A1 Hrvatska nastavlja s rastom prihoda i dobiti

A1 Hrvatska nastavlja s rastom prihoda i dobiti

Ukupni prihodi od 347,8 milijuna eura predstavljaju povećanje od 3,4 posto, podržani rastom korisničke baze, 22 postotnim rastom prihoda od ICT usluga te prihodima  od posjetitelja u roamingu, pokazuju najnoviji rezultati drugog po veličini domaćeg telekoma A1 Hrvatska za prvih devet mjeseci 2022. godine.

Prošlogodišnja značajna ulaganja u 5G spektar isključivi su razlog smanjenja investicija, koja iznose čak 58 milijuna eura. No, izuzme li se prošlogodišnja investicija u spektar, ove je godine A1 Hrvatska investirala 10 posto više u ubrzanu izgradnju optičke i 5G mreže. Operativna dobit (EBITDA) od 130,9 milijuna eura veća je 4 posto u odnosu na promatrano razdoblje lani.

Baza mobilnih korisnika ostala je stabilna s 1,1 postotnim rastom. Uz pad broja korisnika na bonove i njihovu stalnu migraciju na tarife, broj korisnika na ugovor porastao je 5,9 posto. Prosječan prihod po korisniku (ARPU) iznosi 11 eura što je 1,6 posto više nego u istom razdoblju prošle godine. Broj kućanstava s fiksnim pristupom veći je 5,2 posto. Istovremeno je zabilježen rast korisnika širokopojasnog interneta 8,6 posto i TV usluge 1,6 posto, uz 3,7 posto više fiksnih linija. Uslijed promotivnih ponuda, prosječni prihod po priključku (ARPL) niži je za 3,3 posto i iznosi 31 eura.

Tržište telekomunikacija u Hrvatskoj i dalje ostaje konkurentno, uz brojne izazove uzrokovane svakodnevnim makro i mikro-ekonomskim kretanjima, pojašnjavaju na upit ICTbusiness.info iz A1 Hrvatska i dodaju da gospodarsku sliku i poslovnu dinamiku kompanija oblikuju poskupljenje energenata i sirovina te pritisak inflacije. A1 Hrvatska zadržala je stabilne trendove zahvaljujući digitaliziranom poslovanju i brzom odgovoru na potrebe privatnih i poslovnih korisnika.

„Nestabilne poslovne okolnosti i dalje diktiraju načine upravljanja i transformiranja poslovanja u digitalno i zeleno, odnosno održivo. Zbog inflatornog pritiska i porasta cijena energenata, prije svega struje čiji su telekomi veliki potrošači, nastavili smo s daljnjim optimiziranjem poslovanja i uštedama. Povećali smo efikasnost, što nam je omogućilo nastavak značajnih investicija u najmoderniju mobilnu i fiksnu mrežu, a prije svega u izgradnju najveće optičke mreže u Hrvatskoj. Cilj nam je da uskoro 2 od 3 kućanstva imaju upravo A1 optički priključak. Također, uložili smo u primanja i razvoj zaposlenika te stvorili pretpostavke za buduće investicije. Ulaganjem u ljude i tehnologiju dajemo svoj doprinos gospodarskom razvoju Hrvatske i potvrđujemo se kao pouzdan partner i vodič u bolju digitalnu budućnost“, ističe Goran Angjeleski, glavni direktor za financije A1 Hrvatska.

Još iz kategorije

Raste broj internetskih priključaka s brzinama većim od 100 Mbit/s

Raste broj internetskih priključaka s brzinama većim od 100 Mbit/s

09.12.2022.

Na tržištu elektroničkih komunikacija nastavlja se pozitivan trend ulaganja. Ulaganja u mreže vrlo velikog kapaciteta (VHCN) 17 posto su viša, dok su ulaganja u bazne stanice (BTS) u mrežama pokretnih komunikacija devet posto viša u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Ukupni prihodi na tržištu u prva tri tromjesečja iznosili su 8.9 milijardi kuna i veći su 3,2 posto, najviše zbog usluga širokopojasnog pristupa internetu s rastom od šest posto, najma mreže i vodova s rastom od 3,2 posto i naplatne televizije čiji su prihodi bili četiri posto veći.

Određeno vrijeme za smanjenje naknada za podatkovni roaming između EU i Zapadnog Balkana

Određeno vrijeme za smanjenje naknada za podatkovni roaming između EU i Zapadnog Balkana

08.12.2022.

Predstavnici operatera mobilnih mreža EU i Zapadnog Balkana predstavili su zajedničku deklaraciju o sljedećim koracima za smanjenje naknada za podatkovni roaming između EU i Zapadnog Balkana na Summitu EU/Zapadni Balkan u Tirani.

Nova organizacija HT uprave - uvedena pozicija glavnog direktora za korporativne poslove koju preuzima Siniša Đuranović

Nova organizacija HT uprave - uvedena pozicija glavnog direktora za korporativne poslove koju preuzima Siniša Đuranović

08.12.2022.

Nadzorni odbor HT je na današnjoj sjednici odobrio novu organizacijsku strukturu Uprave Hrvatskog Telekoma, kojom se uvodi pozicija člana Uprave za korporativne poslove koju preuzima Siniša Đuranović te Uprava od 8. prosinca  radi u sastavu od sedam, umjesto dosadašnjih šest članova.