A1 Hrvatska nastavlja s rastom prihoda i dobiti

A1 Hrvatska nastavlja s rastom prihoda i dobiti

Ukupni prihodi od 347,8 milijuna eura predstavljaju povećanje od 3,4 posto, podržani rastom korisničke baze, 22 postotnim rastom prihoda od ICT usluga te prihodima  od posjetitelja u roamingu, pokazuju najnoviji rezultati drugog po veličini domaćeg telekoma A1 Hrvatska za prvih devet mjeseci 2022. godine.

Prošlogodišnja značajna ulaganja u 5G spektar isključivi su razlog smanjenja investicija, koja iznose čak 58 milijuna eura. No, izuzme li se prošlogodišnja investicija u spektar, ove je godine A1 Hrvatska investirala 10 posto više u ubrzanu izgradnju optičke i 5G mreže. Operativna dobit (EBITDA) od 130,9 milijuna eura veća je 4 posto u odnosu na promatrano razdoblje lani.

Baza mobilnih korisnika ostala je stabilna s 1,1 postotnim rastom. Uz pad broja korisnika na bonove i njihovu stalnu migraciju na tarife, broj korisnika na ugovor porastao je 5,9 posto. Prosječan prihod po korisniku (ARPU) iznosi 11 eura što je 1,6 posto više nego u istom razdoblju prošle godine. Broj kućanstava s fiksnim pristupom veći je 5,2 posto. Istovremeno je zabilježen rast korisnika širokopojasnog interneta 8,6 posto i TV usluge 1,6 posto, uz 3,7 posto više fiksnih linija. Uslijed promotivnih ponuda, prosječni prihod po priključku (ARPL) niži je za 3,3 posto i iznosi 31 eura.

Tržište telekomunikacija u Hrvatskoj i dalje ostaje konkurentno, uz brojne izazove uzrokovane svakodnevnim makro i mikro-ekonomskim kretanjima, pojašnjavaju na upit ICTbusiness.info iz A1 Hrvatska i dodaju da gospodarsku sliku i poslovnu dinamiku kompanija oblikuju poskupljenje energenata i sirovina te pritisak inflacije. A1 Hrvatska zadržala je stabilne trendove zahvaljujući digitaliziranom poslovanju i brzom odgovoru na potrebe privatnih i poslovnih korisnika.

„Nestabilne poslovne okolnosti i dalje diktiraju načine upravljanja i transformiranja poslovanja u digitalno i zeleno, odnosno održivo. Zbog inflatornog pritiska i porasta cijena energenata, prije svega struje čiji su telekomi veliki potrošači, nastavili smo s daljnjim optimiziranjem poslovanja i uštedama. Povećali smo efikasnost, što nam je omogućilo nastavak značajnih investicija u najmoderniju mobilnu i fiksnu mrežu, a prije svega u izgradnju najveće optičke mreže u Hrvatskoj. Cilj nam je da uskoro 2 od 3 kućanstva imaju upravo A1 optički priključak. Također, uložili smo u primanja i razvoj zaposlenika te stvorili pretpostavke za buduće investicije. Ulaganjem u ljude i tehnologiju dajemo svoj doprinos gospodarskom razvoju Hrvatske i potvrđujemo se kao pouzdan partner i vodič u bolju digitalnu budućnost“, ističe Goran Angjeleski, glavni direktor za financije A1 Hrvatska.