MWC 2024

Deutsche Telekom predstavlja novu verziju Cell Tower to Go

Deutsche Telekom predstavlja novu verziju Cell Tower to Go
Dražen Tomić / Tomich Productions

Deutsche Telekom prvi put predstavlja novi "Cell Tower to Go" na Mobile World Congressu u Barceloni. Ultra-mobilni stub brzo donosi pokrivenost mobilnom komunikacijom gdje god je potrebno privremeno povećanje kapaciteta: u prostorijama tvrtke ili na velikim događajima, ali iu područjima katastrofe.

Cell Tower to Go znatno je manji i lakši od prethodnih rješenja. Daljnja napredna verzija s novom tehnologijom sada nudi još fleksibilniju mobilnu radijsku pokrivenost i veće kapacitete. Nakon uspjeha dosadašnjih testova i velike potražnje, DT već komercijalno nudi ultra-mobilni prijenosni stup.

Nova verzija "Cell Tower to Go" opremljena je sektoriziranom antenom. U usporedbi s višesmjernom antenom koja se do sada koristila, ova antena s do tri sektora omogućuje ciljanje određenih područja kako bi se osigurala poboljšana mobilna pokrivenost. Sektorizirana antena tada može odašiljati svoj signal ne samo u kružnom uzorku, već izravno u željenom smjeru.

Uz to, tri sektora pružaju veći ukupni kapacitet mobilnog radija - zahvaljujući do tri dostupna frekvencijska raspona. Ovo je osobito važno u scenarijima implementacije kao što su festivali ili veliki događaji s velikim brojem ljudi. Podržava i 5G i LTE i omogućuje izvlačenje antena na visinu do osam metara.

S novom antenskom tehnologijom sada se može koristiti više mobilnih radijskih frekvencija. Prva verzija kompaktnog odašiljačkog jarbola prethodno je omogućila LTE i 5G putem frekvencija u rasponu od 2,6 i 3,6 gigaherca. Antene nove verzije sada emitiraju i na 1,8 i 2,1 gigaherca kao i na ekskluzivnim 5G frekvencijama u rasponu od 3,7 gigaherca.

Jarbol može postaviti jedna osoba za manje od sat vremena i odmah je spreman za upotrebu. U usporedbi sa standardnim kontejnerom, mobilni radio jarbol za polazak teži je samo za trećinu i zahtijeva znatno manje prostora. Mikrokontejner se može spojiti na lokalni izvor napajanja ili upravljati pomoću bilo kojeg drugog mobilnog izvora napajanja. Spajanje na podatkovnu mrežu moguće je putem optičkih vlakana i radio releja. Ovisno o namjeni, moguća je i veza putem satelita.

Sljedeći veći nastup "Cell Tower to Go" slijedi ovog ljeta. Tijekom Europskog nogometnog prvenstva u Njemačkoj, DT će koristiti fleksibilno mobilno komunikacijsko rješenje kako bi osigurao dodatnu pokrivenost na lokacijama navijača. Oslanjat će se na privremena rješenja kao što je Cell Tower to Go, ali također proširuje kapacitete na postojećim lokacijama ili gradi nove.