A1 Hrvatska povećao i prihode i dobit

A1 Hrvatska povećao i prihode i dobit

Foto: Dražen Tomić / Tomich Productions

Drugi po veličini domaći telekom operater A1 Hrvatska, da ne zaboravite riječ je o Vipnetu koji je nedavno promijenio brand, ostvario je u prvih devet mjeseci ove godine rast prihoda od  0,3 posto na iznos od 331,3 milijun eura. Operativna dobit (EBITDA) porasla je za 6,1 posto na 95 milijuna eura. Ono što je za kompaniju vrlo značajno je da su kapitalna ulaganja za 5,1 posto na 56,1 milijuna eura.

Daljnjim učvršćivanjem snažnog tržišnog položaja, ulaganjima u mrežu i sadržaj te digitalizaciju, prihodi A1 Hrvatska u prvih devet mjeseci 2018. godine porasli su za 0,3 posto na iznos od 331,3 milijun eura. Operativna dobit (EBITDA) porasla je za 6,1 posto, a kapitalna ulaganja za 5,1 posto na 56,1 milijuna eura.

Rezultati u prvih devet mjeseci vidljivi su na rastu prihoda u maloprodaji za 4 posto, velikoj potražnji mobilnih Wi-Fi rutera, povećanjem prihoda od prodaje opreme i uređaja za 2 posto, kao i 60 posto većem glasovnom i podatkovnom prometu u trećem kvartalu ostvarenom od posjetitelja u roamingu, objašnjavaju na upit ICTbusiness.info u A1 Hrvatska.

Međutim, svi ovi pozitivni učinci nisu uspjeli nadoknaditi pad prihoda od 40 posto od posjetitelja u roamingu u trećem kvartalu što je rezultat znatnog smanjenja veleprodajnih cijena, a vidljivo je u nešto nižim prihodima za 2,4 posto u trećem kvartalu u odnosu na 2017, ističu u A1 Hrvatska na upit ICTbusiness.info.

Broj mobilnih korisnika je nastavio s rastom za 2,2 posto te iznosi ukupno 1,88 milijuna,  uz povećanje broja pretplatnika za 9,3 posto uslijed snažnog rasta korisnika Homebox usluge te stalnom porastu prelaska korisnika s bonova na ugovornu obvezu.

Prosječni prihod po korisniku (ARPU) iznosi 12,3 eura što je 2.2 posto manje nego u prvih devet mjeseci prošle godine. Pad ARPU posljedica je spomenutog pada prihoda od posjetitelja u roamingu od 40 posto uslijed znatnog smanjenja veleprodajnih cijena.

Kombiniranjem fiksne i mobilne tehnologije, A1 Hrvatska nastavlja sa širenjem širokopojasne mreže velikih brzina u cijeloj Hrvatskoj. To je vidljivo u 18 postotnom rastu mobilnog širokopojasnog interneta zahvaljujući Homebox i Officebox uslugama koje donose super brzi internet stanovnicima ruralnih i slabije dostupnih područja te potiče prijelaz korisnika s bitstreama na puno brže usluge.

Zbog  goleme potražnje za televizijskim sadržajem prihodi su u fiksnom segmentu ostali stabilni, unatoč padu broja korisnika fiksne telefonije i stalan prelazak korisnika na Homebox i Officebox usluge, a to treba zahvaliti tome što je Vipnet / A1 Hrvatska preuzeo na tri godine emitiranje Lige prvaka.

Broj fiksnih širokopojasnih linija niži je za 0,9 posto u usporedbi s istim razdobljem lani, dok je broj fiksnih glasovnih linija smanjen za 1,2 posto.

Ponajviše zbog velikih ulaganja u sadržaj poput UEFA Lige prvaka, za 6,4 posto je povećan broj korisnika televizije na 223,4 tisuće. Kombinacijom kabelske, IPTV i satelitske televizije, A1 Hrvatska zabilježio je rast broja korisnika za 1,3 posto u prvih devet mjeseci 2018. godine.

