Telekom inudstrija

BT nastavlja s otkazima i u idućih sedam godina planira otpustiti gotovo 80 tisuća zaposlenih

BT nastavlja s otkazima i u idućih sedam godina planira otpustiti gotovo 80 tisuća zaposlenih
Dražen Tomić / Tomich Productions

BT Group otkrila je velika smanjenja broja radnih mjesta dok nastavlja s naporima da smanji probleme u poslovanju ali i smanji samo poslovanje. Kompanija sa sjedištem u Velikoj Britaniji planira smanjiti svoju radnu snagu za do 55.000 do kraja ožujka 2030.

U svom izvješću o financijskim rezultatima za četvrto fiskalno tromjesečje 2023., tvrtka je detaljno opisala plan za smanjenje osoblja i ljudi na ugovor sa 130 tisuća koliko ih ima u svojim poslovnim knjigama na između 75.000 i 90.000. Planira dovršiti rezove između svoje financijske godine 2028. (koja završava 31. ožujka 2028.) i kraja fiskalnog razdoblja 2030. godine.

Izvršni direktor Philip Jansen izjavio je da će operater postati tanji posao sa svjetlijom budućnošću te da će nastaviti graditi i povezivati, digitalizirati način rada i pojednostaviti svoju strukturu. “Do kraja 2020-ih BT Group će se oslanjati na puno manju radnu snagu i znatno smanjenu bazu troškova”, dodao je Jansen.

Tijekom razgovora o prihodima, Jansen je naznačio da će se promjene radne snage djelomično postići prirodnim odlivom, ponovnim vještinama, povećanjem upotrebe automatizacije i manjom potrebom za izvođačima koji napreduju kako se njegova fibergradnja približava završetku. Britanske novinske kuće, uključujući The Guardian, izvijestile su da će 10.000 uloga biti zamijenjeno umjetnom inteligencijom.

U posljednjem tromjesečju BT je izvijestio o prihodu od 5,1 milijardu funti, što je pad od 2 posto na godišnjoj razini. Neto dobit iznosila je 585 milijuna funti, u odnosu na 388 milijuna funti. Podaci za četvrto fiskalno tromjesečje i usporedbe prilagođeni su kako bi se izbacile određene stavke, poput promjene vlasništva nad BT Sportom. Prihodi u fiskalnoj 2023. pali su za 1 posto na 20,7 milijardi funti, a dobit je porasla za 50 posto na 1,9 milijardi funti.