Deutsche Telekom kreće u testiranje kvantne mreže

Deutsche Telekom kreće u testiranje kvantne mreže

Foto: DepositPhotos

Južnokorejski SK Telecom prijavio se za testiranje posebne probne kvantne mreže Deutsche Telekoma. Riječ je o kvantnom sustavu koji garantira potpunu sigurnost, a sastoji se od distribucije kvantnih ključeva, nasumičnog generatora kvantnih brojeva i od operativnog sustava.

"Testnu fazu ćemo završiti do kraja ove godine i potom sigurnosni sustav implementirati u komercijalnu mrežu dogodine i surađivati s poslovnim sektorom u Europi, za koji će u samom startu ova tehnologija biti prvotno namijenjena", najavili su iz SK Telecoma i dodatno potvrdili da će partnerstvom s DT-om krenuti u poslovne avanture na području Europe.

Kako bi sve bilo izvedeno na što bolji način, SK Telecom je sklopio posao vrijedan 8,9 milijuna američkih dolara s američkom kompanijom QuantumXchange, koja će ga opskrbiti potrebnom opremom za kvantne sigurnosne sustave. Nije ni to sve , SK Telecom je kupio i većinu dionica švicarske kompanije IDQ još u veljači, kako bi preuzeo njenu kvantnu tehnologiju i bolje se pripremio za dolazak mobilne mreže pete generacije (5G).

Treba razmišljati unaprijed jer tržište kvantne kriptografije na području komunikacija vrijedit će 24,75 milijardi dolara do 2025. godine i velika je stvsr pridobiti što veći dio tog kolača. A SK Telecom je spreman, još 2011. je počeo istraživati kvantnu tehnologiju za ove svrhe, 2016. ju je implementirao na LTE mrežu u Južnoj Koreji i sad je vrijeme za dodatni iskorak.

Inače, kvantna kriptografija je vrsta kriptografije koja rabi tehnologije razvijene u kvantnoj fizici za šifriranje i dešifiranje poruka, ili koji rabe računala s implementiranom kvantnom tehnologijom, koja omogućavaju brži ciklus operacija i s tim primjenu složenijih algoritama. Kvantna kriptografija nastala je odgovor na problem nedostataka klasičnih računala i sadašnjih sigurnosnih algoritama.

Još iz kategorije

Davor Tomašković 1. travnja 2019. odlazi iz HT-a, njegovim nasljednikom imenovan je Konstantinos Nempis

Davor Tomašković 1. travnja 2019. odlazi iz HT-a, njegovim nasljednikom imenovan je Konstantinos Nempis

11.12.2018. komentiraj

Na današnjoj sjednici Nadzornog odbora Hrvatskog Telekoma, Davor Tomašković podnio je ostavku i najavio da 1. travnja 2019. odlazi s pozicije Predsjednika Uprave HT-a i nastavlja karijeru izvan DT Grupe. Nadzorni odbor na njegovo je mjesto imenovao Konstantinosa Nempisa, koji će dužnosti predsjednika Uprave preuzeti 1. travnja 2019. godine.

I Japan najavio zabranu korištenja 5G opreme Huawei-a i ZTE-a

I Japan najavio zabranu korištenja 5G opreme Huawei-a i ZTE-a

11.12.2018. komentiraj

Kineski Huawei i ZTE posljednjih godina bili su umiješani diretno ili indirektno u špijunske skandale u zapadnim zemljama, zbog čega im je otežano ili suspendirano poslovanje u Sjedinjenim Američkim Državama, Australiji i Novom Zelandu, dok Velika Britanija najavljuje određene sankcije. Ali, nastao je sad krajem godine novi problem, Japan se odlučio na prekid korištenja uređaja koje proizvode Huawei i ZTE.

Hrvatsku čeka 5G vrijeme

Hrvatsku čeka 5G vrijeme

11.12.2018. komentiraj

Zbog isticanja prednosti uvođenja nove 5G tehnologije i približavanja mogućnosti koje 5G donosi krajnjim korisnicima i gospodarstvu, ali i prepoznavanja potreba svih kategorija korisnika, Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM) održala je u Zagrebu prvi hrvatski „5G dan“. 5G je, za razliku od postojećih generacija tehnologija pokretnih komunikacija, prva tehnologija od početka dizajnirana ne samo za glasovnu i podatkovnu komunikaciju nego kao fleksibilna i programibilna tehnologija koja se bazira na višestrukom povećanju brzine pristupa, izrazito niskom kašnjenju te masovnoj inteligentnoj komunikaciji između uređaja.