Američki vojni brodovi putujuće LTE bazne stanice

Američki vojni brodovi putujuće LTE bazne stanice

Foto: US Navy

Dva američka vojna broda USS Kearsarge i USS San Antonio bit će opremljeni novom generacijom baznih stanica za LTE (Long Term Evolution) odnosno četvrtu generaciju mobilne telefonije i bit će upućeni u Perzijski zaljev gdje će obavljati svoje vojne zadaće.

Iako će biti opremljeni najnovijom generacijom mobilne tehnologije koja omogućuje visoke brzine prijenosa podataka LTE mreža bit će korištena za internu komunikaciju, tako da neće biti dostupna mornarima koji su stacionirani na ova dva broda. Informacija da će ova dva broda biti opremljena upravo LTE tehnologijom pojavila se prije gotovo godinu dana i iznenadila je u tome trenutku mnoge.

Ipak, prema procjenama vojnih analitičara uporaba LTE tehnologije ne treba čuditi jer će se koristiti kao zatvorena podatkovna mreža čime će se dodatno poboljšati komunikacija dijela brodskih sustava. Brzi prijenos podataka koristit će se između ostalog i kod spašavanja civilnih brodova od gusarskih napada kada marinci krenu u napad na gusare kako bi se slike s kamera brzo mogle prenijeti u brodski komadni centar.

Kako se saznaje LTE mreža radit će na maksimalnoj udaljenosti od oko 20 nautičkih milja odnosno 37 kilometara od bazne stanice. Kako bi se dodatno osigurao prijenos podataka nad piratskim brodom kružit će helikopter s pojačalom ili „air nodom“ ističu u američkoj mornarici.

Sustav je na američke ratne brodove postavila tvrtka BATS Wireless iz koje ističu kako postavljena podatkovna mreža omogućuje prijenos podataka sve do brzina od čak 300 Mbps, što je mnogo više nego klasične LTE podatkovne mreže. Stručnjaci BATS Wirelessa to objašnjavaju činjenicom da neće biti prepreka signalu, te da će biti i pojačivač signala u helikopteru.

Ratni brod USS Kearsarge nosi helikoptere i zrakoplove i pripada klasi brodova za amfibijske napade na kojem se nalaze zrakoplovi tipa Harrier koji imaju mogućnost vertikalnog uzlijetanja, te helikopteri Seahawk i Osprey. Na njemu se nalazi posada koja ukupno broji 1893 člana. Drugi manji brod na kojem će biti LTE mreža je USS San Antonio nosi također helikoptere tipa Sea Knight, ima maksimalno 800 članova posade, a služi za iskrcavanje marinaca. Iako je marincima podijeljeno čak 400 LG pametnih telefona na Android operativnom sustavu oni će moći biti korišteno samo za internu komunikaciju.

Još iz kategorije

Širokopojasni pristup internetu gura telekom tržište

Širokopojasni pristup internetu gura telekom tržište

15.12.2019. komentiraj

Ukupni prihodi od širokopojasnog pristupa internetu dosegli su 1,31 milijardu kuna u trećem ovogodišnjem kvartalu uz rast na godišnjoj razini u odnosu na isti kvartal prethodne godine za 2,76 posto. U odnosu na prethodni kvartal ove godine usluge širokopojasnog pristupa, prema podacima domaćeg telekomunikacijskog regulatora porasli su čak 16,54 posto.

Sve više telefoniramo na mobitelima

Sve više telefoniramo na mobitelima

15.12.2019. komentiraj

Zahvaljujući tarifama u koji su uključene besplatne minute, EU roamingu nastavlja se velik rast telefoniranja u trećem ovogodišnjem kvartalu. Prema podacima domaćeg telekomunikacijskog regulatora HAKOM-a u razdoblju srpanj do rujna ove godine potrošeno je 2,43 milijarde kuna minuta. Dakle telefoniranje se na mobilnim telefonima povećalo na kvartalnoj razini za 4,25 posto. Istovremeno u odnosu na drugi kvartal ove godine ipak je zabilježen pad od 0,91 posto.

Broj korisnika nastavio rast

Broj korisnika nastavio rast

15.12.2019. komentiraj

Podaci domaćeg telekomunikacijskog regulatora HAKOM-a pokazuju kako je broj korisnika povećan na 4,6 milijuna korisnika uz godišnji rast na kvartalnoj razini od 1,28 posto što svakakio vesli igrače na ovom tržištu Hrvatski Telekom, A1 Hrvatska i Tele2 Hrvatska. Istovremeno na kvartalnoj razini u odnosu na prethodni, odnosno drugi kvartal ove godine u razdoblju od srpnja do rujna ove godine broj korisnika je povećan 3,54 posto.