A1 Hrvatska želi niže cijene za radiofrekvencijske spektre, izgradnju optike i podršku za investiranje 500 milijuna eura

A1 Hrvatska želi niže cijene za radiofrekvencijske spektre, izgradnju optike i podršku za investiranje 500 milijuna eura

Foto: DepositPhotos

Nakon što je HAKOM donio odluku da prihvaća ponude A1 Hrvatska i Tele2 za frekvencijske spektre u javnoj dražbi na koju Hrvatski Telekom nije mogao niti pristupiti pitali smo u A1 Hrvatska kakvim ocjenjuju ovakav postupak dodjele na korištenje radiofrekvencijskih spektara poglavito jer je riječ o pripremam za veliku dodjelu spektara za 5G mreže.

U okviru razvojne investicijske politike, A1 Hrvatska duže vrijeme iskazuje interes za akvizicijom radijskih frekvencija kao dugoročnim strateškim resursom i kao što su već najavljivali imaju plan investirati 500 milijuna eura. Ponudom na HAKOM-ovoj javnoj dražbi za dodjelu frekvencijskog spektra kompanija nastavlja s ulaganjima u razvoj infrastrukture i mrežnih kapaciteta, pojašnjavaju na upit ICTbusiness.info iz A1 Hrvatska i dodaju da prema pravilima javne dražbe, A1 Hrvatska je nažalost mogla dobiti samo manji dio slobodnog radio frekvencijskog spektra u području 2100 MHz pri čemu je jedini kriterij bio veća cijena koja se mogla ponuditi isključivo u jednom krugu.

„Unatoč tome što se postupcima javne dražbe nepotrebno podižu visoki troškovi razvoja mobilnih mreža, A1 Hrvatska je donijela odluku o podnošenju ponude s odgovarajućom cijenom kako bi osigurala svoj položaj lidera u pružanju visokokvalitetnih broadband usluga korisnicima, kako na fiksnom tako i na mobilnom tržištu“, ističu na upit ICTbusiness.info.

Aktivacijom frekvencija na 2100 MHz do punog izražaja doći će kvaliteta A1 mreže za podatkovne usluge, pojašnjavaju iz A1 Hrvatska i dodaju da kao predvodnici u prenamjeni spektra s mreža treće generacije na 4G LTE-Advanced Pro omogućit ćemo uređajima novije generacije poput iPhonea X i najavljenog Samsung Galaxy 10 brzine od 850 Mbit/s u najbržoj mreži u Hrvatskoj. Također, tvrde u A1, i dalje će se osigurati vodeća pozicija pružatelja fiksnih usluga velikih brzina putem radio tehnologije.

„Ponudom na HAKOM-ovoj javnoj dražbi A1 Hrvatska je dokazala da je spremna investirati u Republici Hrvatskoj. Međutim, u budućim dodjelama spektra od HAKOM-a očekujemo primjenu racionalnih naknada na pravičnim i poticajnim ekonomskim osnovama jer se u suprotnom značajno umanjuje investicijski potencijal u 5G tehnologiju, koja je jedna od temeljnih strateških odrednica Vlade Republike Hrvatske“, zaključuju u A1 Hrvatska.

Još iz kategorije

Javni poziv za jedinice lokalne i regionalne samouprave za dodjelu sredstava za razvoj širokopojasnog interneta

Javni poziv za jedinice lokalne i regionalne samouprave za dodjelu sredstava za razvoj širokopojasnog interneta

22.03.2019. komentiraj

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije je u sklopu programa dodjele bespovratnih sredstava za izgradnju pristupnih mreža sljedeće generacije, financiranih iz Europskog fonda za regionalni razvoj, objavilo Javni poziv za iskaz interesa za sudjelovanje u postupku pred-odabira na temelju Planova razvoja širokopojasne infrastrukture odobrenih od strane HAKOM-a.

VIDEO: Nove platforme mijenjaju komunikaciju

VIDEO: Nove platforme mijenjaju komunikaciju

21.03.2019. komentiraj

I ove godine MWC19 je bio mjesto gdje se pričalo što nas čeka u budućnosti, a to je svakako RCS odnosno Rich Communication Services koji treba polako ali sigurno zamijeniti SMS poruke i ako se tko uopće sjeća još i MMS poruka.

Hrvatski Telekom kreće s pilotiranjem 5G mreže

Hrvatski Telekom kreće s pilotiranjem 5G mreže

20.03.2019. komentiraj

Prva 5G bazna stanica koja će se koristiti za isprobavanje mogućnosti 5G mreže i uređaja koji će na nju biti spojeni proradila je u Samoboru i predstavlja prvi korak prema 5G mreži, ističe Boris Drilo član Uprave i glavni izvršni direktor za tehniku i informacijske tehnologije.