Deutsche Telekom kreće u testiranje kvantne mreže

Deutsche Telekom kreće u testiranje kvantne mreže

Foto: DepositPhotos

Južnokorejski SK Telecom prijavio se za testiranje posebne probne kvantne mreže Deutsche Telekoma. Riječ je o kvantnom sustavu koji garantira potpunu sigurnost, a sastoji se od distribucije kvantnih ključeva, nasumičnog generatora kvantnih brojeva i od operativnog sustava.

"Testnu fazu ćemo završiti do kraja ove godine i potom sigurnosni sustav implementirati u komercijalnu mrežu dogodine i surađivati s poslovnim sektorom u Europi, za koji će u samom startu ova tehnologija biti prvotno namijenjena", najavili su iz SK Telecoma i dodatno potvrdili da će partnerstvom s DT-om krenuti u poslovne avanture na području Europe.

Kako bi sve bilo izvedeno na što bolji način, SK Telecom je sklopio posao vrijedan 8,9 milijuna američkih dolara s američkom kompanijom QuantumXchange, koja će ga opskrbiti potrebnom opremom za kvantne sigurnosne sustave. Nije ni to sve , SK Telecom je kupio i većinu dionica švicarske kompanije IDQ još u veljači, kako bi preuzeo njenu kvantnu tehnologiju i bolje se pripremio za dolazak mobilne mreže pete generacije (5G).

Treba razmišljati unaprijed jer tržište kvantne kriptografije na području komunikacija vrijedit će 24,75 milijardi dolara do 2025. godine i velika je stvsr pridobiti što veći dio tog kolača. A SK Telecom je spreman, još 2011. je počeo istraživati kvantnu tehnologiju za ove svrhe, 2016. ju je implementirao na LTE mrežu u Južnoj Koreji i sad je vrijeme za dodatni iskorak.

Inače, kvantna kriptografija je vrsta kriptografije koja rabi tehnologije razvijene u kvantnoj fizici za šifriranje i dešifiranje poruka, ili koji rabe računala s implementiranom kvantnom tehnologijom, koja omogućavaju brži ciklus operacija i s tim primjenu složenijih algoritama. Kvantna kriptografija nastala je odgovor na problem nedostataka klasičnih računala i sadašnjih sigurnosnih algoritama.

Još iz kategorije

Kina je od 2015. potrošila 24 milijarde dolara više od SAD-a na 5G infrastrukturu

Kina je od 2015. potrošila 24 milijarde dolara više od SAD-a na 5G infrastrukturu

21.08.2018. komentiraj

Kina misli ozbiljno kad se radi o mobilnoj mreži pete generacije (5G) i to potvrđuju brojke prema kojima je ta najmnogoljudnija zemlja na svijetu od 2015. godine potrošila 24 milijarde američkih dolara više nego Sjedinjene Američke Države. Dakle, Kina želi biti 5G lider od prvog dana i ta želja će joj se očito ispuniti.

Tko ima najveće plaće u telekom sektoru

Tko ima najveće plaće u telekom sektoru

16.08.2018. komentiraj

Kako odabrati mjeru za prikaz najveće prosječne neto plaće isplaćene po zaposlenom u nekom sektoru. Vrlo jednostavno – pogledati najveću isplaćenu plaću po zaposlenom? Krivo jer može dati pogrešnu sliku, možda pogledati najviše neto plaće isplaćene u tvrtkama s najviše zaposlenika. Opet krivo. Nema jednostavnog recepta jer tvrtka s najvećom prosječnom plaćom u 2017. godini je u stečaju i tu plaću ima stečajni upravitelj. Ali svakako je znakovito da su plaće u TOP 20 tvrtki i po broju zaposlenih i po visini neto plaće vrlo visoke i u prosjeku prilično više od hrvatskog prosjeka.

TOP 20 najvećih telekom izvoznika

TOP 20 najvećih telekom izvoznika

16.08.2018. komentiraj

Očekivano na listi najuspješnijih domaći izvoznika u telekom sektoru, prema podacima koje je prikupio Bisnode i Poslovna.hr nalazi se Ericsson Nikola tesla kojem je izvoz dosegao gotovo milijardu kuna odnosno 996,5 milijuna kuna. Među izvoznicima i to velikim pojavljuje se već nekoliko puta spominjana tvrtka CLAVOIP koja se bavi uslugama internetske telefonije odnosno VoIP-a koja je imala 335 milijuna kuna prihoda iz inozemstva odnosno izvoza svojih usluga. Zanimljivo je kako je riječ o tvrtki sa svega jednim zaposlenim.