A1, Vivacom i Telenor osigurali 5G spektar u opsegu 3,6 GHz

A1, Vivacom i Telenor osigurali 5G spektar u opsegu 3,6 GHz

Foto: DepositPhotos / Ilustracija

Bugarsko telekomunikacijski regulator zaključila je aukciju za 5G spektar u opsegu 3,6 GHz, prikupivši ukupno 13,4 milijuna BGN (6,9 milijuna EUR). Vivacom, PPF-ov Telenor Bugarska i A1 Bugarska osigurali su nacionalne licence od 100 MHz svaka nakon samo sedam krugova nadmetanja. Koncesije vrijede 20 godina, a sve su tvrtke ponudile više od najnižih 2 milijuna eura po frekvencijskom opsegu.

Regulator (CRC) je prvo imao za cilj aukciju spektra ranije u ožujku 2021. godine, ali se predomislio i odlučio dodijeliti 100 MHz spektra svakom telekomu bez dražbe. To je izazvalo reakciju Vivacoma koji je na sudu osporio zbog odluke CRC-a o dodjeli spektra bez dražbe. CRC konačno održava dražbu kako bi izbjegao dugotrajan.

Dražba je uspješno finalizirana 6. travnja 2021. A1 i Telenor u početku su bili spremni kupiti još nesparenih blokova spektra, ali je regulator rekao da telekomi mogu osvojiti samo jedan jedini blok.

Podsjetimo, sve su ponude bile iznad početne cijene pričuve utvrđene na 4 milijuna BGN (2 milijuna EUR). Ponuditelji s najvišim cijenama imali su pravo izbora za preferirane frekvencijske blokove.

Vivacom i A1 pokrenuli su 5G usluge u rujnu 2020., odnosno u studenom 2020. s privremenim frekvencijama. Telenor je također testirao 5G mrežu, ali je nije još pokrenuo što će moći kao i drugi telekomi nakon dodijeljenih frekvencija.

 

Dodijeljeni spektar:

3500–3600 MHz Telenoru za 4,1 milijun BGN (2,1 milijuna EUR).

3600–3700 MHz do A1 Bugarske za 4,7 milijuna BGN (2,4 milijuna EUR).

3700–3800 MHz Vivacomu za 4,6 milijuna BGN (2,35 milijuna EUR).

Još iz kategorije

Telemach Hrvatska kreće s uslugama u fiksnoj mreži

Telemach Hrvatska kreće s uslugama u fiksnoj mreži

10.05.2021.

Telemach Hrvatska spreman je korisnicima ponuditi pristup prvoj hrvatskoj 10 Giga optičkoj mreži, uz tri paketa koja kombiniraju superbrzi internet i fiksnu telefoniju na najbržoj mreži u zemlji, tvrde u trećem po veličini domaćem telekom operatoru.

Hrvatski telekom implementirao besplatan WiFi internet u gradu Samoboru i općinama Pučišća, Tounj i Trpanj

Hrvatski telekom implementirao besplatan WiFi internet u gradu Samoboru i općinama Pučišća, Tounj i Trpanj

08.05.2021.

Najjači domaći telekom operator Hrvatski Telekom implementirao je besplatan WiFi Internet u Gradu Samoboru i općinama Pučišća, Tounj i Trpanj, čime je građanima i posjetiteljima tih mjesta omogućen pristup internetu na javnim lokacijama. Samoboru, Pučišćima,Tounju i Trpnju su u sklopu inicijative Europske komisije WiFi4EU dodijeljeni vaučeri u iznosu od 15.000 eura, a zahvaljujući dugogodišnjoj uspješnoj suradnji s Hrvatskim Telekomom, za realizaciju ovog projekta odabrali su upravo HT kao pouzdanog tehnološkog partnera i najboljeg izvođača radova.

Nastavak izgradnje optičke mreže u iščekivanju dolaska 5G

Nastavak izgradnje optičke mreže u iščekivanju dolaska 5G

06.05.2021.

U ovom trenutku A1 Hrvatska ima ukupno 14 tisuća kilometara gradske i međugradske optičke mreže, ističe za ICTbusiness.info Vladimir Skender, direktor planiranja i razvoja mreže A1 Hrvatska i dodaje da danas u fiksnoj infrastrukturi imaju s optičkom mrežom u više od 55 gradova diljem Hrvatske pokriveno 560.000 kućanstava.