A1 Hrvatska u renoviranje kampusa i prilagodbu potrošio više od 4 milijuna eura, pogledajte kako izgledaju novi prostori

A1 Hrvatska u renoviranje kampusa i prilagodbu potrošio više od 4 milijuna eura, pogledajte kako izgledaju novi prostori

Prije dvije godine tvrtka Vipnet, a od početka listopada A1 Hrvatska pokrenula je digitalnu transformaciju koja uključuje i promjenu internih procesa, uvođenje agilnih metoda rada te razvoj novih digitalnih vještina za zaposlenike. Za telekom kompaniju koji je orijentiran prije svega na pružanju telekomunikacijskih usluga to je bio veliki izazov poglavito jer su u to vrijeme obavili i akviziciju Metroneta, a već se neko vrijeme govorilo i rebrandingu koji se dogodio prije točno dva mjeseca.

Kao sljedeći korak u njihovu razvoju u digitalnu kompaniju, jer sada i u marketinškim kampanjama govore kako oni nisu više telekom kompanija morale su se dogoditi i promjene poslovnih procesa i prestanak rada po odjelima strukturiranim kao marketing, prodaja, stvaranje novih proizvoda nego su trebali sjediti po projektima. Stara fora rekli bi neki iz svijeta malih i agilnih kompanija. I upravo je tu pomogla i agilna metoda jer i to je stara fora koja je posljednjih godina postala buzzword. Odlučili su stoga u Vipnetu, sada A1 i na redizajna kampusa nakon redizajna poslovnih procesa i približavanja projektno orijentiranoj strukturi. Kako ističu novi radni prostori koji prate nove načine rada i očekivanja zaposlenika u digitalnom dobu. Riječ je o investiciji od približno 4 milijuna eura i projektu koji je trajao više od godinu dana.

Ono što će mnogima biti zanimljivo sve je open space. Mnogi to već sada imaju, ali ovdje u open spaceu, odnosno potpuno otvorenom prostoru sjede svi od predsjednika uprave do posljednjeg zaposlenika. Dakle i CEO, CFO, CTO i svi ono drugi manageri na C i oni koji nemaju C. Svi su isti, možda netko ima malo veći stol ali je to to. Međutim mnogo je više soba za sastanke, ali i soba gdje se možete osamiti i raditi i telefonirati a da vas nitko ne čuje.

Unutar projekta implementirane su brojne društvene zone na svakom katu, neformalna mjesta za rad, a broj soba za sastanke narastao je s 20 na 81. Odjeli koji najčešće surađuju na razvoju proizvoda, usluga ili procesa sada i sjede zajedno, a uklanjaju se i hijerarhijske prepreke pa predsjednik uprave i menadžment sjede sa zaposlenicima. Projekt je inspiriran tzv. Activity based working modelom kojeg koriste svjetski poznate digitalne kompanije poput Googlea i Microsofta.

Iz A1 Hrvatska ističu kako je organizacija rada i procesa sada usmjerena na brzo reagiranje na zahtjeve korisnika i promjene na tržištu, na agilnost i inovativnost te odmak od hijerarhijskih struktura i silosa tipičnih za tradicionalne velike kompanije.

„Kako bi se istinska transformacija u digitalnu kompaniju mogla provesti, potrebno je preispitati naslijeđene prakse i tradicionalne modele rada te ih odbaciti kada one stoje na putu promjenama. Kampus kompanije je posebno dizajniran tako da bude zabavan i suvremen, a da istovremeno potiče kontinuirano učenje i razvoj te izgrađuje kulturu suradnje i inovacija“, pojašnjava glavni direktor za transformaciju poslovanja A1 Hrvatska Ivan Skender.

Osim uvođenja agilnih metodologija u svakodnevno poslovanje, kompanija ulaže više od 3 milijuna kuna godišnje na edukaciju zaposlenika kako bi njihove vještine pratile brze promjene na tržištu. Uz redizajn radnih prostora uvode se i fleksibilni oblici rada. Riječ je o projektu „Flexerica“ koji za zaposlenike kompanije kreće u prosincu, a uključuje fleksibilno radno vrijeme i fleksibilno mjesto rada. Zasad će to biti do 2 dana u mjesecu, no nakon pilot projekta očekuju da bi se to moglo i produljiti. Jer zapravo danas je svejedno da li radite iz tvrtke ili kafića ili od kuće. Bitno je da je posao obavljen. Što se pak tiče fleksibilnog radnog vremena pazit će se na ukupni mjesečni fond sati ali neće biti bitno da li ste na posao došli u 7 ujutro, 8 ili 9 jer od 10 do 15 bi ipak morali biti na poslu, objašnjavaju iz A1 Hrvatska.

„Digitalne tehnologije značajno su promijenile način na koji radimo i doživljavamo rad. Fizički radni prostor i fiksno radno vrijeme, ubrzano se napuštaju u digitalnoj eri. Od tvrtki se očekuje efikasnost, fleksibilnost i novi pristup poslu. Te trendove pratimo i mi, te smo se odlučili za fleksibilne oblike rada kako bi zaposlenicima omogućili bolji balans između privatnog i poslovnog života, a što će u konačnici bolje utjecati i na njihovu produktivnost“, rekao je glavni direktor za ljudske resurse i korporativne komunikacije A1 Hrvatska Ivan Bartulović.

PREGLEDAJ GALERIJU

Još iz kategorije

HAKOM donio nove odluke značajne za korisnike elektroničkih komunikacijskih usluga

HAKOM donio nove odluke značajne za korisnike elektroničkih komunikacijskih usluga

12.07.2019. komentiraj

Vijeće Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM-a) na sjednici održanoj u petak, 12. srpnja donijelo je dvije odluke značajne za korisnike elektroničkih komunikacijskih usluga. Donesena je odluka o dodjeli dozvole za uporabu radiofrekvencijskog spektra trgovačkom društvu Odašiljači i veze i to za multiplekse M1 i M2 na području Republike Hrvatske i L1 na lokalnim područjima.

INTERVJU: Tehnologija nije jedina koja čini razliku

INTERVJU: Tehnologija nije jedina koja čini razliku

11.07.2019. komentiraj

Telekom industrija danas je suočena s izazovima modernizacije i prelaska na 5G u mobilnim mrežama, optike u fiksnim mrežama i sve manjoj lojalnosti korisnika, pa smo o svemu tome razgovarali s Ivanom Marković, glavnom direktoricom za privatne korisnike A1 Hrvatska.

HT za 3,2 milijuna podigao sustav pametnog parkinga u Dubrovniku, a gradonačelnik najavio i električna taksi vozila od sljedeće godine

HT za 3,2 milijuna podigao sustav pametnog parkinga u Dubrovniku, a gradonačelnik najavio i električna taksi vozila od sljedeće godine

10.07.2019. komentiraj

Projektom vrijednim 3,2 milijuna kuna, čiji je nositelj bio Hrvatski Telekom, realiziran je projekt implementacije pametnog parkinga na području cijelog Dubrovnika, zahvaljujući čemu je postavljeno  1900 senzora s ciljem lakšeg pronalaska slobodnog parkirnog mjesta i smanjenja prometnih gužvi.