A1 Hrvatska zabilježio rast prihoda 2,6 posto, dobit 6,3 posto

A1 Hrvatska zabilježio rast prihoda 2,6 posto, dobit 6,3 posto

Foto: Dražen Tomić / Tomich Productions

Poslovni rezultati drugog po veličini domaćeg telekom operatera A1 Hrvatska pokazuju kako je prihod dosegao 102,1 milijun eura uz rast od 2,6 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, pokazuju rezultati objavljeni u sklopu poslovni rezultata A1 Telekom Austria Grupe.

Istovremeno je dobit prije kamata, oporezivanja, amortizacije i deprecijacije (EBITDA) porasla 6,3 posto ma 31,7 milijuna eura. Ako se isključi najam onda je EBITDA rasla čak i malo više u postotcima i to na 6,9 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine na ukupno 27,8 milijuna eura.

Dobit prije kamata i poreza (EBIT) dosegla je 6,4 milijuna eura uz IFRS 16 dok je prema istoj metodologiji u 2018, godini u prvom kvartalu bila negativna 2,4 milijuna eura. Kapitalna ulaganja uz IFRS 16 povećana su čak 78,7 posto na 24,7 milijuna eura i to je prije svega rezultat činjenice kako je A1 Hrvatska kupio još jedna frekvencijski spektar u prvom kvartalu ove godine.

Kada je pak riječ o kapitalnim ulaganjima u opremu, postrojenja A1 Hrvatska bilježi rast ulaganja od 19,7 posto na 15,8 milijuna eura.

Kada je pak riječ o broju mobilnih korisnika on je sada povećan 2,7 posto na ukupno 1,8 milijuna od čega je postpaid korisnika odnosno korisnika na ugovor 1,062 milijuna ili 8,5 posto više negoli u istom razdoblju prethodne godine. U segmentu mobilnog broadbanda gdje je naviše Homeboxa povećanje broja korisnika je 16,9 posto.

Ukupan broj korisnika odnosno kako ga definiraju u financijskom izvješću RGU (revenue generating unit) povećan je 6 posto u fiksnom segmentu na ukupno 694,9 tisuća od čega na korisnike širokopojasnog pristupa internetu otpada 257 tisuća. Njihov broj je veći za 3,1 posto, dok je IPTV korisnika 235,6 tisuća uz povećanje od 10,2 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

Prosječna potrošnja korisnika u mobilnom segmentu (ARPU) pala je 0,9 posto na 9,9 eura po korisniku, dok je potrošnja po korisničkoj liniji (ARPL) povećana 1,4 posto na 30,5 eura mjesečno.

Churn rate odnosno odlazak korisnika je za 0,5 postotnih poena veći nego u istom razdoblju prethodne godine, s time da je puno više izražen kod prepaid nego postpaid korisnika.

Kada je pak riječ o uređajima i njihovoj vrijednosti koju su korisnici dobili kroz manje plaćanje u tarifama A1 Hrvatska bilježi rast od 12,9 posto na 8,4 milijuna eura na kraju prvog kvartala ove godine.

 

 

 

 

 

Još iz kategorije

Macron poručuje da Europa neće blokirati Huawei

Macron poručuje da Europa neće blokirati Huawei

20.05.2019. komentiraj

Francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavio je da Europa neće iću putem Sjedinjenih Američkih Država po pitanju Huaweija, što znači da nikakve sankcije ili zabrane na tlu Europske unije neće vrijediti za tu kinesku kompaniju. Time je samo potvrdio sve ono što je njemačka kancelarka Angela Merkel na tu temu izgovarala posljednjih mjeseci.

Trump zabranio američkim telekomima kupovinu kineske opreme

Trump zabranio američkim telekomima kupovinu kineske opreme

17.05.2019. komentiraj

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump potpisao naredio je zabranu američkim kompanijama da koriste stranu telekomunikacijsku opremu za koju se vjeruje kako predstavlja bilo kakav rizik po nacionalnu sigurnost.

Ericsson ConsumerLab ruši mitove o značaju 5G za korisnike

Ericsson ConsumerLab ruši mitove o značaju 5G za korisnike

16.05.2019. komentiraj

Ericsson je objavio novo ConsumerLab izvješće pod nazivom 5G Consumer Potential, koje razbija mitove o značaju 5G za potrošače i opisuje mogućnosti koje su dostupne pružateljima komunikacijskih usluga.