MWC 2024

Deutsche Telekom i Sony uspješno testirali 5G mrežni API za poboljšanje TV produkcije uživo

Deutsche Telekom i Sony uspješno testirali 5G mrežni API za poboljšanje TV produkcije uživo
Dražen Tomić / Tomich Productions

Deutsche Telekom i Sony objavili su uspješno testiranje Nevionove VideoIPath medijske orkestralne platforme s 5G mrežnim sučeljima za programiranje aplikacija (API). Rješenje tvrtke Sony i njegove podružnice Nevion koristi mrežne API-je Deutsche Telekoma za optimalno korištenje 5G mreže i nudi neviđeno nisku latenciju i pouzdanu propusnost, što je bitno za profesionalnu video produkciju uživo.

5G tehnologija je od velikog interesa za televizijske kuće zbog logističke agilnosti i potencijalnih ušteda koje pruža u produkciji uživo. Međutim, unatoč visokim performansama 5G mreža, ostaju izazovi pri korištenju tehnologije za vrhunsku produkciju uživo. Ova emitiranja zahtijevaju ogromne količine video podataka koji se prenose u stvarnom vremenu i bez greške. Produkcije uživo često se odvijaju u prepunim okruženjima (kao što su stadioni) s visokom stopom sukoba i uključuju mnogo kamera. Kako bi se osigurala poboljšana TV produkcija uživo s 5G, feed koji se emitira uživo mora se prenijeti s optimiziranom latencijom i propusnošću – ta je sposobnost uspješno demonstrirana pomoću mrežnih API-ja u zajedničkom testiranju Sonya i Deutsche Telekoma.

Testovi su uspješno kombinirali Nevionove mogućnosti pametnog upravljanja propusnošću i Sonyjevu tehnologiju video kompresije s ultraniskom latencijom s besprijekornim pristupom 5G SA mreži Deutsche Telekoma i optimiziranim putem mrežnih API-ja. Testovi su provedeni na 5G samostalnom (SA) ispitnom uređaju u laboratoriju Deutsche Telekoma u Krakovu, Poljska. Kao dio ovog testa, Sony je koristio svoju nedavno lansiranu jedinicu za daljinsku produkciju CBK-RPU7 HEVC 4K/HD za video kompresiju i svoj novi 5G prijenosni prijenosnik podataka PDT-FP1 – oba spojena na kameru. Ovi uređaji nadopunjuju rješenje omogućujući kamerama na terenu da se povežu s produkcijskim centrom za emitiranje putem 5G mreže. Mrežni API-ji korišteni u testovima slijede standarde koje je postavila CAMARA, open-source mrežni API projekt unutar Linux Foundationa, čiji je Deutsche Telekom aktivni član.

"TV uživo s više kamera znači visoke tehničke zahtjeve. 5G Standalone pojednostavljuje ovu vrstu složene medijske produkcije: Standardizirana, programabilna sučelja osiguravaju niska vremena kašnjenja i stabilne propusnosti. U kombinaciji s 5G modemima i inovativnom kompresijom podataka, kvaliteta usluge može se prilagoditi za optimizaciju posebno važnih video signala. To čini rad emitiranja učinkovitijim. Zajedno s našim partnerom Sonyjem, uspješno smo testirali ovu 5G inovaciju," rekla je Claudia Nemat, članica uprave za tehnologiju i inovacije u Deutsche Telekomu.