Brzina za poželjeti - preko optike 1576 Tbit/s

Brzina za poželjeti - preko optike 1576 Tbit/s
DepositPhotos

Huawei i Orange uspješno su postigli novi rekord testiranja prototipa prijenosa od 157 Tbit/s preko 120 km optičkih vlakna na mreži Orange u jugozapadnoj Francuskoj. Ovo tehničko postignuće nedvosmisleno pokazuje da je trenutna Orangeova infrastruktura potpuno spremna za prijenosne tehnologije koje mogu preuzeti sve veći promet tijekom sljedećeg desetljeća.

U lipnju 2022. Huawei je objavio prvo ultraširokopojasno rješenje Super C + Super L u industriji koje može pružiti 12 THz spektra preko vlakna koristeći C pojas (C za konvencionalne valne duljine) i L pojas (L za duge valne duljine). U ovom testiranju, ukupna propusnost proširena je na 18 THz korištenjem internih tehnologija za S-pojas (S za kratke valne duljine) i oslanjanjem na stručnost prijenosa Huaweijevog francuskog centra za istraživanje i razvoj. Ukupan broj od 240 valnih duljina korišten je kako bi se osigurao ukupni prijenosni kapacitet od 157 Tbit/s, na temelju Huaweijevog naprednog modulacijskog algoritma za oblikovanje konstelacije visokog reda.

Dok se potražnja za prometom dramatično povećava svake godine, spektralna učinkovitost, kao što je količina informacija prenesenih za određeni spektar, čini se da se poboljšava samo upola brže u istom razdoblju. To će dovesti do zasićenja postojećih okosnica mreža. Ova tehnologija pruža rješenje za iskorištavanje već postavljenih sustava optičkih vlakana i sigurne nadogradnje kapaciteta bez ulaganja u postavljanje novih vlakana. Testiranje pokazuje da inovacija i istraživanje jesu i ostat će prioritet za obje tvrtke kako bi se nosile s budućim prometnim zahtjevima i pružile pristupačnu povezanost korisnicima.

"Suočavajući se sa stalnim porastom potražnje za prometom, dobivanje većeg spektra, a time i veće vrijednosti iz naše postojeće imovine, ključno je. Još je važnije jer spektralna učinkovitost takvih optičkih sustava doseže teoretsku granicu. Testiranje dokazuje sposobnost naše optičke infrastrukture ponuditi 50 posto više spektra i tako se učinkovito pozabaviti jednom od naših ključnih tema: iskustvom i povezivanjem naših korisnika," rekao je Gilles Bourdon, potpredsjednik za bežične mreže i infrastrukturu u Orange Innovation.

"Huawei je već dugo predan strateškim ulaganjima, istraživanju i tehnološkim iskoracima u domeni optičkih komunikacija, što je ilustrirano izvrsnošću naših optičkih istraživačkih timova, poput onog u Parizu. Oduševljeni smo što možemo surađivati s operatorom inovativnim kao što je Orange će zajedno pridonijeti stvaranju mreže budućnosti," dodao je Richard Jin, predsjednik odjela Optical Business Product Line u Huaweiju.