Deutsche Telekom ulaže žalbu protiv njemačkog regulatora zbog 5G

Deutsche Telekom ulaže žalbu protiv njemačkog regulatora zbog 5G

Foto: DepositPhotos

Njemačka javna dražba za 5G frekvencijski opseg zahtijevat će od ponuđivača određene obveze kojima se ukida ekskluzivitet, što je natjeralo Deutsche Telekom na pravni postupak protiv njemačkih regulatora. Naime, slabiji kriteriji omogućit će potencijalnom četvrtom telekomu da se pojavi na njemačkom tlu i to se najvećim telekomima u zemlji nimalo ne sviđa.

Naravno, razlozi koje, primjerice, DT navodi za neslaganje s odlukom regulatora stoji u činjenici da se ruralni dijelovi Njemačke ne bi nastavili razvijati jer bi aktualni vlasnici ekskluzivnih prava na pojedino područje izgubili taj ekskluzivitet pa samim time više ne bi osjećali potrebi za daljnjim investicijama.

No, najsporniji je dio što svaki od ponuđivača koji želi imati frekvencijski opseg vezan uz mobilne mreže pete generacije, mora omogućiti svoju infrastrukturu otvorenom za nove konkurente te im uz to ponuditi minimalno područje pokrivenosti. Time novi "igrač" u startu dobiva neke beneficije i usput "skida" ekskluzivitet koji je imao DT ili netko od preostala dva telekoma - Vodafon i Versatel.

Zbog tih pravnih problema, čini se da će javna dražba kasniti. Prvotni rok za prijave na nju bio je 25. siječnja ove godine, što se iz aktualne pozicije čini potpuno neizvedivim, osim ako nekim čudom DT ne odustane u svojoj borbi. To se teško može očekivati, DT će moć koju ima usmjeriti prema zaštiti svoje pozicije, bez obzira što ima oko 82 posto njemačkog tržišta pod sobom.

Ali, jasno je i da 5G ipak započinje cijelu priču ispočetka pa sve ono što je postojalo u prošlosti zapravo se podosta može izbrisati i četvrti bi veći "igrač" imao jako dobre temelje za početak rada u Njemačkoj, i paradoksalno uz pomoć tri već jako dobro pozicionirana telekoma. Stoga, jasno je da situacija neće samo tako biti riješena, bit će još problema...

Još iz kategorije

Kreće europska brza i sigurna kvantna mreža

Kreće europska brza i sigurna kvantna mreža

17.06.2019. komentiraj

Tijekom proteklih nekoliko godina neumorno su u EK radili na unapređenju jedinstvenog digitalnog tržišta koje donosi opipljiva postignuća za europske građane i tvrtke, tvrdi povjerenica za digitalnu ekonomiju i društvo Mariya Gabriel.

Kina je 6. lipnja više od sata „usisavala“ poveći dio europskog internetskog prometa

Kina je 6. lipnja više od sata „usisavala“ poveći dio europskog internetskog prometa

13.06.2019. komentiraj

Kina je 6. lipnja više od sata „usisavala“ poveći dio europskog internetskog prometa, a za sve je ponovno odgovoran China Telecom. Naime, treći najveći operater i internetski poslužitelj u Kini često čini ovakve stvari pa potom tvrdi kako se radilo samo o greški u sustavu.

Dolazi nam 5G – što to zapravo znači i možemo li isključiti mobilne mreže

Dolazi nam 5G – što to zapravo znači i možemo li isključiti mobilne mreže

13.06.2019. komentiraj

Prošli su europski izbori i populizam sada već jedne raspadnute političke stranke oko zračenja je splasnuo, iz druge su se povukli onako vojničkim žargonom na rezervne položaje i to je ono što se danas događa oko 5G. Istraživački tim ICTbusiness.info, jer eto nazvali smo se istraživačima jer dobro zvuči iako to zapravo formalno pravno nismo ali sustavno telekom tržište pratimo već 25 godina i to iz perspektive zainteresirane javnosti odlučio je s vama podijeliti priču o 5G mrežama, zračenju, mogućnostima, očekivanjima.