Brzine sve važnije europskim korisnicima

Brzine sve važnije europskim korisnicima

Foto: DepositPhotos / Ilustracija

Velika analiza koju je proveo Opensignal pokazuje kako se brzine 5G pametnih telefona koji se koriste u Europi jako razlikuju po marki pametnih telefona, a  kod svih marki se vidi da je ukupna brzina za 5G uređaje znatno veća u odnosu na 4G modele pametnih telefona iste marke.

Ovo povećanje naglašava važnost 5G tehnologije za ubrzanje mobilnog iskustva. Zanimljivo je da s dva tržišna lidera - Appleom i Samsungom - vidimo različito rangiranje na svakom od tri rano lansirana 5G tržišta koja  je analizirao Opensignal i to Italiji, Njemačkoj i Velikoj Britaniji.

Uoči Samsungovog jednog od najvažnijih događaja ljetnog Unpackeda gdje se očekuje dolazak novih modela Galaxy S22 serije i koje je obilježavao sajam potrošačke elektronike IFA u Berlinu, koja se nažalost ove godine ne održava, jasno je da se kod njihovih telefona ne vidi tolika brzina razlika između 4G i 5G telefona.

Analiza Opensignala zapaženo je da Samsung vidi znatno manje ubrzanje svojih 5G pametnih telefona od ostalih marki, u rasponu od 1,4 puta bržeg za Samsung-ove 5G modele u odnosu na 4G modele u Italiji i Njemačkoj , do 1,6 puta brže u Velikoj Britaniji.

Međutim, Samsung i dalje ima brojne pojedinačne modele pametnih telefona koji se dobro pokazuju u svakoj zemlji, a posebno su to preklopni modeli. Opensignal očekuje da će se ovi osvježiti u Samsungovom skorom događaju sredinom godine, jer među našim korisnicima već vidimo mjerenja sa SM-F926 (vjerojatno nadolazećeg Galaxy Z Fold 3) i SM-F711 (vjerojatno sljedećeg Galaxy Z Flip).

Povećanje brzine preuzimanja koje vidimo kod 5G modela pametnih telefona u odnosu na 4G modele pametnih telefona najveće je za iPhone uređaje. To je značajno jer je prije iPhonea 12 Apple već dugo imao reputaciju, s pravom ili ne, jer zaostaje za Androidovim vršnjacima u podršci najnovijim staničnim standardima. Primjerice, prvi iPhone koji je podržavao LTE kategoriju 16 - često zvan "gigabitni LTE" - bio je iPhone XS iz 2018., ali Samsung, Sony i drugi nudili su uređaje s tom sposobnošću od 2017. Ali sada, u Velikoj Britaniji, Italiji i Njemačkoj, Apple ima najveći porast ukupne brzine preuzimanja za vodeće marke 5G pametnih telefona u Europi, u rasponu od 3,4 puta brže u Velikoj Britaniji do 1,9 puta brže u Italiji za 5G iPhone modele u usporedbi s 4G iPhone modelima.

Posebno je zanimljivo, ističu analitičari da Apple iPhone 5G modeli bilježe najjače povećanje brzine među glavnim europskim brandovima 5G jer su gotovo svi iPhone modeli premium, izuzetak je samo iPhone SE, to znači da je usporedba jednako kvalitetnih uređaja u vrijeme kada su se pojavili na tržištu. Suprotno tome, 5G modeli drugih marki uglavnom su ili isključivo premium uređaji - gdje bi brzine obično bile izvrsne - ali njihova baza 4G uređaja mješavina je jeftinih uređaja niskog, srednjeg i premium nivoa. To znači da brzine obično ne bi bile tako dobre, pa bi ukupna usporedba brzine 5G u odnosu na 4G trebala biti veća.

Još iz kategorije

Telemach Hrvatska tehnološki partner Weekend Media Festivala

Telemach Hrvatska tehnološki partner Weekend Media Festivala

23.09.2021.

Telemach Hrvatska, koji gradi najbržu 10 Giga optičku mrežu u Europi, ove godine je po prvi puta tehnološki partner Weekend Media Festivala gdje osigurava kompletnu infrastrukturu, optičku, WiFi i mobilnu. Tako će izlagači i posjetitelji imati priliku premijerno isprobati Telemachovu mrežu nove generacije te se uvjeriti u sve pogodnosti koje ona donosi, ističu iz Telemach Hrvatska.

Broj mobilnih korisnika skočio na 5,3 milijarde, što je 67 posto ukupne svjetske populacije

Broj mobilnih korisnika skočio na 5,3 milijarde, što je 67 posto ukupne svjetske populacije

22.09.2021.

Korisnika mobilnih uređaja diljem svijeta trenutno je 5,27 milijardi i to je 117 milijuna više no prošle godine. Pokazuju to brojke Stock Appsa, kroz koje se napominje da je riječ o čak 66,9 posto ukupne svjetske populacije.

Hrvatski Telekom osvojio Ookla i umlaut nagrade za najbolju mobilnu mrežu

Hrvatski Telekom osvojio Ookla i umlaut nagrade za najbolju mobilnu mrežu

21.09.2021.

Treći put zaredom mobilna mreža Hrvatskog Telekoma potvrđena je kao najbolja te je osvojila Ookla® Speedtest Awards nagrade za 'Najbolju mobilnu mrežu' (Best Mobile Network), 'Najbržu mobilnu mrežu' (Fastest Mobile Network) i za 'Najbolju mobilnu pokrivenost' (Best Coverage Award) u Hrvatskoj. Također, Hrvatski Telekom je po četvrti put dobitnik umlautovog 'Best in Test' priznanja za najbolju mobilnu mrežu.