A1 Hrvatska zabilježio rast prihoda 2,6 posto, dobit 6,3 posto

A1 Hrvatska zabilježio rast prihoda 2,6 posto, dobit 6,3 posto

Foto: Dražen Tomić / Tomich Productions

Poslovni rezultati drugog po veličini domaćeg telekom operatera A1 Hrvatska pokazuju kako je prihod dosegao 102,1 milijun eura uz rast od 2,6 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, pokazuju rezultati objavljeni u sklopu poslovni rezultata A1 Telekom Austria Grupe.

Istovremeno je dobit prije kamata, oporezivanja, amortizacije i deprecijacije (EBITDA) porasla 6,3 posto ma 31,7 milijuna eura. Ako se isključi najam onda je EBITDA rasla čak i malo više u postotcima i to na 6,9 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine na ukupno 27,8 milijuna eura.

Dobit prije kamata i poreza (EBIT) dosegla je 6,4 milijuna eura uz IFRS 16 dok je prema istoj metodologiji u 2018, godini u prvom kvartalu bila negativna 2,4 milijuna eura. Kapitalna ulaganja uz IFRS 16 povećana su čak 78,7 posto na 24,7 milijuna eura i to je prije svega rezultat činjenice kako je A1 Hrvatska kupio još jedna frekvencijski spektar u prvom kvartalu ove godine.

Kada je pak riječ o kapitalnim ulaganjima u opremu, postrojenja A1 Hrvatska bilježi rast ulaganja od 19,7 posto na 15,8 milijuna eura.

Kada je pak riječ o broju mobilnih korisnika on je sada povećan 2,7 posto na ukupno 1,8 milijuna od čega je postpaid korisnika odnosno korisnika na ugovor 1,062 milijuna ili 8,5 posto više negoli u istom razdoblju prethodne godine. U segmentu mobilnog broadbanda gdje je naviše Homeboxa povećanje broja korisnika je 16,9 posto.

Ukupan broj korisnika odnosno kako ga definiraju u financijskom izvješću RGU (revenue generating unit) povećan je 6 posto u fiksnom segmentu na ukupno 694,9 tisuća od čega na korisnike širokopojasnog pristupa internetu otpada 257 tisuća. Njihov broj je veći za 3,1 posto, dok je IPTV korisnika 235,6 tisuća uz povećanje od 10,2 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

Prosječna potrošnja korisnika u mobilnom segmentu (ARPU) pala je 0,9 posto na 9,9 eura po korisniku, dok je potrošnja po korisničkoj liniji (ARPL) povećana 1,4 posto na 30,5 eura mjesečno.

Churn rate odnosno odlazak korisnika je za 0,5 postotnih poena veći nego u istom razdoblju prethodne godine, s time da je puno više izražen kod prepaid nego postpaid korisnika.

Kada je pak riječ o uređajima i njihovoj vrijednosti koju su korisnici dobili kroz manje plaćanje u tarifama A1 Hrvatska bilježi rast od 12,9 posto na 8,4 milijuna eura na kraju prvog kvartala ove godine.

 

 

 

 

 

Još iz kategorije

Ericsson postavio rekordnu 5G brzinu

Ericsson postavio rekordnu 5G brzinu

20.02.2020. komentiraj

Ericssonovi lideri pohvalili su se nedavno da Huawei nije bolji od njih ni u jednom segmentu, a odlučili su to pokazati jednim testiranjem brzine mobilne mreže pete generacije (5G), prilikom kojeg su zabilježili nevjerojatnih 4,3Gbps! Prijašnji rekord držao je Huawei sa svojih 2,92Gbps.

HT završio modernizaciju mobilne mreže

HT završio modernizaciju mobilne mreže

19.02.2020. komentiraj

Uvođenjem najsuvremenije opreme u Hrvatskoj završena je potpuna modernizacija mobilne mreže Hrvatskog Telekoma, koja je spremna za 5G tehnologiju i napredne usluge budućnosti. Riječ je o najvećoj privatnoj infrastrukturnoj investiciji u Hrvatskoj u 2019. godini, u sklopu koje je HT uložio više od milijardu kuna u obnovu svih odašiljača svoje mreže, koji sada svi podržavaju 4G/LTE tehnologiju. Povećana je pokrivenost u objektima sa 76 na 89 posto, a korisničke brzine su povećane za 75 posto u odnosu na 2017. godinu, čime je poboljšana i ujednačena kvaliteta mobilnih usluga za sve korisnike u Hrvatskoj. Bez obzira žive li u gradovima ili u ruralnim sredinama Lijepe naše, na svojim mobitelima korisnici će imati vidljivu oznaku 4G koja garantira sve mobilne usluge bez pucanja, smrzavanja i zastajkivanja.

Njemačka dozvolila Huaweiju sudjelovanje u izgradnji 5G mreža

Njemačka dozvolila Huaweiju sudjelovanje u izgradnji 5G mreža

18.02.2020. komentiraj

Kineski tehnološki gigant Huawei i službeno je dobio dopuštenje za rad na mobilnim mrežama pete generacije (5G) u Njemačkoj jer Kršćanski demokrati (Christian Democrats CDU) i Kršćansko-socijalna unija (Christian Social Union CSU) glasali su protiv njegova isključenja iz budućih javnih nabava za uspostavu te mreže u zemlji.