Deustche Telekom kreće s 5G mrežom i flatrate promet košta 85 eura mjesečno

Deustche Telekom kreće s 5G mrežom i flatrate promet košta 85 eura mjesečno

Samo mjesec dana nakon što je prošla aukcija za radiofrekvencijska područja za 5G mreže u Njemačkoj, najveći telekom operator Deutsche Telekom krenuo je s 5G mrežom i njezinom komercijalizacijom. U radiofrekvencijske spektre za 5G mrežu potrošio je 2,17 milijardi eura i to za 130 MHz područja u 2 GHz i 3,6 GHz frekvencijskom opsegu.

Kako je najavljeno, prvo će se mreža napraviti u 6 najvećih gradova, a prvi će, očekivano, biti Berlin i Bonn, dok nakon toga slijede Darmstadt, Hamburg, Leipzig i Munchen. U prvoj fazi postavit će se više od 300 baznih stanica za 5G mreže na stotinjak lokacija.

Kako kaže Dirk Wössner, član Uprave DT-a i direktor njemačkog poslovanja, cilj im je nakon uspjeha na aukciji za 5G frekvencije što je moguće brže i kvalitetnije pokriti što više područja s 5G mrežom.

Pritom Wössner upozorava i državna i regulatorna tijela da moraju dati potporu telekomima pogotovo kroz vrlo jasnu regulativu, jasna pravila lokalnog roaminga, ali i načina naplate radiofrekvencijskih područja i aukcija za nova područja.

Što se, pak, tiče uređaja, koji su preduvjet korištenja 5G mreže, u DT-u ističu kako su korisnima dostupni Samsung Galaxy S10 5G koji u Magenta Mobil XL tarifi košta tek nešto manje od 900 eura. Tu su i neke dodatne pogodnosti.

Ono što je posebno zanimljivo jest da se 5G promet posebno naplaćuje po cijeni od 84,95 eura mjesečno uz neograničene podatke (flatrate). Za one koji žele imati WiFi po 5G brzinama tu je HTC 5G Hub za 555.55 eura plus 74.95 eura za mjesečnu unlimited tarifu.

Još iz kategorije

Nastavak rasta ključnih telekomunikacijskih pokazatelja

Nastavak rasta ključnih telekomunikacijskih pokazatelja

06.07.2020. komentiraj

Na nacionalnoj razini u Republici Hrvatskoj trenutno postoji 87 pružatelja usluga na tržištu usluga širokopojasnog pristupa internetu (nepokretna i pokretna elektronička komunikacijska mreža), stoji u najnovijim podcima domaćeg telekom regulatora HAKOM-a. Prema podacima za 2019., uslugu pristupa internetu putem nepokretne elektroničke komunikacijske mreže koristi ukupno 1 154 773 pretplatnika u Republici Hrvatskoj. Što se tiče usluge pristupa internetu putem pokretne elektroničke komunikacijske mreže, broj pretplatnika iznosi 3 623 860.

Snažan rast podatkovnog prometa u 2019. godini

Snažan rast podatkovnog prometa u 2019. godini

05.07.2020. komentiraj

Porast podatkovnog prometa izravno je povezan s razvojem digitalnog društva. Promatrajući trogodišnje razdoblje vidljiv je značajan rast podatkovnog prometa i u nepokretnim i u pokretnim elektroničkim komunikacijskim mrežama, ističu iz domaćeg telekom regulatora Hrvatske agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM).

Europska komisija donijela provedbenu uredbu kako bi otvorila put 5G mrežnoj infrastrukturi velikog kapaciteta

Europska komisija donijela provedbenu uredbu kako bi otvorila put 5G mrežnoj infrastrukturi velikog kapaciteta

02.07.2020. komentiraj

Europska komisija usvojila je Provedbenu uredbu o bežičnim pristupnim točkama malog područja ili malim antenama, koja su ključna za pravovremeno pokretanje 5G mreža koje pružaju veliki kapacitet i povećanu pokrivenost, kao i napredne brzine veze. Uredba utvrđuje fizičke i tehničke karakteristike malih ćelija za 5G mreže. Njime se želi pomoći u pojednostavljivanju i ubrzanju mrežnih instalacija 5G, što bi trebalo olakšati režimom raspoređivanja izuzeća dozvole, istovremeno osiguravajući da nacionalna tijela drže nadzor.