Američki vojni brodovi putujuće LTE bazne stanice

Američki vojni brodovi putujuće LTE bazne stanice

Foto: US Navy

Dva američka vojna broda USS Kearsarge i USS San Antonio bit će opremljeni novom generacijom baznih stanica za LTE (Long Term Evolution) odnosno četvrtu generaciju mobilne telefonije i bit će upućeni u Perzijski zaljev gdje će obavljati svoje vojne zadaće.

Iako će biti opremljeni najnovijom generacijom mobilne tehnologije koja omogućuje visoke brzine prijenosa podataka LTE mreža bit će korištena za internu komunikaciju, tako da neće biti dostupna mornarima koji su stacionirani na ova dva broda. Informacija da će ova dva broda biti opremljena upravo LTE tehnologijom pojavila se prije gotovo godinu dana i iznenadila je u tome trenutku mnoge.

Ipak, prema procjenama vojnih analitičara uporaba LTE tehnologije ne treba čuditi jer će se koristiti kao zatvorena podatkovna mreža čime će se dodatno poboljšati komunikacija dijela brodskih sustava. Brzi prijenos podataka koristit će se između ostalog i kod spašavanja civilnih brodova od gusarskih napada kada marinci krenu u napad na gusare kako bi se slike s kamera brzo mogle prenijeti u brodski komadni centar.

Kako se saznaje LTE mreža radit će na maksimalnoj udaljenosti od oko 20 nautičkih milja odnosno 37 kilometara od bazne stanice. Kako bi se dodatno osigurao prijenos podataka nad piratskim brodom kružit će helikopter s pojačalom ili „air nodom“ ističu u američkoj mornarici.

Sustav je na američke ratne brodove postavila tvrtka BATS Wireless iz koje ističu kako postavljena podatkovna mreža omogućuje prijenos podataka sve do brzina od čak 300 Mbps, što je mnogo više nego klasične LTE podatkovne mreže. Stručnjaci BATS Wirelessa to objašnjavaju činjenicom da neće biti prepreka signalu, te da će biti i pojačivač signala u helikopteru.

Ratni brod USS Kearsarge nosi helikoptere i zrakoplove i pripada klasi brodova za amfibijske napade na kojem se nalaze zrakoplovi tipa Harrier koji imaju mogućnost vertikalnog uzlijetanja, te helikopteri Seahawk i Osprey. Na njemu se nalazi posada koja ukupno broji 1893 člana. Drugi manji brod na kojem će biti LTE mreža je USS San Antonio nosi također helikoptere tipa Sea Knight, ima maksimalno 800 članova posade, a služi za iskrcavanje marinaca. Iako je marincima podijeljeno čak 400 LG pametnih telefona na Android operativnom sustavu oni će moći biti korišteno samo za internu komunikaciju.

Još iz kategorije

Ericsson u suradnji s AT&T omogućio 5G u NBA ljetnoj ligi

Ericsson u suradnji s AT&T omogućio 5G u NBA ljetnoj ligi

19.08.2019. komentiraj

AT&T je ponudio nove mogućnosti vezane uz sportsku zabavu koristeći se Ericssonovom 5G mrežnom infrastrukturom u MGM Resorts NBA ljetnoj ligi. Od 10. do 11. srpnja, fanovi su mogli uživo prenositi video sadržaje iz uređaja Samsung Galaxy S10 5G i sudjelovati u igrama na posve novi način.

VELIKA ICT ANALIZA: Najveći broj zaposlenih i najveće plaće u telekom sektoru

VELIKA ICT ANALIZA: Najveći broj zaposlenih i najveće plaće u telekom sektoru

16.08.2019. komentiraj

Nastavljamo s velikom analizom domaćeg ICT tržišta i krećemo u telekomunikacijski segment i to prema broju zaposlenih i prosječno isplaćenoj neto plaći. Ako pogledamo tvrtke s najvećim broje zaposlenih i njihovom prosječnom plaćom na prvom mjestu je najjači domaći telekom operator Hrvatski Telekom s 3960 zaposlenih u 2018. godini i prosječnom plaćom od 9.484 kune. Slijedi ga najveći telekomunikacijski izvoznik Ericsson Nikola Tesla s 2401 zaposlenim s prosječnom neto plaćom koja doseže 12.533 kuna. Na trećem mjestu po broju zaposlenih je A1 Hrvatska s 1687 zaposlenih i prosječnom plaćom od 9.842 kune

VELIKA ICT ANALIZA: Tko su najbolji telekom izvoznici, Ericsson Nikola Tesla uvjerljivo vodeći

VELIKA ICT ANALIZA: Tko su najbolji telekom izvoznici, Ericsson Nikola Tesla uvjerljivo vodeći

14.08.2019. komentiraj

Nastavljamo s velikom analizom domaćeg ICT tržišta i krećemo u telekomunikacijski segment gdje prema izvoz situacija nije takva da su prvo vodeći telekomi. Na prvom mjestu je Ericsson Nikola Tesla kao najveći izvoznik i to s 998,22 milijuna kuna vrijednim izvozom u 2018. godini uz rast od 0,17 posto.