Deutsche Telekom će do sredine srpnja pokriti 50 posto njemačkih stanovnika s 5G mrežom

Deutsche Telekom će do sredine srpnja pokriti 50 posto njemačkih stanovnika s 5G mrežom

Foto: DepositPhotos

Njemački telekomunikacijski div Deutsche Telekom dao je iznimno hrabre prognoze vezane uz mobilne mreže pete generacije (5G), a koje ukazuju da će do sredine srpnja 50 posto njemačkih stanovnika imati mogućnost korištenja te nove tehnologije.

Iako se o njemačkim kompanijama nešto slabije izvještava u svjetskim medijima, očito su Nijemci još jednom potvrdili da za njih vrijede stari stereotipi o učinkovitosti i poniznosti. Tako nešto svakako se može istaknuti za DT, koji naglašava da je već postavio 12.000 5G baznih stanica zaključno s 18. lipnjem.

"Ovo je najveća 5G inicijativa u Njemačkoj. Donosimo 5G u urbane i ruralne dijelove Njemačke za polovicu njemaččkog stanovništva. I čini se da ćemo cilj ispuniti ranije no što smo očekivali", naglasio je Dirk Wössner, izvršni direktor (CEO) Deutsche Telekoma.

Naime, prvotni je plan bio omogućiti 5G za polovicu ili oko 40 milijuna stanovnika, do kraja ove godine, što znači da će se do cilja stići gotovo pet mjeseci ranije. Također, još prije nekoliko mjeseci tvrdilo se iz DT-a da bez Huaweija taj cilj nikako neće moći biti ispunjen no više se kinesku kompaniju ne spominje, što znači da se i s postojećim rješenjima može izvršiti jednako uspješna integracija, odnosno, implementacija 5G tehnologije.

Iznimno je poticajno da njemačke napore nije usporila ni pandemija koronavirusa, koja je zahvatila veći dio Europe na iznimno razoran način. Svejedno, radovi su se odvijali, razvoj nije stao i rezultat svega je 5G pokrivenost kakvoj se Nijemci sasvim sigurno nisu mogli nadati.

Naravno, sad zadovoljno trljaju ruke i proizvođači pametnih telefona jer Njemačka je unatoč recesiji i dalje ekonomski iznimno moćna, što znači da bi porast prodaje 5G pametnih telefona mogao itekako "skočiti" u narednim tjednima i mjesecima. Idealno da Samsung "spasi" situaciju sa svojom S20 serijom, odnosno, baš na vrijeme da Apple sruši rekorde sa svojim 5G iPhoneom, najavljenim za jesen ove godine.

Još iz kategorije

Europska komisija donijela provedbenu uredbu kako bi otvorila put 5G mrežnoj infrastrukturi velikog kapaciteta

Europska komisija donijela provedbenu uredbu kako bi otvorila put 5G mrežnoj infrastrukturi velikog kapaciteta

02.07.2020. komentiraj

Europska komisija usvojila je Provedbenu uredbu o bežičnim pristupnim točkama malog područja ili malim antenama, koja su ključna za pravovremeno pokretanje 5G mreža koje pružaju veliki kapacitet i povećanu pokrivenost, kao i napredne brzine veze. Uredba utvrđuje fizičke i tehničke karakteristike malih ćelija za 5G mreže. Njime se želi pomoći u pojednostavljivanju i ubrzanju mrežnih instalacija 5G, što bi trebalo olakšati režimom raspoređivanja izuzeća dozvole, istovremeno osiguravajući da nacionalna tijela drže nadzor.

HT mijenja upravljačku strukturu, nestaje funkcija člana uprave za biznis

HT mijenja upravljačku strukturu, nestaje funkcija člana uprave za biznis

02.07.2020. komentiraj

Najjači domaći telekom operator Hrvatski Telekom najavio je promjene svoje upravljačke strukture i to od 1. kolovoza ove godine. Tako od tada prestaje postojati funkcija člana uprave za poslovni segment, a tu je funkciju zadnji obnašao Saša Kramar koji je sada u Spanu. Prema odluci HT-a od 1. kolovoza Marijana Bačić i Jerko Dumanić preuzeti će nove, potpredsjedničke dužnosti u Hrvatskom Telekomu.

Kanadski telekom operater Telus odabrao Samsung za implementaciju 5G mreže

Kanadski telekom operater Telus odabrao Samsung za implementaciju 5G mreže

01.07.2020. komentiraj

Samsung Electronics izabran je za partnera od strane kanadskog teleoperatera Telusa, kako bi mu pomogao implementirati infrastrukturu potrebnu za funkcioniranje mobilnih mreža pete generacije (5G) u Kanadi.