Deutsche Telekom ulaže žalbu protiv njemačkog regulatora zbog 5G

Deutsche Telekom ulaže žalbu protiv njemačkog regulatora zbog 5G

Foto: DepositPhotos

Njemačka javna dražba za 5G frekvencijski opseg zahtijevat će od ponuđivača određene obveze kojima se ukida ekskluzivitet, što je natjeralo Deutsche Telekom na pravni postupak protiv njemačkih regulatora. Naime, slabiji kriteriji omogućit će potencijalnom četvrtom telekomu da se pojavi na njemačkom tlu i to se najvećim telekomima u zemlji nimalo ne sviđa.

Naravno, razlozi koje, primjerice, DT navodi za neslaganje s odlukom regulatora stoji u činjenici da se ruralni dijelovi Njemačke ne bi nastavili razvijati jer bi aktualni vlasnici ekskluzivnih prava na pojedino područje izgubili taj ekskluzivitet pa samim time više ne bi osjećali potrebi za daljnjim investicijama.

No, najsporniji je dio što svaki od ponuđivača koji želi imati frekvencijski opseg vezan uz mobilne mreže pete generacije, mora omogućiti svoju infrastrukturu otvorenom za nove konkurente te im uz to ponuditi minimalno područje pokrivenosti. Time novi "igrač" u startu dobiva neke beneficije i usput "skida" ekskluzivitet koji je imao DT ili netko od preostala dva telekoma - Vodafon i Versatel.

Zbog tih pravnih problema, čini se da će javna dražba kasniti. Prvotni rok za prijave na nju bio je 25. siječnja ove godine, što se iz aktualne pozicije čini potpuno neizvedivim, osim ako nekim čudom DT ne odustane u svojoj borbi. To se teško može očekivati, DT će moć koju ima usmjeriti prema zaštiti svoje pozicije, bez obzira što ima oko 82 posto njemačkog tržišta pod sobom.

Ali, jasno je i da 5G ipak započinje cijelu priču ispočetka pa sve ono što je postojalo u prošlosti zapravo se podosta može izbrisati i četvrti bi veći "igrač" imao jako dobre temelje za početak rada u Njemačkoj, i paradoksalno uz pomoć tri već jako dobro pozicionirana telekoma. Stoga, jasno je da situacija neće samo tako biti riješena, bit će još problema...

Još iz kategorije

VIDEO: Dolazi 5G, ali što očekivati

VIDEO: Dolazi 5G, ali što očekivati

19.03.2019. komentiraj

Svi danas govore o 5G mrežama, onome što dolazi i što nam vrijeme donosi koje je pred nama zahvaljujući brzim mobilnim mrežama. Iako su prilike vrlo velike, mnogi tvrde kako treba biti oprezan jer mreže s jedne strane zahtijevaju velika ulaganja, a pitanje je koliko su to korisnici u konačnici spremni platiti.

30 godina satelitskog emitiranja TV programa u Europi

30 godina satelitskog emitiranja TV programa u Europi

19.03.2019. komentiraj

Prije 30 godina satelitske antene počele su se po prvi put pojavljivati na pročeljima zgrada u Poljskoj što je označilo početak redovnog linearnog TV emitiranja putem satelita u Europi. Kao vjesnici nadolazećih tehnoloških promjena, sve satelitske antene bile su usmjerene na orbitalnu poziciju 19.2o istočno s koje je satelit ASTRA 1A emitirao signal.

Neograničena sloboda surfanja uz Tele2 pokućni internet

Neograničena sloboda surfanja uz Tele2 pokućni internet

19.03.2019. komentiraj

Sigurno je još svježe sjećanje na nesretnog Vida kojeg je ostavila partnerica. Osim što mu je odnijela psića, ponijela je sa sobom i neograničeni pokućni internet kojeg je mogla odmah, bez potrebe za dovođenjem žičanog priključka, uključiti u struju u novom stanu te nastaviti koristiti. Vid je bio toliko tužan što sad netko drugi neograničeno surfa na njegovom pokućnom, da mu je utjehu na uviđaju ponudio čak i policajac.