Blagi rast prihoda HT-a, A1 Hrvatska i Tele2

Blagi rast prihoda HT-a, A1 Hrvatska i Tele2

Foto: DepositPhotos

Posljednji ovogodišnji kvartal, odnosno razdoblje od srpnja do rujna ove godine za telekom operatere u segmentu mobilne telefonije bilo je očekivano – blagi rast koji je dosegao svega 1,15 posto na godišnjoj razini, dok je na kvartalnoj razini riječ o mnogo većem rastu koji je dosegao čak 11,7 posto, navodi su najnovijem izvješću domaćeg telekomunikacijskog regulatora HAKOM-a.

Tako su tri mobilna telekom operatera Hrvatski Telekom, A1 Hrvatska odnosno prije toga u ovom kvartalu zapravo Vipnet te Tele2 ostvarili 1,166 milijardi kuna ukupnih prihoda od mobilnih telekomunikacijskih usluga.

Ukupno uzevši maloprodajni prihodi porasli su 2,12 posto što zapravo govori više o padu veleprodajnih prihoda i to prije svega prihoda to roaminga.

Svi segmenti poslovanja blago su rasli i to se odnosi prije svega na maloprodajni prihode za privatne korisnike, jer su oni rasli bez obzira da li korisnici imaju ugovor ili ne odnosno, pretplatu ili prepaid. U segmentu poslovnih korisnika vidljiv je pad i to u maloprodajnim prihodima 0,14 posto na godišnjoj razini, odnosno na veleprodajnoj 2,11 posto. Zanimljivo je da su prihodu na kvartalnoj razini treći u odnosu na drugi kvartal porasli 40,42 posto u veleprodaji, odnosno u maloprodaji 9,17 posto.

I broj korisnika je nastavio blagi rast tako da su Hrvatski Telekom, A1 Hrvatska / Vipnet i Tele2 skupili točno 1 posto više korisnik ana godišnjoj razini odnosno 3,72 posto na kvartalnoj razini i ukupno dosegli 4,546 milijuna aktivnih SIM kartica. Kod privatnih korisnika vidljiv je rast u segmentu korisnika na ugovor za 8,03 posto na godišnjoj razini odnosno 1,25 na kvartalnoj razini dok je u segmentu privatnih korisnika bez ugovora odnosno prepaid korisnika zabilježen na godišnjoj razini pad od 3,92 posto, ali na kvartalnoj razini 6,49 posto. taj rast je prije svega zbog turističke sezone jer treći je kvartal i turizam najjači po brojkama i još uvijek ima turista koji kupuju turističke SIM kartice.

U segmentu poslovnih korisnika bilježi se njihov rast broja i to za 3,22 posto na godišnjoj razini na gotovo 720 tisuća što je na kvartalnoj razini u 2018. godini rast od 0,75 posto.

Podaci domaćeg telekom regulatora HAKOM-a nadalje govore kako je potrošnja u roamingu za hrvatske korisnike porasla u trećem kvartalu na godišnjoj razini visokih 70,9 posto na više od 142 milijuna potrošenih minuta. Na kvartalnoj razini u odnosu na kvartal ranije riječ je malenom povećanju od 0,23 posto što samo znači da smo se u EU navikli da telefoniramo bez zadrške.

Istovremeno pada broj poslanih SMS poruka za 12,19 posto na godišnjoj razini, dok je još veći pad MMS poruka kojih je sada svega 3,14 milijuna. Kvartalni padovi su ipak nešto manji.

Još iz kategorije

Suradnja za razvoj širokopojasnog pristupa u ruralnim područjima Hrvatske

Suradnja za razvoj širokopojasnog pristupa u ruralnim područjima Hrvatske

24.04.2019. komentiraj

Ericsson Nikola Tesla i tvrtka RUNE Crow potpisali su ugovor vezan uz implementaciju pristupa širokopojasne svjetlovodne mreže u ruralnim područjima Istarske i Primorsko-goranske županije. Rural Network Project (RUNE) je prvi i u ovom trenutku jedini međunarodni projekt na razini Europe kojim se povezuje teritorij više zemalja članica putem jedinstvene prekogranične svjetlovodne mreže. Izgradnjom mreže u ruralnim područjima koja trenutno nisu pokrivena svjetlovodnom infrastrukturom i gdje ne postoji komercijalni interes postojećih davatelja internetskih usluga,

Tele2 Hrvatska u prvom kvartalu ostvario rast prihoda 9,7 posto, dobit uzletila 3,6 puta

Tele2 Hrvatska u prvom kvartalu ostvario rast prihoda 9,7 posto, dobit uzletila 3,6 puta

24.04.2019. komentiraj

Poslovni rezultati trećeg po veličini domaći telekom operatora Tele2 Hrvatska za prvi kvartal 2019. godine pokazuju nastavak pozitivnih trendova jer je prihod  porastao 9,7 posto na 475 milijuna švedskih kruna. Istovremeno je dobit prije kamata, oporezivanja, amortizacije i deprecijacije (EBITDA) porasla čak 3,6 puta(360 posto) na 199 milijuna švedskih kruna na kraju prvog tromjesečja ove godine.

Nepovratna promjena na telekom tržištu

Nepovratna promjena na telekom tržištu

23.04.2019. komentiraj

Telekomunikacijska industrija nalazi se na prekretnici, promjena koja dolazi je 5G koja će rezultirati velikim korisničkim zahtjevima za brzim pristupom internetu koji će tada korisnici stalno očekivati. Tako nešto neće biti nimalo jednostavno ispuniti jer je riječ o sasvim novoj paradigmi mobilnog pristupa internetu koji može biti iskorišten i za pokrivanje područje gdje optika jednostavno za telekome nije isplativa.