Američko ministarstvo pravosuđa odobrilo T-Mobileovo preuzimanje Sprinta

Američko ministarstvo pravosuđa odobrilo T-Mobileovo preuzimanje Sprinta

Foto: DepositPhotos

Američko ministarstvo pravosuđa odobrilo je spajanje T-Mobilea i Sprinta iako je taj dogovor odbačen ranije no promijenjeni su uvjeti sadašnjeg sporazuma o akviziciji. Analitičari tvrde kako će ovo spajanje odnosno preuzimanje preoblikovati mobilnu industriju u SAD-u.

T-Mobile i Sprint pristali su prodati dio poslovanja Dishu kao uvjet za odobrenje, utirući put stvaranju nove bežične tvrtke, priopćilo je Ministarstvo pravosuđa. Oni su obećali rasporediti 5G mrežu koja će pokriti 97% stanovništva SAD-a unutar tri godine i 99% u roku od šest godina.

Osim spektra, Dish kupuje Sprintove prepaid tvrtke Boost i Virgin. T-Mobile je također dužan osigurati Dishu pristup svojoj mobilnoj mreži sedam godina, dok Dish gradi vlastitu 5G mrežu, navodi se u priopćenju. Ovo je velika stvar za tržište ali i dokaz kako je telekomunikacijskom tržištu potrebna konsolidacija ali pod kontrolom ključnih tržišnih regulatora, procjenjuju analitičari.

Odobrenje Ministarstva pravosuđa za ove dvije tvrtke znači korak bliže dovršetku  spajanja vrijednog 26,5 milijardi dolara i istovremeno daju značajan poticaj dok se bore s tužbom skupine američkih saveznih država koje kažu da bi sporazum trebao biti blokiran jer bi to naškodilo potrošačima. Ako države odluče nastaviti sudski spor, morat će uvjeriti suca da sporazum s tvrtkom Dish o osnivanju novog bežičnog operatera ne ide dovoljno daleko da riješi kompetitivnu štetu od spajanja.

Analize pokazuju da spajanje T-Mobilea i Sprinta odnosno broja 3 i 4 na tržištu mobilne telefonije u SAD-u, također je došla na udaru zakonodavaca i zagovornika potrošača koji kažu da će to dovesti do viših cijena i manje inovacija na tržištu koje je već jako koncentrirano. Ugovor ostavlja samo dva druga nacionalna mobilna telekoma Verizon i AT&T. Ipak, stjecanjem Sprintova spektra u mobilnoj telefoniji T-Mobile će imati gotovo dvostruko veći bežični kapacitet od bilo kojeg drugog prijevoznika. To bi trebalo smanjiti cijene za pretplatnike tako što bi se prepolovila cijena podatkovnog prometa po gigabajtu.

Sporazum  koji uz uvjet prodaje dijela poslovanja Dishu ima za cilj dopustiti spajanje, a zadržati četiri nacionalna bežična operatera, dugogodišnji zahtjev Ministarstva pravosuđa. Da bi se to zaista i dogodilo Dish, američki satelitski TV davatelj usluga broj 2, morat će izgraditi nacionalnu mobilnu mrežu. To bi mogao biti veliki izazov, iako Dish posjeduje milijarde dolara vrijednih neiskorištenih radijskih frekvencija, ali nema iskustva u prodaji telefona ili pokretanju mobilne usluge.

Još iz kategorije

Kina lansirala 5G mrežu

Kina lansirala 5G mrežu

15.11.2019. komentiraj

Kina je prije roka pustila “u pogon” mobilnu mrežu pete generacije (5G) i sad je u svojoj “ponudi” imaju China Telecom, China Unicom i China Mobile, a cijene koje nude su iznimno niske jer se kreću na otprilike 18 američkih dolara mjesečno po paketu!

HT u novoj upravnoj zgradi otvorio Business Showroom, a predstavio i svoj novi data centar

HT u novoj upravnoj zgradi otvorio Business Showroom, a predstavio i svoj novi data centar

14.11.2019. komentiraj

Hrvatski Telekom otvorio je danas svoj novi Business Showroom, inovacijski centar u kojem će predstavljati svoja najnaprednija tehnološka rješenja kojima digitalizira hrvatske tvrtke i gradove.Uz to, najjači domaći telekom operator predstavio je i svoj novi data centar, odnosno nadograđeni postojeći data centar u Selskoj ulici u Zagrebu gdje će korisnicima biti po prvi put na raspolaganju u Hrvatskoj Microsoft Azure Stack.

Uvođenje umjetne inteligencije ključno za korisnički doživljaj

Uvođenje umjetne inteligencije ključno za korisnički doživljaj

14.11.2019. komentiraj

Pružatelji komunikacijskih usluga širom svijeta prepoznali su potrebu za brzim uvođenjem umjetne inteligencije (UI) i automatizacije kako bi na troškovno učinkovit način poboljšali korisničko iskustvo u skladu sa sve bržim uvođenjem 5G temeljenog Interneta stvari i Industrije 4.0.