A1 Hrvatska želi niže cijene za radiofrekvencijske spektre, izgradnju optike i podršku za investiranje 500 milijuna eura

A1 Hrvatska želi niže cijene za radiofrekvencijske spektre, izgradnju optike i podršku za investiranje 500 milijuna eura

Foto: DepositPhotos

Nakon što je HAKOM donio odluku da prihvaća ponude A1 Hrvatska i Tele2 za frekvencijske spektre u javnoj dražbi na koju Hrvatski Telekom nije mogao niti pristupiti pitali smo u A1 Hrvatska kakvim ocjenjuju ovakav postupak dodjele na korištenje radiofrekvencijskih spektara poglavito jer je riječ o pripremam za veliku dodjelu spektara za 5G mreže.

U okviru razvojne investicijske politike, A1 Hrvatska duže vrijeme iskazuje interes za akvizicijom radijskih frekvencija kao dugoročnim strateškim resursom i kao što su već najavljivali imaju plan investirati 500 milijuna eura. Ponudom na HAKOM-ovoj javnoj dražbi za dodjelu frekvencijskog spektra kompanija nastavlja s ulaganjima u razvoj infrastrukture i mrežnih kapaciteta, pojašnjavaju na upit ICTbusiness.info iz A1 Hrvatska i dodaju da prema pravilima javne dražbe, A1 Hrvatska je nažalost mogla dobiti samo manji dio slobodnog radio frekvencijskog spektra u području 2100 MHz pri čemu je jedini kriterij bio veća cijena koja se mogla ponuditi isključivo u jednom krugu.

„Unatoč tome što se postupcima javne dražbe nepotrebno podižu visoki troškovi razvoja mobilnih mreža, A1 Hrvatska je donijela odluku o podnošenju ponude s odgovarajućom cijenom kako bi osigurala svoj položaj lidera u pružanju visokokvalitetnih broadband usluga korisnicima, kako na fiksnom tako i na mobilnom tržištu“, ističu na upit ICTbusiness.info.

Aktivacijom frekvencija na 2100 MHz do punog izražaja doći će kvaliteta A1 mreže za podatkovne usluge, pojašnjavaju iz A1 Hrvatska i dodaju da kao predvodnici u prenamjeni spektra s mreža treće generacije na 4G LTE-Advanced Pro omogućit ćemo uređajima novije generacije poput iPhonea X i najavljenog Samsung Galaxy 10 brzine od 850 Mbit/s u najbržoj mreži u Hrvatskoj. Također, tvrde u A1, i dalje će se osigurati vodeća pozicija pružatelja fiksnih usluga velikih brzina putem radio tehnologije.

„Ponudom na HAKOM-ovoj javnoj dražbi A1 Hrvatska je dokazala da je spremna investirati u Republici Hrvatskoj. Međutim, u budućim dodjelama spektra od HAKOM-a očekujemo primjenu racionalnih naknada na pravičnim i poticajnim ekonomskim osnovama jer se u suprotnom značajno umanjuje investicijski potencijal u 5G tehnologiju, koja je jedna od temeljnih strateških odrednica Vlade Republike Hrvatske“, zaključuju u A1 Hrvatska.

Još iz kategorije

A1 Hrvatska podigao brzinu mobilne do 1,35 Gbit/s

A1 Hrvatska podigao brzinu mobilne do 1,35 Gbit/s

23.05.2019. komentiraj

Investicijom i  implementacijom dodatnih frekvencija na 2100 i 2600 MHz, A1 Hrvatska povećala je kapacitete i maksimalne brzine koje se mogu postići na 4G Advanced Pro mreži. Tako je dosadašnja maksimalna brzina od 750 Mbit/s povećana na 1,35 Gbit/s. Usporedbe radi, to je brzina preuzimanja video sadržaja od 10 GB u samo jednoj minuti.

Održan okrugli stol „Prednosti uvođenja 5G mreža u RH“

Održan okrugli stol „Prednosti uvođenja 5G mreža u RH“

22.05.2019. komentiraj

U sklopu konferencije MIPRO 2019. odnosno 42. međunarodnog skupa za informacijsku i komunikacijsku tehnologiju, elektroniku i mikroelektroniku u Opatiji je održan okrugli stol „Prednosti uvođenja 5G mreža u RH“.

Macron poručuje da Europa neće blokirati Huawei

Macron poručuje da Europa neće blokirati Huawei

20.05.2019. komentiraj

Francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavio je da Europa neće iću putem Sjedinjenih Američkih Država po pitanju Huaweija, što znači da nikakve sankcije ili zabrane na tlu Europske unije neće vrijediti za tu kinesku kompaniju. Time je samo potvrdio sve ono što je njemačka kancelarka Angela Merkel na tu temu izgovarala posljednjih mjeseci.