A1 Hrvatska u renoviranje kampusa i prilagodbu potrošio više od 4 milijuna eura, pogledajte kako izgledaju novi prostori

A1 Hrvatska u renoviranje kampusa i prilagodbu potrošio više od 4 milijuna eura, pogledajte kako izgledaju novi prostori

Prije dvije godine tvrtka Vipnet, a od početka listopada A1 Hrvatska pokrenula je digitalnu transformaciju koja uključuje i promjenu internih procesa, uvođenje agilnih metoda rada te razvoj novih digitalnih vještina za zaposlenike. Za telekom kompaniju koji je orijentiran prije svega na pružanju telekomunikacijskih usluga to je bio veliki izazov poglavito jer su u to vrijeme obavili i akviziciju Metroneta, a već se neko vrijeme govorilo i rebrandingu koji se dogodio prije točno dva mjeseca.

Kao sljedeći korak u njihovu razvoju u digitalnu kompaniju, jer sada i u marketinškim kampanjama govore kako oni nisu više telekom kompanija morale su se dogoditi i promjene poslovnih procesa i prestanak rada po odjelima strukturiranim kao marketing, prodaja, stvaranje novih proizvoda nego su trebali sjediti po projektima. Stara fora rekli bi neki iz svijeta malih i agilnih kompanija. I upravo je tu pomogla i agilna metoda jer i to je stara fora koja je posljednjih godina postala buzzword. Odlučili su stoga u Vipnetu, sada A1 i na redizajna kampusa nakon redizajna poslovnih procesa i približavanja projektno orijentiranoj strukturi. Kako ističu novi radni prostori koji prate nove načine rada i očekivanja zaposlenika u digitalnom dobu. Riječ je o investiciji od približno 4 milijuna eura i projektu koji je trajao više od godinu dana.

Ono što će mnogima biti zanimljivo sve je open space. Mnogi to već sada imaju, ali ovdje u open spaceu, odnosno potpuno otvorenom prostoru sjede svi od predsjednika uprave do posljednjeg zaposlenika. Dakle i CEO, CFO, CTO i svi ono drugi manageri na C i oni koji nemaju C. Svi su isti, možda netko ima malo veći stol ali je to to. Međutim mnogo je više soba za sastanke, ali i soba gdje se možete osamiti i raditi i telefonirati a da vas nitko ne čuje.

Unutar projekta implementirane su brojne društvene zone na svakom katu, neformalna mjesta za rad, a broj soba za sastanke narastao je s 20 na 81. Odjeli koji najčešće surađuju na razvoju proizvoda, usluga ili procesa sada i sjede zajedno, a uklanjaju se i hijerarhijske prepreke pa predsjednik uprave i menadžment sjede sa zaposlenicima. Projekt je inspiriran tzv. Activity based working modelom kojeg koriste svjetski poznate digitalne kompanije poput Googlea i Microsofta.

Iz A1 Hrvatska ističu kako je organizacija rada i procesa sada usmjerena na brzo reagiranje na zahtjeve korisnika i promjene na tržištu, na agilnost i inovativnost te odmak od hijerarhijskih struktura i silosa tipičnih za tradicionalne velike kompanije.

„Kako bi se istinska transformacija u digitalnu kompaniju mogla provesti, potrebno je preispitati naslijeđene prakse i tradicionalne modele rada te ih odbaciti kada one stoje na putu promjenama. Kampus kompanije je posebno dizajniran tako da bude zabavan i suvremen, a da istovremeno potiče kontinuirano učenje i razvoj te izgrađuje kulturu suradnje i inovacija“, pojašnjava glavni direktor za transformaciju poslovanja A1 Hrvatska Ivan Skender.

Osim uvođenja agilnih metodologija u svakodnevno poslovanje, kompanija ulaže više od 3 milijuna kuna godišnje na edukaciju zaposlenika kako bi njihove vještine pratile brze promjene na tržištu. Uz redizajn radnih prostora uvode se i fleksibilni oblici rada. Riječ je o projektu „Flexerica“ koji za zaposlenike kompanije kreće u prosincu, a uključuje fleksibilno radno vrijeme i fleksibilno mjesto rada. Zasad će to biti do 2 dana u mjesecu, no nakon pilot projekta očekuju da bi se to moglo i produljiti. Jer zapravo danas je svejedno da li radite iz tvrtke ili kafića ili od kuće. Bitno je da je posao obavljen. Što se pak tiče fleksibilnog radnog vremena pazit će se na ukupni mjesečni fond sati ali neće biti bitno da li ste na posao došli u 7 ujutro, 8 ili 9 jer od 10 do 15 bi ipak morali biti na poslu, objašnjavaju iz A1 Hrvatska.

„Digitalne tehnologije značajno su promijenile način na koji radimo i doživljavamo rad. Fizički radni prostor i fiksno radno vrijeme, ubrzano se napuštaju u digitalnoj eri. Od tvrtki se očekuje efikasnost, fleksibilnost i novi pristup poslu. Te trendove pratimo i mi, te smo se odlučili za fleksibilne oblike rada kako bi zaposlenicima omogućili bolji balans između privatnog i poslovnog života, a što će u konačnici bolje utjecati i na njihovu produktivnost“, rekao je glavni direktor za ljudske resurse i korporativne komunikacije A1 Hrvatska Ivan Bartulović.

PREGLEDAJ GALERIJU

Još iz kategorije

Pad prihoda u fiksnoj telefoniji za 8,54 posto

Pad prihoda u fiksnoj telefoniji za 8,54 posto

14.12.2019. komentiraj

Polako se bližimo kraju 2019. godine i stigli su nam rezultati za treći ovogodišnji kvartal u fiksnoj telefoniji koje je prikupio domaći telekomunikacijski regulator HAKOM. Prema tim podacima na godišnjoj razini u fiksnoj telefoniji se bilježi pad prihoda od čak 8,54 posto čime je na  kraju trećeg kvartala zabilježen ukupni prihod od 322,163 milijuna kuna.

Broj vlastitih priključaka operatora na svjetlovodnoj tehnologiji rastao 30 posto

Broj vlastitih priključaka operatora na svjetlovodnoj tehnologiji rastao 30 posto

13.12.2019. komentiraj

Na tržištu elektroničkih komunikacija u trećem tromjesečju 2019. nastavljen je porast investicija u mreže pokretnih komunikacija, a ukupna ulaganja u pokretnoj mreži tijekom prvih devet mjeseci za oko 40 posto su viša u odnosu na isto razdoblje prošle godine, na što je značajno utjecala dodjela dodatnog radiofrekvencijskog spektra. Iako ulaganja u širokopojasnu infrastrukturu u nepokretnoj mreži nisu na razini prošle godine, veseli značajan rast ulaganja u svjetlovodne kabele, što je rezultiralo rastom broja izgrađenih FTTX priključaka od 30 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Optima Telekom nastavlja sa zacrtanim planovima u skorom iščekivanju početka prodaje

Optima Telekom nastavlja sa zacrtanim planovima u skorom iščekivanju početka prodaje

13.12.2019. komentiraj

U vrijeme dok se čeka odluka AZTN-a oko prodaje Tele2 United Grupi pomalo ispod radara prolazi Optima Telekom kojom prema odluci istog tog AZTN-a upravlja HT koji mora pokrenuti prodaju ovog telekoma početkom sljedeće godine. Upravo stoga razgovarali smo s Borisom Batelićem, predsjednikom Uprave Optima Telekoma o planovima za sljedeću godinu i ključnim događajima u ovoj godini.