Blagi rast prihoda HT-a, A1 Hrvatska i Tele2

Blagi rast prihoda HT-a, A1 Hrvatska i Tele2

Foto: DepositPhotos

Posljednji ovogodišnji kvartal, odnosno razdoblje od srpnja do rujna ove godine za telekom operatere u segmentu mobilne telefonije bilo je očekivano – blagi rast koji je dosegao svega 1,15 posto na godišnjoj razini, dok je na kvartalnoj razini riječ o mnogo većem rastu koji je dosegao čak 11,7 posto, navodi su najnovijem izvješću domaćeg telekomunikacijskog regulatora HAKOM-a.

Tako su tri mobilna telekom operatera Hrvatski Telekom, A1 Hrvatska odnosno prije toga u ovom kvartalu zapravo Vipnet te Tele2 ostvarili 1,166 milijardi kuna ukupnih prihoda od mobilnih telekomunikacijskih usluga.

Ukupno uzevši maloprodajni prihodi porasli su 2,12 posto što zapravo govori više o padu veleprodajnih prihoda i to prije svega prihoda to roaminga.

Svi segmenti poslovanja blago su rasli i to se odnosi prije svega na maloprodajni prihode za privatne korisnike, jer su oni rasli bez obzira da li korisnici imaju ugovor ili ne odnosno, pretplatu ili prepaid. U segmentu poslovnih korisnika vidljiv je pad i to u maloprodajnim prihodima 0,14 posto na godišnjoj razini, odnosno na veleprodajnoj 2,11 posto. Zanimljivo je da su prihodu na kvartalnoj razini treći u odnosu na drugi kvartal porasli 40,42 posto u veleprodaji, odnosno u maloprodaji 9,17 posto.

I broj korisnika je nastavio blagi rast tako da su Hrvatski Telekom, A1 Hrvatska / Vipnet i Tele2 skupili točno 1 posto više korisnik ana godišnjoj razini odnosno 3,72 posto na kvartalnoj razini i ukupno dosegli 4,546 milijuna aktivnih SIM kartica. Kod privatnih korisnika vidljiv je rast u segmentu korisnika na ugovor za 8,03 posto na godišnjoj razini odnosno 1,25 na kvartalnoj razini dok je u segmentu privatnih korisnika bez ugovora odnosno prepaid korisnika zabilježen na godišnjoj razini pad od 3,92 posto, ali na kvartalnoj razini 6,49 posto. taj rast je prije svega zbog turističke sezone jer treći je kvartal i turizam najjači po brojkama i još uvijek ima turista koji kupuju turističke SIM kartice.

U segmentu poslovnih korisnika bilježi se njihov rast broja i to za 3,22 posto na godišnjoj razini na gotovo 720 tisuća što je na kvartalnoj razini u 2018. godini rast od 0,75 posto.

Podaci domaćeg telekom regulatora HAKOM-a nadalje govore kako je potrošnja u roamingu za hrvatske korisnike porasla u trećem kvartalu na godišnjoj razini visokih 70,9 posto na više od 142 milijuna potrošenih minuta. Na kvartalnoj razini u odnosu na kvartal ranije riječ je malenom povećanju od 0,23 posto što samo znači da smo se u EU navikli da telefoniramo bez zadrške.

Istovremeno pada broj poslanih SMS poruka za 12,19 posto na godišnjoj razini, dok je još veći pad MMS poruka kojih je sada svega 3,14 milijuna. Kvartalni padovi su ipak nešto manji.

Još iz kategorije

Ericsson u suradnji s AT&T omogućio 5G u NBA ljetnoj ligi

Ericsson u suradnji s AT&T omogućio 5G u NBA ljetnoj ligi

19.08.2019. komentiraj

AT&T je ponudio nove mogućnosti vezane uz sportsku zabavu koristeći se Ericssonovom 5G mrežnom infrastrukturom u MGM Resorts NBA ljetnoj ligi. Od 10. do 11. srpnja, fanovi su mogli uživo prenositi video sadržaje iz uređaja Samsung Galaxy S10 5G i sudjelovati u igrama na posve novi način.

VELIKA ICT ANALIZA: Najveći broj zaposlenih i najveće plaće u telekom sektoru

VELIKA ICT ANALIZA: Najveći broj zaposlenih i najveće plaće u telekom sektoru

16.08.2019. komentiraj

Nastavljamo s velikom analizom domaćeg ICT tržišta i krećemo u telekomunikacijski segment i to prema broju zaposlenih i prosječno isplaćenoj neto plaći. Ako pogledamo tvrtke s najvećim broje zaposlenih i njihovom prosječnom plaćom na prvom mjestu je najjači domaći telekom operator Hrvatski Telekom s 3960 zaposlenih u 2018. godini i prosječnom plaćom od 9.484 kune. Slijedi ga najveći telekomunikacijski izvoznik Ericsson Nikola Tesla s 2401 zaposlenim s prosječnom neto plaćom koja doseže 12.533 kuna. Na trećem mjestu po broju zaposlenih je A1 Hrvatska s 1687 zaposlenih i prosječnom plaćom od 9.842 kune

VELIKA ICT ANALIZA: Tko su najbolji telekom izvoznici, Ericsson Nikola Tesla uvjerljivo vodeći

VELIKA ICT ANALIZA: Tko su najbolji telekom izvoznici, Ericsson Nikola Tesla uvjerljivo vodeći

14.08.2019. komentiraj

Nastavljamo s velikom analizom domaćeg ICT tržišta i krećemo u telekomunikacijski segment gdje prema izvoz situacija nije takva da su prvo vodeći telekomi. Na prvom mjestu je Ericsson Nikola Tesla kao najveći izvoznik i to s 998,22 milijuna kuna vrijednim izvozom u 2018. godini uz rast od 0,17 posto.