A1 Hrvatska ostvario rast prihoda i dobiti u 2018. godini

A1 Hrvatska ostvario rast prihoda i dobiti u 2018. godini

Foto: Dražen Tomić / Tomich Productions

Drugi po veličini domaći telekom operator A1 Hrvatska, koji je na početku posljednjeg kvartala prošle godine promijenio ime iz Vipnet nakon 19 godina poslovanja u cijeloj je 2018. godini ostvario 444,5 milijuna eura prihoda uz rast od 1,6 posto na godišnjoj razini.

Istovremeno je dobit prije kamata oporezivanja, amortizacije i deprecijacije (EBITDA) dosegnula 114,1 milijuna eura uz rast od 4,6 posto. Dobit prije kamata i poreza (EBIT) dosegla je 7,6 milijuna eura uz pad od 41,4 posto u odnosu na 2017. godinu.  Negativna EBIT-a nastala je zbog velikih ulaganja u preuzimanje Lige prvaka, ulaganja u rebranding.

Gledajući strukturu prihoda oni su rasli i na godišnjoj i kvartalnoj razini od prihoda od usluga ali i opreme. U posljednjem kvartalu prošle godine ukupni prihodi porasli su 5,8 posto u odnosu na isti kvartal 2017. godine i to na 113,2 milijuna eura, dok je EBITDA u istom razdoblju pala 2,3 posto na 19,1 milijun eura.

Na razini cijele prošle godine A1 Hrvatska bilježi rast broja korisnika u mobilnoj telefoniji za 3,4 posto na 1,833 milijuna. Uz stalnu migraciju korisnika s bonova na ugovornu obvezu, broj mobilnih pretplatnika porastao je za 8,2 posto. Kombinirajući fiksne i mobilne tehnologije A1 Hrvatska omogućava pristup super-brzom, širokopojasnom internetu u cijeloj Hrvatskoj. Potvrđuje to porast korisnika mobilnog širokopojasnog interneta za 18,2 posto zahvaljujući snažnom rastu broja korisnika Homebox usluge.

Za njih je jako dobro da raste broj korisnika na ugovor za 8,2 posto na 1,044 milijuna dok je u segmentu prepaid korisnika pad od 2,2 posto na 789 tisuća. Što se tiče prosječne potrošnje ona je manja za 1,3 posto na nivou cijele godine, dok je na razini kvartala ona povećana 1,7 posto. Tako je prosječna potrošnja (ARPU) na nivou godine 12,2 eura, dok je na razini kvartala ona 11,4 eura.

U segmentu fiksne telefonije broj linija je porastao za 4,2 posto na 681,1 tisuću što uključuje korisnike fiksne telefonije, korisnike kabelskih i internetskih usluga putem optike. Dobrim rezultatima najviše je pridonijelo ulaganje u sadržaj poput UEFA Lige prvaka. Prosječni prihod po priključku (ARPL) porastao je za 2,9 posto.

A1 Hrvatska je smanjio churn odnosno odljev korisnika za 0,3 postotnih poena na nivou cijele godine na 2,3 posto, dok je na razini kvartala u posljednjem kvartalu 2018. churn smanjen za 0,4 postotna poena na 3,2 posto. Na razini cijele godine A1 Hrvatska zabilježio je rast kapitalnih ulaganja za 3,1 posto na ukupno 87,8 milijuna eura.

Snažan rast investicija rezultat je mrežnih ulaganja u tehnologije nove generacije. Regulatorno smanjenje naknada za korištenje frekvencije omogućilo je dodatna ulaganja u razvoj i mrežne kapacitete. Prošlog ljeta kompanija je uspješno testirala 5G tehnologiju uz postignute brzine od 20 Gbit/s u živoj mreži.

„Prošla je godina za nas u A1 Hrvatska bila godina za pamćenje. Tvrtka je istodobno prolazila digitalnu transformaciju, nastavila s izgradnjom optičke mreže, nadogradila mobilnu mrežu s naprednim funkcionalnostima te provela opsežan projekt promjene brenda. Paralelno s uspješnom promjenom naziva u A1 Hrvatska i pravnom integracijom Metroneta napravili smo zaokret iz tradicionalnog telekoma u digitalnu kompaniju. U potpunosti smo preuredili poslovne prostore u A1 kampusu te prilagodili rad novom, agilnom načinu u sklopu procesa digitalne transformacije. Uz sve promjene u 2018. godini, ostali smo fokusirani na korisnike kako bi im omogućili najbolje digitalno korisničko iskustvo i olakšali život u digitalno doba. Naši napori u digitalizaciji Hrvatske odražavaju se u implementaciji brojnih 5G funkcionalnosti u mobilnoj mreži te u širenju fiksne optičke mreže s kojom smo obuhvatili više od 508 tisuća kućanstava diljem zemlje. Prošla je godina bila doista dinamična za kompaniju A1 Hrvatska, a u 2019. nastavit ćemo sa značajnim ulaganjima u mrežnu infrastrukturu, sadržaj i esport“, ističe za ICTbusiness.info Jiří Dvorjančanski, predsjednik Uprave A1 Hrvatska.

 

Još iz kategorije

Suradnja za razvoj širokopojasnog pristupa u ruralnim područjima Hrvatske

Suradnja za razvoj širokopojasnog pristupa u ruralnim područjima Hrvatske

24.04.2019. komentiraj

Ericsson Nikola Tesla i tvrtka RUNE Crow potpisali su ugovor vezan uz implementaciju pristupa širokopojasne svjetlovodne mreže u ruralnim područjima Istarske i Primorsko-goranske županije. Rural Network Project (RUNE) je prvi i u ovom trenutku jedini međunarodni projekt na razini Europe kojim se povezuje teritorij više zemalja članica putem jedinstvene prekogranične svjetlovodne mreže. Izgradnjom mreže u ruralnim područjima koja trenutno nisu pokrivena svjetlovodnom infrastrukturom i gdje ne postoji komercijalni interes postojećih davatelja internetskih usluga,

Tele2 Hrvatska u prvom kvartalu ostvario rast prihoda 9,7 posto, dobit uzletila 3,6 puta

Tele2 Hrvatska u prvom kvartalu ostvario rast prihoda 9,7 posto, dobit uzletila 3,6 puta

24.04.2019. komentiraj

Poslovni rezultati trećeg po veličini domaći telekom operatora Tele2 Hrvatska za prvi kvartal 2019. godine pokazuju nastavak pozitivnih trendova jer je prihod  porastao 9,7 posto na 475 milijuna švedskih kruna. Istovremeno je dobit prije kamata, oporezivanja, amortizacije i deprecijacije (EBITDA) porasla čak 3,6 puta(360 posto) na 199 milijuna švedskih kruna na kraju prvog tromjesečja ove godine.

Nepovratna promjena na telekom tržištu

Nepovratna promjena na telekom tržištu

23.04.2019. komentiraj

Telekomunikacijska industrija nalazi se na prekretnici, promjena koja dolazi je 5G koja će rezultirati velikim korisničkim zahtjevima za brzim pristupom internetu koji će tada korisnici stalno očekivati. Tako nešto neće biti nimalo jednostavno ispuniti jer je riječ o sasvim novoj paradigmi mobilnog pristupa internetu koji može biti iskorišten i za pokrivanje područje gdje optika jednostavno za telekome nije isplativa.