Broadcomova tehnologija potiho preuzima svijet

Broadcomova tehnologija potiho preuzima svijet

Broadcom je jedna od onih kompanija kojih nismo svjesni jer nije “vidljiva oku”, ali njegova tehnologija nalazi se u mnogim proizvodima koje koristimo svakodnevno, što je dovelo do situacije možebitnog monopola na tržištu poluvodiča pa nadležne institucije Sjedinjenih Američkih Država i Europske unije istražuju ima li u optužbama istine.

Ono što se navodi kao problem, a istražuje ga, konkretno, Europska komisija, jesu optužbe da Broadcom sklapa ekskluzivne ugovore s kompanijama kako bi konkurenciju onemogućio u korištenju raznih proizvoda koji su joj potrebni. Tako nešto na području Europske unije nije dozvoljeno, a i SAD ima stroga pravila po pitanju monopola.

Točnije, u Europskoj uniji problem koji se postavlja u prvi plan jesu čipovi u modemima i "kutijama" za televizore, a čak se predlaže privremena suspenzija postojećih ugovora kako se ne bi nanosila daljnja šteta drugim kompanijama, dok traje istraga. Naravno, tako nešto nimalo ne odgovara Broadcomu jer ukoliko se dokaže da je nevin, mogao bi imati štetu u poslovanju. Ali, tako nešto je vrlo izgledno da će se dogoditi, što zapravo sugerira da problem uistinu postoji, samo ga treba potkrijepiti čvrstim dokazima, a potom će uslijediti sankcije.

Što se tiče situacije na američkom tlu, Broadcom se optužuje da je koristio sličnu praksu kao u EU, ali vezanu uz Wi-Fi i Ethernet čipove. A ništa od toga ne bi privuklo pažnju da Broadcom silom nije htio preuzeti Qualcomm za stotinu i više milijardi američkih dolara pa na taj način u potpunosti preuzeti monopol nad tržištem. Ovako, to mu nije uspjelo i otkrila se praksa koja ne odgovara pravilnom tržišnom ponašanju.

Kako god, nakon propalog posla s Qualcommom, Broadcom je uspio sklopiti onaj vrijedan 18,9 milijardi dolara s CA Technologies, softverskom i uslužnom kompanijom koja pomaže u širenju poslovanja na korporativne klijente. Dakle, Broadcom je ipak uspio napraviti dodatni iskorak te nastavio na taj način pomalo "izjedati svijet", kako u žargonu govore ovih dana i tjedana u IT zajednici...

A sad treba čekati, ukoliko se u Europi optužbe pokažu točnima, Broadcom bi mogao platiti milijarde eura kazne, a u SAD i kaznu do deset posto globalnih godišnjih prihoda, što bi iznosilo oko dvije milijarde dolara...

Još iz kategorije

Pad prihoda u fiksnoj telefoniji za 8,54 posto

Pad prihoda u fiksnoj telefoniji za 8,54 posto

14.12.2019. komentiraj

Polako se bližimo kraju 2019. godine i stigli su nam rezultati za treći ovogodišnji kvartal u fiksnoj telefoniji koje je prikupio domaći telekomunikacijski regulator HAKOM. Prema tim podacima na godišnjoj razini u fiksnoj telefoniji se bilježi pad prihoda od čak 8,54 posto čime je na  kraju trećeg kvartala zabilježen ukupni prihod od 322,163 milijuna kuna.

Broj vlastitih priključaka operatora na svjetlovodnoj tehnologiji rastao 30 posto

Broj vlastitih priključaka operatora na svjetlovodnoj tehnologiji rastao 30 posto

13.12.2019. komentiraj

Na tržištu elektroničkih komunikacija u trećem tromjesečju 2019. nastavljen je porast investicija u mreže pokretnih komunikacija, a ukupna ulaganja u pokretnoj mreži tijekom prvih devet mjeseci za oko 40 posto su viša u odnosu na isto razdoblje prošle godine, na što je značajno utjecala dodjela dodatnog radiofrekvencijskog spektra. Iako ulaganja u širokopojasnu infrastrukturu u nepokretnoj mreži nisu na razini prošle godine, veseli značajan rast ulaganja u svjetlovodne kabele, što je rezultiralo rastom broja izgrađenih FTTX priključaka od 30 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Optima Telekom nastavlja sa zacrtanim planovima u skorom iščekivanju početka prodaje

Optima Telekom nastavlja sa zacrtanim planovima u skorom iščekivanju početka prodaje

13.12.2019. komentiraj

U vrijeme dok se čeka odluka AZTN-a oko prodaje Tele2 United Grupi pomalo ispod radara prolazi Optima Telekom kojom prema odluci istog tog AZTN-a upravlja HT koji mora pokrenuti prodaju ovog telekoma početkom sljedeće godine. Upravo stoga razgovarali smo s Borisom Batelićem, predsjednikom Uprave Optima Telekoma o planovima za sljedeću godinu i ključnim događajima u ovoj godini.