Bazne stanice mogu biti potpuno „zelene“

Bazne stanice mogu biti potpuno „zelene“

Grijanje, hlađenje, bolje rečeno održavanje stalne temperature za infrastruzkturu na baznim stanicima iznimno je važno, a jedno od rješenja su free cooling sustavi o kojima je za ICTbusiness.info govorio Goran Matoš, rukovoditelj operativne podrške pristupne mobilne mreže A1 Hrvatska.

Prema njegovim riječima u ovom trenutku imaju skoro 600 lokacija koje su opremljene s tzv. free cooling sustavim, a svaka nova bazna stanica je u startu opremljena s free cooling sustavom, to je postao standard.

Izgradnja baznih stanica složen je proces, pogotovo kada nedostaje infrastruktura. Kako to zaobići i riješiti problem pristupa, struje, ali i raditi na ekološki održivim baznim stanicama?

A1 Hrvatska na 44 lokacije svoje bazne stanice napaja isključivo iz obnovljivih izvora i po broju smo lideri u A1 TAG Grupi. Kroz LIFE program sufinancirat će se solarni paneli na 120 lokacija koji će za vrijeme insolacije napajati lokaciju, ali će nam omogućiti učenje i stjecanje iskustva o primjeni obnovljivih izvora za napajanje na baznim  stanicama što je korak bliže ka ugljično neutralnom poslovanju.

Koliko je kompliciranije i zašto graditi bazne stanice na otocima, uz autoceste u odnosu na urbana područja?

I jedno i drugo ima svoje izazove. Na otocima i u ruralnim područjima izazov je u nedostatku infrastrukture, a ako tome dodamo putovanja trajektom i teško prohodne puteve do lokacija za postavljanje, sve je dodatno puno kompleksnije. Kod urbanih sredina izazov je u tome što je, bez obzira na postojanje potrebe za signalnom i kapacitetom, teško naći lokaciju za postavljanje antena i baznih stanica.

Od čega se sve sastoji novi projekt baznih stanica koji uključuje inovativni sustav grijanja i hlađenja ne samo upotrebom klima uređaja nego i upuhivanjem vanjskog zraka?

Mi smo jako posvećeni cilju ugljične neutralnosti kojeg EU želi postići do 2050. na cijelom svom teritoriju. Nama je cilj ugljičnu neutralnost ostvariti do 2030. godine. Ove godine smo, baš uoči Svjetskog dana zaštite okoliša koji se obilježava 5. lipnja, potpisali ugovor s HEP-om o korištenju energije iz ZelEn programa registriranih u sustavu jamstva podrijetla te tako osigurala da njezine energetske potrebe budu zadovoljene iz obnovljivih izvora. Time zapravo i naši korisnici koristeći A1 mrežu doprinose očuvanju okoliša. Također, razmišljamo o prelasku na hibridna vozila, ali onome što smo već godinama aktivno posvećeni je povećanje energetske učinkovitosti.

Kad smo pristupili analizi kako ostvariti energetski učinkovitije hlađenje shvatili smo da dobar dio godine izvan bazne stanice imamo temperaturu koja je niža od željene temperature u prostoriji. Tražili smo siguran, pouzdan i učinkovit sustav koji će nam omogućiti da taj zrak koristimo u željenim periodima. Sustav se sastoji od uparivanja AC (klima) jedinice i FC (free cooling) jedinice, s tim da free cooling jedinica obavlja sav upravljački dio tj. ona je ta koja upravlja s klima jedinicom i govori joj kada i koliko treba raditi. U posljednje 3 do 4 godine napravili smo jako puno po pitanju energetske učinkovitosti free cooling sustava te se u samo 10% slučajeva tijekom godine pali klima uređaj, a ostatak vremena koristimo free coolinge ili je uključen tzv. in-.active mode. Osim toga, na prijedlog kolege iz Rijeka interno smo razvili i aplikaciju koja prati rad sustava i potrošnju energenata te u svakom trenutku na svim lokacijama možemo vidjeti što se događa i gdje.

Koliko je dosad izgrađeno takvih baznih stanica i gdje se one nalaze i zašto?

U ovom trenutku imamo skoro 600 lokacija koje su opremljene s tzv. free cooling sustavima. Radi se o isključivo kontejnerskim lokacijama i nalaze se na području cijele Hrvatske. Kontejnerska rješenja nisu slučajno odabrana. To bio jednostavniji način da u kratkom vremenu pokrijemo što više lokacija, jer se radi o unificiranom rješenju. Na njima smo izbrusili sve sto je bilo potrebno za brzu i učinkovitu instalaciju i stavljanje pod nadzor free cooling jedinice.

Kakvi su planovi za izgradnju takvih baznih stanica u budućnosti?

Svaka nova bazna stanica je u startu opremljena s free cooling sustavom, to je postao standard. Radi se o energetski učinkovitom rješenju s manjim utjecajem na okoliš, stoga ćemo se i kroz sufinanciranje iz EU dodatno približiti cilju da svaka lokacija koristi ovaj sustav hlađenja.

Jesu li one primjenjive i u urbanim područjima?

Free cooling sustave moguće je primijeniti na svim lokacijama gdje god postoji soba ili kontejner, jer vanjski zrak upuhujemo u zatvoreni prostor i tako zadržavamo optimalnu temperaturu potrebnu za nesmetan rad bazne stanice.

Koliko brzo će se isplatiti te bazne stanice i kakav je njihov utjecaj na okoliš i koliko se time smanjuje CO2 otisak A1 Hrvatska?

Isplativost sustava je unutar nekoliko godina, no puno važnije od toga je da kontinuirano radimo na energetskoj efikasnosti smanjenu potrošnje električne energije, smanjenu emisije CO2, odnosno utjecaja na okoliš. Predani smo u tome da dostignemo cilj naše strategije održivosti i do 2030. budemo CO2 free kompanija.