Američko ministarstvo pravosuđa odobrilo T-Mobileovo preuzimanje Sprinta

Američko ministarstvo pravosuđa odobrilo T-Mobileovo preuzimanje Sprinta

Foto: DepositPhotos

Američko ministarstvo pravosuđa odobrilo je spajanje T-Mobilea i Sprinta iako je taj dogovor odbačen ranije no promijenjeni su uvjeti sadašnjeg sporazuma o akviziciji. Analitičari tvrde kako će ovo spajanje odnosno preuzimanje preoblikovati mobilnu industriju u SAD-u.

T-Mobile i Sprint pristali su prodati dio poslovanja Dishu kao uvjet za odobrenje, utirući put stvaranju nove bežične tvrtke, priopćilo je Ministarstvo pravosuđa. Oni su obećali rasporediti 5G mrežu koja će pokriti 97% stanovništva SAD-a unutar tri godine i 99% u roku od šest godina.

Osim spektra, Dish kupuje Sprintove prepaid tvrtke Boost i Virgin. T-Mobile je također dužan osigurati Dishu pristup svojoj mobilnoj mreži sedam godina, dok Dish gradi vlastitu 5G mrežu, navodi se u priopćenju. Ovo je velika stvar za tržište ali i dokaz kako je telekomunikacijskom tržištu potrebna konsolidacija ali pod kontrolom ključnih tržišnih regulatora, procjenjuju analitičari.

Odobrenje Ministarstva pravosuđa za ove dvije tvrtke znači korak bliže dovršetku  spajanja vrijednog 26,5 milijardi dolara i istovremeno daju značajan poticaj dok se bore s tužbom skupine američkih saveznih država koje kažu da bi sporazum trebao biti blokiran jer bi to naškodilo potrošačima. Ako države odluče nastaviti sudski spor, morat će uvjeriti suca da sporazum s tvrtkom Dish o osnivanju novog bežičnog operatera ne ide dovoljno daleko da riješi kompetitivnu štetu od spajanja.

Analize pokazuju da spajanje T-Mobilea i Sprinta odnosno broja 3 i 4 na tržištu mobilne telefonije u SAD-u, također je došla na udaru zakonodavaca i zagovornika potrošača koji kažu da će to dovesti do viših cijena i manje inovacija na tržištu koje je već jako koncentrirano. Ugovor ostavlja samo dva druga nacionalna mobilna telekoma Verizon i AT&T. Ipak, stjecanjem Sprintova spektra u mobilnoj telefoniji T-Mobile će imati gotovo dvostruko veći bežični kapacitet od bilo kojeg drugog prijevoznika. To bi trebalo smanjiti cijene za pretplatnike tako što bi se prepolovila cijena podatkovnog prometa po gigabajtu.

Sporazum  koji uz uvjet prodaje dijela poslovanja Dishu ima za cilj dopustiti spajanje, a zadržati četiri nacionalna bežična operatera, dugogodišnji zahtjev Ministarstva pravosuđa. Da bi se to zaista i dogodilo Dish, američki satelitski TV davatelj usluga broj 2, morat će izgraditi nacionalnu mobilnu mrežu. To bi mogao biti veliki izazov, iako Dish posjeduje milijarde dolara vrijednih neiskorištenih radijskih frekvencija, ali nema iskustva u prodaji telefona ili pokretanju mobilne usluge.

Još iz kategorije

Tele2 predstavio uslugu „Kupi i pokupi“

Tele2 predstavio uslugu „Kupi i pokupi“

22.08.2019. komentiraj

Mobilni uređaj moguće je naručiti u webshopu i u roku pet dana preuzeti na prodajnom mjestu nova je usluga koju je Tele2 ponudio svojim korisnicima, a to objašnjavaju prije svega time da se navike kupovanja iz godine u godinu mijenjanju.

Ericsson u suradnji s AT&T omogućio 5G u NBA ljetnoj ligi

Ericsson u suradnji s AT&T omogućio 5G u NBA ljetnoj ligi

19.08.2019. komentiraj

AT&T je ponudio nove mogućnosti vezane uz sportsku zabavu koristeći se Ericssonovom 5G mrežnom infrastrukturom u MGM Resorts NBA ljetnoj ligi. Od 10. do 11. srpnja, fanovi su mogli uživo prenositi video sadržaje iz uređaja Samsung Galaxy S10 5G i sudjelovati u igrama na posve novi način.

VELIKA ICT ANALIZA: Najveći broj zaposlenih i najveće plaće u telekom sektoru

VELIKA ICT ANALIZA: Najveći broj zaposlenih i najveće plaće u telekom sektoru

16.08.2019. komentiraj

Nastavljamo s velikom analizom domaćeg ICT tržišta i krećemo u telekomunikacijski segment i to prema broju zaposlenih i prosječno isplaćenoj neto plaći. Ako pogledamo tvrtke s najvećim broje zaposlenih i njihovom prosječnom plaćom na prvom mjestu je najjači domaći telekom operator Hrvatski Telekom s 3960 zaposlenih u 2018. godini i prosječnom plaćom od 9.484 kune. Slijedi ga najveći telekomunikacijski izvoznik Ericsson Nikola Tesla s 2401 zaposlenim s prosječnom neto plaćom koja doseže 12.533 kuna. Na trećem mjestu po broju zaposlenih je A1 Hrvatska s 1687 zaposlenih i prosječnom plaćom od 9.842 kune