Broadcomova tehnologija potiho preuzima svijet

Broadcomova tehnologija potiho preuzima svijet

Broadcom je jedna od onih kompanija kojih nismo svjesni jer nije “vidljiva oku”, ali njegova tehnologija nalazi se u mnogim proizvodima koje koristimo svakodnevno, što je dovelo do situacije možebitnog monopola na tržištu poluvodiča pa nadležne institucije Sjedinjenih Američkih Država i Europske unije istražuju ima li u optužbama istine.

Ono što se navodi kao problem, a istražuje ga, konkretno, Europska komisija, jesu optužbe da Broadcom sklapa ekskluzivne ugovore s kompanijama kako bi konkurenciju onemogućio u korištenju raznih proizvoda koji su joj potrebni. Tako nešto na području Europske unije nije dozvoljeno, a i SAD ima stroga pravila po pitanju monopola.

Točnije, u Europskoj uniji problem koji se postavlja u prvi plan jesu čipovi u modemima i "kutijama" za televizore, a čak se predlaže privremena suspenzija postojećih ugovora kako se ne bi nanosila daljnja šteta drugim kompanijama, dok traje istraga. Naravno, tako nešto nimalo ne odgovara Broadcomu jer ukoliko se dokaže da je nevin, mogao bi imati štetu u poslovanju. Ali, tako nešto je vrlo izgledno da će se dogoditi, što zapravo sugerira da problem uistinu postoji, samo ga treba potkrijepiti čvrstim dokazima, a potom će uslijediti sankcije.

Što se tiče situacije na američkom tlu, Broadcom se optužuje da je koristio sličnu praksu kao u EU, ali vezanu uz Wi-Fi i Ethernet čipove. A ništa od toga ne bi privuklo pažnju da Broadcom silom nije htio preuzeti Qualcomm za stotinu i više milijardi američkih dolara pa na taj način u potpunosti preuzeti monopol nad tržištem. Ovako, to mu nije uspjelo i otkrila se praksa koja ne odgovara pravilnom tržišnom ponašanju.

Kako god, nakon propalog posla s Qualcommom, Broadcom je uspio sklopiti onaj vrijedan 18,9 milijardi dolara s CA Technologies, softverskom i uslužnom kompanijom koja pomaže u širenju poslovanja na korporativne klijente. Dakle, Broadcom je ipak uspio napraviti dodatni iskorak te nastavio na taj način pomalo "izjedati svijet", kako u žargonu govore ovih dana i tjedana u IT zajednici...

A sad treba čekati, ukoliko se u Europi optužbe pokažu točnima, Broadcom bi mogao platiti milijarde eura kazne, a u SAD i kaznu do deset posto globalnih godišnjih prihoda, što bi iznosilo oko dvije milijarde dolara...

Još iz kategorije

Huaweijeva 5G tehnologija koja čuva energiju dobila priznanje za očuvanje okoliša

Huaweijeva 5G tehnologija koja čuva energiju dobila priznanje za očuvanje okoliša

23.09.2019. komentiraj

Huawei na ovogodišnjem sajmu ITU – Telecom World Awards Ceremony koji se održao u Budimpešti osvojio je priznanje Green 5G Power za promicanje i afirmaciju zelene digitalne ekonomije, posebno izvanrednog doprinosa u smislu očuvanja energije, zaštite okoliša i smanjenje utjecaja mobilnih mreža.

Stižu digitalni radio DAB+ i HbbTV interaktivna televizija

Stižu digitalni radio DAB+ i HbbTV interaktivna televizija

21.09.2019. komentiraj

Ovogodišnji WMF u Rovinju državna tvrtka Odašiljači i veze odlučila je iskoristiti za predstavljanje diviju vrlo zanimljivih usluga i to nove platforme za medijske sadržaje koje omogućuju OIV-ove usluge DAB+ digitalni radio i Hybrid broadcast broadband TV (HbbTV).

Hrvatski Telekom demonstrirao 5G mrežu na svečanom otvorenju Weekend Media Festivala

Hrvatski Telekom demonstrirao 5G mrežu na svečanom otvorenju Weekend Media Festivala

21.09.2019. komentiraj

Budućnost mobilnih telekomunikacija svakako je 5G koji je bio i zvijezda početka WMF otvorenog jučer u Rovinju. Video prijenosom putem drona na 5G mreži Hrvatskog Telekoma svečano je otvoren dvanaesti Weekend Media Festival u Rovinju. Riječ je o prvom video prijenosu putem drona na 5G mreži u ovom dijelu Europe, uspostavljenom između Rovinja i Krka.