A1 Hrvatska zabilježio rast prihoda 2,6 posto, dobit 6,3 posto

A1 Hrvatska zabilježio rast prihoda 2,6 posto, dobit 6,3 posto

Foto: Dražen Tomić / Tomich Productions

Poslovni rezultati drugog po veličini domaćeg telekom operatera A1 Hrvatska pokazuju kako je prihod dosegao 102,1 milijun eura uz rast od 2,6 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, pokazuju rezultati objavljeni u sklopu poslovni rezultata A1 Telekom Austria Grupe.

Istovremeno je dobit prije kamata, oporezivanja, amortizacije i deprecijacije (EBITDA) porasla 6,3 posto ma 31,7 milijuna eura. Ako se isključi najam onda je EBITDA rasla čak i malo više u postotcima i to na 6,9 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine na ukupno 27,8 milijuna eura.

Dobit prije kamata i poreza (EBIT) dosegla je 6,4 milijuna eura uz IFRS 16 dok je prema istoj metodologiji u 2018, godini u prvom kvartalu bila negativna 2,4 milijuna eura. Kapitalna ulaganja uz IFRS 16 povećana su čak 78,7 posto na 24,7 milijuna eura i to je prije svega rezultat činjenice kako je A1 Hrvatska kupio još jedna frekvencijski spektar u prvom kvartalu ove godine.

Kada je pak riječ o kapitalnim ulaganjima u opremu, postrojenja A1 Hrvatska bilježi rast ulaganja od 19,7 posto na 15,8 milijuna eura.

Kada je pak riječ o broju mobilnih korisnika on je sada povećan 2,7 posto na ukupno 1,8 milijuna od čega je postpaid korisnika odnosno korisnika na ugovor 1,062 milijuna ili 8,5 posto više negoli u istom razdoblju prethodne godine. U segmentu mobilnog broadbanda gdje je naviše Homeboxa povećanje broja korisnika je 16,9 posto.

Ukupan broj korisnika odnosno kako ga definiraju u financijskom izvješću RGU (revenue generating unit) povećan je 6 posto u fiksnom segmentu na ukupno 694,9 tisuća od čega na korisnike širokopojasnog pristupa internetu otpada 257 tisuća. Njihov broj je veći za 3,1 posto, dok je IPTV korisnika 235,6 tisuća uz povećanje od 10,2 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

Prosječna potrošnja korisnika u mobilnom segmentu (ARPU) pala je 0,9 posto na 9,9 eura po korisniku, dok je potrošnja po korisničkoj liniji (ARPL) povećana 1,4 posto na 30,5 eura mjesečno.

Churn rate odnosno odlazak korisnika je za 0,5 postotnih poena veći nego u istom razdoblju prethodne godine, s time da je puno više izražen kod prepaid nego postpaid korisnika.

Kada je pak riječ o uređajima i njihovoj vrijednosti koju su korisnici dobili kroz manje plaćanje u tarifama A1 Hrvatska bilježi rast od 12,9 posto na 8,4 milijuna eura na kraju prvog kvartala ove godine.

 

 

 

 

 

Još iz kategorije

HAKOM donio nove odluke značajne za korisnike elektroničkih komunikacijskih usluga

HAKOM donio nove odluke značajne za korisnike elektroničkih komunikacijskih usluga

12.07.2019. komentiraj

Vijeće Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM-a) na sjednici održanoj u petak, 12. srpnja donijelo je dvije odluke značajne za korisnike elektroničkih komunikacijskih usluga. Donesena je odluka o dodjeli dozvole za uporabu radiofrekvencijskog spektra trgovačkom društvu Odašiljači i veze i to za multiplekse M1 i M2 na području Republike Hrvatske i L1 na lokalnim područjima.

INTERVJU: Tehnologija nije jedina koja čini razliku

INTERVJU: Tehnologija nije jedina koja čini razliku

11.07.2019. komentiraj

Telekom industrija danas je suočena s izazovima modernizacije i prelaska na 5G u mobilnim mrežama, optike u fiksnim mrežama i sve manjoj lojalnosti korisnika, pa smo o svemu tome razgovarali s Ivanom Marković, glavnom direktoricom za privatne korisnike A1 Hrvatska.

HT za 3,2 milijuna podigao sustav pametnog parkinga u Dubrovniku, a gradonačelnik najavio i električna taksi vozila od sljedeće godine

HT za 3,2 milijuna podigao sustav pametnog parkinga u Dubrovniku, a gradonačelnik najavio i električna taksi vozila od sljedeće godine

10.07.2019. komentiraj

Projektom vrijednim 3,2 milijuna kuna, čiji je nositelj bio Hrvatski Telekom, realiziran je projekt implementacije pametnog parkinga na području cijelog Dubrovnika, zahvaljujući čemu je postavljeno  1900 senzora s ciljem lakšeg pronalaska slobodnog parkirnog mjesta i smanjenja prometnih gužvi.