Prosječni prihod po priključku (ARPL) u istom razdoblju je porastao za 4 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

U prvih devet mjeseci ove godine, ulaganja tvrtke A1 Hrvatska iznosila su ukupno 56,1 milijuna eura, što je povećanje od 5,1 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Samo u ovom kvartalu (Q3 2018.) to je povećanje od 25,3 posto u odnosu na treći kvartal prošle godine. Snažan rast ulaganja u ovom kvartalu rezultat je mrežnih ulaganja u tehnologije novih generacija, u sadržaj poput UEFA Lige prvaka te svih aktivnosti vezanih uz promjenu brenda, čime se A1 prometnuo iz tradicionalnog telekoma u digitalnu kompaniju, pojašnjavaju na upit ICTbusiness.info u A1 Hrvatska.

„Ova godina pokazala se doista dinamičnom za našu kompaniju. Uspješno smo dovršili iznimno zahtjevan projekt promjene imena i brenda uz digitalnu transformaciju kompanije te ulaganja u 5G transformacijski proces mobilne mreže. Istovremeno, u potpunosti smo preuredili i obnovili naše urede i način rada na A1 kampusu. Sve je to utjecalo na rezultate u trećem kvartalu i na rezultate u prvih devet mjeseci. Možemo najaviti daljnja ulaganja u razvoj mreže i kapacitete zahvaljujući Vladinom povratu preplaćenih naknada za frekvencije koje su uplaćene do srpnja 2018. godine. Imajući na umu sve promjene koje smo uveli i ulaganja koja nas čekaju, tvrtka A1 Hrvatska i dalje je pouzdan partner, ne samo naših korisnika u digitalno doba, već i partner za digitalnu preobrazbu hrvatskog gospodarstva i društva“, ističe na upit ICTbusiness.info Jiřji Dvorjančanski, predsjednik Uprave tvrtke A1 Hrvatska.

 

Još iz kategorije

Talijanske smetnje hrvatskim TV i radio FM programima i dalje prisutne

Talijanske smetnje hrvatskim TV i radio FM programima i dalje prisutne

13.11.2018. komentiraj

HAKOM-ovi stručnjaci proveli su opsežnu višemjesečnu akciju mjerenja smetnji koje dolaze iz Italije te uzrokuju probleme prijmu hrvatskih radijskih i televizijskih programa duž našeg dijela jadranske obale i na otocima. Administraciji Italije upućeno je 660 novih prijava za uklanjanje smetnji, o čemu je istovremeno izvještena i Međunarodna telekomunikacijska zajednica (ITU).

Nokia dogovorila poslove s kineskim telekomima za 5G tehnologiju teške 2 milijarde eura

Nokia dogovorila poslove s kineskim telekomima za 5G tehnologiju teške 2 milijarde eura

12.11.2018. komentiraj

Nokia je najavila potpisivanje poslova vrijednih dvije milijarde eura s China Mobile, China Telecom i China Unicom, koji uključuju radio, pristupnu opremu za fiksnu telefoniju, IP routing, optiku, SDN (software-defined networking) proizvode i usluge. Finska kompanija obvezala se omogućiti sve do kraja 2019. godine, a razlog cijelog posla jest tranzicija prema mobilnoj mreži pete generacije (5G).

Preuzimanje preko fiksnog interneta i dalje je daleko ispred mobilnog

Preuzimanje preko fiksnog interneta i dalje je daleko ispred mobilnog

09.11.2018. komentiraj

Australski zavod za statistiku (ABS) obavio je godišnje istraživanje o aktivnosti na internetu i zabilježio da se brojka preuzetih podataka povećava na godišnjoj razini u mnogo većoj mjeri no što se mislilo. Ali, ono što je daleko najzanimljivije u svemu tome jest podatak da su fiksne linije još uvijek u prednosti pred mobilnima, uvelike!