Broj korisnika širokopojasnog pristupa internetu u svijetu premašio milijardu

Broj korisnika širokopojasnog pristupa internetu u svijetu premašio milijardu

Foto: Fotolia ilustracija

U svijetu ima više od milijardu pretplatnika širokopojasnog pristupa internetu, stoji u najnovijim podacima koje je objavio Broadband Forum na skupu Broadband World Forumu 2018. „Ovo je uistinu izvanredno postignuće koje vodi telekomunikacijska industrija, što je rezultiralo velikim skokom naprijed za čovječanstvo“, ističe izvršni direktor Broadband Foruma Robin Mersh. Rast u posljednjem kvartalu bio je 2,5 posto.

Prema podacima oko 80 posto svjetkog broadband pristupa otpada trenutno na optiku odnosno optiku do stana, zgrade ili lkvarta (FTTH/B/C) te uz pristup internetu uz korištenja kabela. Najveći broj korisnika širokopojasnog pristupa prema rasportranjenosti brzog pristupa internetu je u Aziji, slijedi Europa pa sjeverna Amerika. Pritom u obzir treba uzeti i broja stanovnika u Aziji.

„Širokopojasna povezanost temelj je modernog života i katalizator za inovacije i napredak na globalnoj razini. Za pružatelje širokopojasnih usluga milijardu instalacija predstavljaju ogromnu priliku za izgradnju nove vrijednosti na temeljeno na novim uslugama i to u oblaku, poboljšanjem učinkovitosti upravljanim virtualizacijom i umjetnom inteligencijom“, ističe Mersh.

Međutim, prema izvještaju, rast prosječne potrošnje po korisniku (ARPU) vidljiv je na velikim i razvijenim tržištima, dok cijelo svjetsko tržište i njegov rast potiče brza implementacija širokopojasnog pristupa internetu prije svega na nerazvijenim tržištima gdje je penetracija brodbanda vrlo niska.

Još iz kategorije

Intel i Ericsson dogovorili suradnju na razvoju 5G platforme

Intel i Ericsson dogovorili suradnju na razvoju 5G platforme

19.02.2019. komentiraj

Intel i Ericsson sklopili su višegodišnje partnerstvo kako bi razvili softverske i hardverske upravljačke platforme za mobilne mreže pete generacije (5G), NFV (network function virtualisation) i distribuirani cloud. Pritom će kombinirati Ericssonov SDI (software-defined infrastructure) upravljački softver i Intelov Rack Scale Design.

Infobip u Tuzli otvorio ured i planira do kraja godine zaposliti još 80 stručnjaka

Infobip u Tuzli otvorio ured i planira do kraja godine zaposliti još 80 stručnjaka

19.02.2019. komentiraj

Kompanija Infobip, jedna od vodećih regionalnih IT kompanija s globalnim uspjehom, u Tuzli je u ponedjeljak otvorila svoj 61. ured u svijetu te 25 novih radnih mjesta za IT i business stručnjake koji će imati priliku razvijati inovativna komunikacijska rješenja za vodeće svjetske kompanije poput WhatsAppa, Ubera i mnogih drugih.

Huawei prihvaća znatno strože kontrole da ostane u utrci za 5G

Huawei prihvaća znatno strože kontrole da ostane u utrci za 5G

18.02.2019. komentiraj

Huawei nije samo među tri najveća proizvođača pametnih telefona na svijetu i prvi u Kini, ta kompanija je i vodeća kad se radi o mobilnim mrežama pete generacije (5G) pa činjenica da joj se otežava ili onemogućava poslovanje u Sjedinjenim Američkim Državama, Australiji, Kanadi, Novom Zelandu, Japanu, Južnoj Koreji i Europskoj uniji, nije baš najpozitivnija. Upravo zato kineski gigant javno obznanjuje da prihvaća strože kontrole kako bi mogao bezbrižno ostati na 5G tržištu, ali i onom koje se tiče pametnih telefona.