnivanje Vijeća za državnu informacijsku infrastrukturu

Digitalna Hrvatska pozdravlja osnivanje Vijeća za državnu informacijsku infrastrukturu

Izvršni direktor Udruge Digitalna Hrvatska, Đuro Lubura podržao je odluku Vlade o osnivanju Vijeća za državnu informacijsku infrastrukturu. Vidi je kao važan iskorak u stvaranju pogodnog okruženja za razvoj potencijala koji donosi razvoj novih tehnologija.

Novoosnovano Vijeće će pratiti i koordinirati razvoj državne informacijske infrastrukture. Između ostalog, davat će i preporuke te mišljenja Vladi Republike Hrvatske o usvajanju strateških, planskih, provedbenih i drugih akata iz područja državne informacijske infrastrukture i digitalnog društva.

 

Govoreći o ovom važnom iskoraku Vlade, izvršni direktor Digitalne Hrvatske Đuro Lubura istaknuo je kako Udruga podržava svaki potez Vlade Republike Hrvatske koji će doprinijeti bržoj izgradnji elektroničke komunikacijske infrastrukture.

„Gradnja komunikacijske infrastrukture koja će biti dostupna svim operatorima pod jednakim uvjetima preduvjet je razvoju konkurentnosti i tržišnog natjecanja, što uvijek dovodi do većih investicija, kvalitetnije usluge i nižih cijena za korisnike.“, rekao je Lubura.

Lubura se osvrnuo i na najvažniji ovogodišnji zadatak koji se nalazi pred novoosnovanim Vijećem, provođenje Nacionalnog programa razvoja širokopojasne agregacijske infrastrukture u područjima u kojima ne postoji dostatan komercijalni interes za ulaganja, kao preduvjet razvoja pristupnih mreža novih generacija.

„Nadamo se kako će osnovano Vijeće pomoći da država što prije donese potrebne odluke i započne projekt izgradnje svjetlovodne komunikacijske infrastrukture do ruralnih naselja za što nam je Europska unija odobrila više stotina milijuna kuna bespovratnih sredstava. Nužno je snažno ubrzati aktivnosti kako se ne bi dogodilo da nam odobrena europska bespovratna sredstva propadnu, građani i gospodarstvo ostanu zakinuti za mogućnost korištenja modernih usluga u nepokretnim komunikacijama, a ruralna područja propuste mogućnost napretka.“, rekao je Lubura.

Još iz kategorije

Samsung predstavio novu 5G opremu za telekome i pritom stavio naglasak na povjerenje

Samsung predstavio novu 5G opremu za telekome i pritom stavio naglasak na povjerenje

19.07.2018. komentiraj

Samsung je predstavio opremu namijenjenu mobilnim mrežama pete generacije (5G) u opsezima 3,5GHz i 28GHz te obećao plasman na tržište za lokalne i globalne telekome. Time se južnokorejski tehnološki gigant uključio u utrku za domaće tržište, na koje cilja i kineski Huawei.

Tele2 ostvario rast prihoda 13 posto, dobiti 69 posto

Tele2 ostvario rast prihoda 13 posto, dobiti 69 posto

18.07.2018. komentiraj

Treći po veličini domaći telekomunikacijski operater Tele2 u drugom je ovogodišnjem kvartalu ostvario 272 milijuna švedskih kruna prihoda uz rast od 13 posto, dok je dobit prije kamata oporezivanja, amortizacije i deprecijacije (EBITDA) iznosila 69 milijuna švedskih kruna uz vrlo visok rast od 69 posto, pokazuju podaci objavljeni u sklopu podatka njihova vlasnika švedskog Tele2 AB.

Iskon uveo pretraživanje svih TV sadržaja prema kategorijama

Iskon uveo pretraživanje svih TV sadržaja prema kategorijama

16.07.2018. komentiraj

Telekomunikacijski operater Iskon nastavio je unaprjeđivati svoju ponudu IPTV usluga. Brojnim novitetima na portalu za korisnike, koje su lansirali proteklih mjeseci, sada su dodali još neke zanimljive mogućnosti.