Deutsche Telekom kreće u testiranje kvantne mreže

Deutsche Telekom kreće u testiranje kvantne mreže

Foto: DepositPhotos

Južnokorejski SK Telecom prijavio se za testiranje posebne probne kvantne mreže Deutsche Telekoma. Riječ je o kvantnom sustavu koji garantira potpunu sigurnost, a sastoji se od distribucije kvantnih ključeva, nasumičnog generatora kvantnih brojeva i od operativnog sustava.

"Testnu fazu ćemo završiti do kraja ove godine i potom sigurnosni sustav implementirati u komercijalnu mrežu dogodine i surađivati s poslovnim sektorom u Europi, za koji će u samom startu ova tehnologija biti prvotno namijenjena", najavili su iz SK Telecoma i dodatno potvrdili da će partnerstvom s DT-om krenuti u poslovne avanture na području Europe.

Kako bi sve bilo izvedeno na što bolji način, SK Telecom je sklopio posao vrijedan 8,9 milijuna američkih dolara s američkom kompanijom QuantumXchange, koja će ga opskrbiti potrebnom opremom za kvantne sigurnosne sustave. Nije ni to sve , SK Telecom je kupio i većinu dionica švicarske kompanije IDQ još u veljači, kako bi preuzeo njenu kvantnu tehnologiju i bolje se pripremio za dolazak mobilne mreže pete generacije (5G).

Treba razmišljati unaprijed jer tržište kvantne kriptografije na području komunikacija vrijedit će 24,75 milijardi dolara do 2025. godine i velika je stvsr pridobiti što veći dio tog kolača. A SK Telecom je spreman, još 2011. je počeo istraživati kvantnu tehnologiju za ove svrhe, 2016. ju je implementirao na LTE mrežu u Južnoj Koreji i sad je vrijeme za dodatni iskorak.

Inače, kvantna kriptografija je vrsta kriptografije koja rabi tehnologije razvijene u kvantnoj fizici za šifriranje i dešifiranje poruka, ili koji rabe računala s implementiranom kvantnom tehnologijom, koja omogućavaju brži ciklus operacija i s tim primjenu složenijih algoritama. Kvantna kriptografija nastala je odgovor na problem nedostataka klasičnih računala i sadašnjih sigurnosnih algoritama.

Još iz kategorije

Huawei prihvaća znatno strože kontrole da ostane u utrci za 5G

Huawei prihvaća znatno strože kontrole da ostane u utrci za 5G

18.02.2019. komentiraj

Huawei nije samo među tri najveća proizvođača pametnih telefona na svijetu i prvi u Kini, ta kompanija je i vodeća kad se radi o mobilnim mrežama pete generacije (5G) pa činjenica da joj se otežava ili onemogućava poslovanje u Sjedinjenim Američkim Državama, Australiji, Kanadi, Novom Zelandu, Japanu, Južnoj Koreji i Europskoj uniji, nije baš najpozitivnija. Upravo zato kineski gigant javno obznanjuje da prihvaća strože kontrole kako bi mogao bezbrižno ostati na 5G tržištu, ali i onom koje se tiče pametnih telefona.

Optima Telekom ostvarila rast prihoda 1,5 posto i dobiti 19,9 posto u 2018

Optima Telekom ostvarila rast prihoda 1,5 posto i dobiti 19,9 posto u 2018

16.02.2019. komentiraj

Optima Telekom je u odnosu na prethodnu godinu ostvarila za 10,5 posto veći prihod, dok EBITDA (dobit prije poreza, kamata i amortizacije) prije jednokratnih stavki bilježi povećanje od 19,9 posto. Na razini četvrtog kvartala, u usporedbi s prethodnom godinom, Grupa Optima Telekom je poboljšala EBITDA-u prije jednokratnih stavaka za značajni 50,4 posto.

Ivan Bartulović imenovan članom Uprave za ljudske resurse HT-a

Ivan Bartulović imenovan članom Uprave za ljudske resurse HT-a

15.02.2019. komentiraj

Nadzorni odbor HT-a imenovao Ivana Bartulovića članom Uprave za ljudske resurse, na razdoblje od tri godine s početkom od 1. ožujka 2019. Ivan Bartulović dolazi iz A1 Grupe, gdje je od 2016. godine bio član Leadership tima i glavni direktor za ljudske potencijale i korporativne komunikacije za poslovne segmente u Hrvatskoj i Makedoniji.