Broj korisnika širokopojasnog pristupa internetu u svijetu premašio milijardu

Broj korisnika širokopojasnog pristupa internetu u svijetu premašio milijardu

Foto: Fotolia ilustracija

U svijetu ima više od milijardu pretplatnika širokopojasnog pristupa internetu, stoji u najnovijim podacima koje je objavio Broadband Forum na skupu Broadband World Forumu 2018. „Ovo je uistinu izvanredno postignuće koje vodi telekomunikacijska industrija, što je rezultiralo velikim skokom naprijed za čovječanstvo“, ističe izvršni direktor Broadband Foruma Robin Mersh. Rast u posljednjem kvartalu bio je 2,5 posto.

Prema podacima oko 80 posto svjetkog broadband pristupa otpada trenutno na optiku odnosno optiku do stana, zgrade ili lkvarta (FTTH/B/C) te uz pristup internetu uz korištenja kabela. Najveći broj korisnika širokopojasnog pristupa prema rasportranjenosti brzog pristupa internetu je u Aziji, slijedi Europa pa sjeverna Amerika. Pritom u obzir treba uzeti i broja stanovnika u Aziji.

„Širokopojasna povezanost temelj je modernog života i katalizator za inovacije i napredak na globalnoj razini. Za pružatelje širokopojasnih usluga milijardu instalacija predstavljaju ogromnu priliku za izgradnju nove vrijednosti na temeljeno na novim uslugama i to u oblaku, poboljšanjem učinkovitosti upravljanim virtualizacijom i umjetnom inteligencijom“, ističe Mersh.

Međutim, prema izvještaju, rast prosječne potrošnje po korisniku (ARPU) vidljiv je na velikim i razvijenim tržištima, dok cijelo svjetsko tržište i njegov rast potiče brza implementacija širokopojasnog pristupa internetu prije svega na nerazvijenim tržištima gdje je penetracija brodbanda vrlo niska.

Još iz kategorije

A1 Hrvatska podigao brzinu mobilne do 1,35 Gbit/s

A1 Hrvatska podigao brzinu mobilne do 1,35 Gbit/s

23.05.2019. komentiraj

Investicijom i  implementacijom dodatnih frekvencija na 2100 i 2600 MHz, A1 Hrvatska povećala je kapacitete i maksimalne brzine koje se mogu postići na 4G Advanced Pro mreži. Tako je dosadašnja maksimalna brzina od 750 Mbit/s povećana na 1,35 Gbit/s. Usporedbe radi, to je brzina preuzimanja video sadržaja od 10 GB u samo jednoj minuti.

Održan okrugli stol „Prednosti uvođenja 5G mreža u RH“

Održan okrugli stol „Prednosti uvođenja 5G mreža u RH“

22.05.2019. komentiraj

U sklopu konferencije MIPRO 2019. odnosno 42. međunarodnog skupa za informacijsku i komunikacijsku tehnologiju, elektroniku i mikroelektroniku u Opatiji je održan okrugli stol „Prednosti uvođenja 5G mreža u RH“.

Macron poručuje da Europa neće blokirati Huawei

Macron poručuje da Europa neće blokirati Huawei

20.05.2019. komentiraj

Francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavio je da Europa neće iću putem Sjedinjenih Američkih Država po pitanju Huaweija, što znači da nikakve sankcije ili zabrane na tlu Europske unije neće vrijediti za tu kinesku kompaniju. Time je samo potvrdio sve ono što je njemačka kancelarka Angela Merkel na tu temu izgovarala posljednjih mjeseci.