Deutsche Telekom ulaže žalbu protiv njemačkog regulatora zbog 5G

Deutsche Telekom ulaže žalbu protiv njemačkog regulatora zbog 5G

Foto: DepositPhotos

Njemačka javna dražba za 5G frekvencijski opseg zahtijevat će od ponuđivača određene obveze kojima se ukida ekskluzivitet, što je natjeralo Deutsche Telekom na pravni postupak protiv njemačkih regulatora. Naime, slabiji kriteriji omogućit će potencijalnom četvrtom telekomu da se pojavi na njemačkom tlu i to se najvećim telekomima u zemlji nimalo ne sviđa.

Naravno, razlozi koje, primjerice, DT navodi za neslaganje s odlukom regulatora stoji u činjenici da se ruralni dijelovi Njemačke ne bi nastavili razvijati jer bi aktualni vlasnici ekskluzivnih prava na pojedino područje izgubili taj ekskluzivitet pa samim time više ne bi osjećali potrebi za daljnjim investicijama.

No, najsporniji je dio što svaki od ponuđivača koji želi imati frekvencijski opseg vezan uz mobilne mreže pete generacije, mora omogućiti svoju infrastrukturu otvorenom za nove konkurente te im uz to ponuditi minimalno područje pokrivenosti. Time novi "igrač" u startu dobiva neke beneficije i usput "skida" ekskluzivitet koji je imao DT ili netko od preostala dva telekoma - Vodafon i Versatel.

Zbog tih pravnih problema, čini se da će javna dražba kasniti. Prvotni rok za prijave na nju bio je 25. siječnja ove godine, što se iz aktualne pozicije čini potpuno neizvedivim, osim ako nekim čudom DT ne odustane u svojoj borbi. To se teško može očekivati, DT će moć koju ima usmjeriti prema zaštiti svoje pozicije, bez obzira što ima oko 82 posto njemačkog tržišta pod sobom.

Ali, jasno je i da 5G ipak započinje cijelu priču ispočetka pa sve ono što je postojalo u prošlosti zapravo se podosta može izbrisati i četvrti bi veći "igrač" imao jako dobre temelje za početak rada u Njemačkoj, i paradoksalno uz pomoć tri već jako dobro pozicionirana telekoma. Stoga, jasno je da situacija neće samo tako biti riješena, bit će još problema...

Još iz kategorije

A1 Hrvatska traži od HAKOM-a regulaciju PayTV tržišta radi fer tržišnog natjecanja

A1 Hrvatska traži od HAKOM-a regulaciju PayTV tržišta radi fer tržišnog natjecanja

17.01.2019. komentiraj

A1 Hrvatska pozdravlja svaku odluku kojom se ispituje učinak pojedinih koncentracija na tržištu elektroničkih komunikacija u Republici Hrvatskoj, tvrde u drugom po veličini domaćem telekomu na izravan upit ICTbusiness.info vezano uz nastavak priče oko koncentracije na telekom tržištu odnosno HT-ove kupnje EVO TV-a od Hrvatske pošte odnosno kupnje tvrtke kćeri HP Produkcija.

Promjene u A1 Hrvatska – Skender preuzima i ljudske resurse

Promjene u A1 Hrvatska – Skender preuzima i ljudske resurse

17.01.2019. komentiraj

Uz svoju postojeću poziciju člana Leadership tima te glavnog direktora za poslovnu transformaciju A1 Hrvatska Ivan Skender će preuzeti i funkciju glavnog direktora za ljudske potencijale i korporativne komunikacije. Dosadašnji član Leadership tima i glavni direktor za ljudske potencijale i korporativne komunikacije Ivan Bartulović, nakon dvije i pol godine, odlučio je nastaviti karijeru izvan A1 Grupe.

AZTN: Nismo još pokrenuli postupak ocjene koncentracije HT i HP Produkcija oko EVO TV-a na inicijativu A1 Hrvatska

AZTN: Nismo još pokrenuli postupak ocjene koncentracije HT i HP Produkcija oko EVO TV-a na inicijativu A1 Hrvatska

16.01.2019. komentiraj

AZTN je 26. studenoga prošle godine zaprimio podnesak od poduzetnika A1 Hrvatska, vezan uz koncentraciju koja uključuje HT-ovo preuzimanje tvrtke kćeri Hrvatske pošte HP Produkcija koja upravlja EVO TV-om. Taj podnesak AZTN  smatra inicijativom za pokretanje postupka po službenoj dužnosti i o toj inicijativi će odlučiti meritorno u propisanom zakonskom roku od dana zaprimanja inicijative (članak 38. stavak 5. ZZTN-a) odnosno najkasnije u roku od 6 mjeseci.