Deustche Telekom kreće s 5G mrežom i flatrate promet košta 85 eura mjesečno

Deustche Telekom kreće s 5G mrežom i flatrate promet košta 85 eura mjesečno

Samo mjesec dana nakon što je prošla aukcija za radiofrekvencijska područja za 5G mreže u Njemačkoj, najveći telekom operator Deutsche Telekom krenuo je s 5G mrežom i njezinom komercijalizacijom. U radiofrekvencijske spektre za 5G mrežu potrošio je 2,17 milijardi eura i to za 130 MHz područja u 2 GHz i 3,6 GHz frekvencijskom opsegu.

Kako je najavljeno, prvo će se mreža napraviti u 6 najvećih gradova, a prvi će, očekivano, biti Berlin i Bonn, dok nakon toga slijede Darmstadt, Hamburg, Leipzig i Munchen. U prvoj fazi postavit će se više od 300 baznih stanica za 5G mreže na stotinjak lokacija.

Kako kaže Dirk Wössner, član Uprave DT-a i direktor njemačkog poslovanja, cilj im je nakon uspjeha na aukciji za 5G frekvencije što je moguće brže i kvalitetnije pokriti što više područja s 5G mrežom.

Pritom Wössner upozorava i državna i regulatorna tijela da moraju dati potporu telekomima pogotovo kroz vrlo jasnu regulativu, jasna pravila lokalnog roaminga, ali i načina naplate radiofrekvencijskih područja i aukcija za nova područja.

Što se, pak, tiče uređaja, koji su preduvjet korištenja 5G mreže, u DT-u ističu kako su korisnima dostupni Samsung Galaxy S10 5G koji u Magenta Mobil XL tarifi košta tek nešto manje od 900 eura. Tu su i neke dodatne pogodnosti.

Ono što je posebno zanimljivo jest da se 5G promet posebno naplaćuje po cijeni od 84,95 eura mjesečno uz neograničene podatke (flatrate). Za one koji žele imati WiFi po 5G brzinama tu je HTC 5G Hub za 555.55 eura plus 74.95 eura za mjesečnu unlimited tarifu.

Još iz kategorije

Njemačka će dozvoliti Huaweiju sudjelovanje u izgradnji 5G mreža

Njemačka će dozvoliti Huaweiju sudjelovanje u izgradnji 5G mreža

18.10.2019. komentiraj

Kineski tehnološki gigant Huawei ipak s krajem godine ide prema pozitivnijim vijestima vezanima uz svoje poslovanje, što potvrđuju ranije informacije o blažim sankcijama Sjedinjenih Američkih Država te posljednje informacije o tome da će ipak biti dio njemačke tranzicije na mobilne mreže pete generacije (5G).

Projekt RUNE predstavljen hrvatskim telekom operatorima

Projekt RUNE predstavljen hrvatskim telekom operatorima

17.10.2019. komentiraj

Tvrtka RUNE Crow, u kongresnom centru Forum Zagreb, hrvatskim telekom operatorima predstavila projekt RUNE (Rural network), kojeg provodi na području Republike Hrvatske.  Projekt RUNE pokrenut je s ciljem osiguranja ultra-brze širokopojasne optičke infrastrukture za korisnike u ruralnim područjima Hrvatske (Primorsko-goranske i Istarske županije). S izgradnjom na područjima koja trenutno nisu pokrivena svjetlovodnom infrastrukturom, RUNE će pomoći jedinicama lokalne samouprave u dostizanju ciljeva Digitalne agende za Europu 2020, kroz osiguravanje povezivanja na novu svjetlovodnu pristupnu mrežu koja će omogućiti brzine veće od 1 Gbps.

HT dobio kaznu od 28,1 milijuna kuna

HT dobio kaznu od 28,1 milijuna kuna

17.10.2019. komentiraj

Visoki trgovački sud odbio je žalbu najjačeg domaćeg telekoma HT-a i odredio kaznu u visini od 28,1 milijuna kuna jer je 2015 i 2016. kršio odredbe zakona o elektroničkim komunikacijama jer nije dostavljao potrebnu dokumentaciju telekom regulatoru HAKOM-u.