A1 Hrvatska krenuo s NB IoT na području cijele Hrvatske

A1 Hrvatska krenuo s NB IoT na području cijele Hrvatske

A1 Hrvatska prvi je i jedini pružatelj NB IoT rješenja odnosno mreže koja je dostupna na području cijele Republike Hrvatske, pohvalili su se iz drugo po veličini domaćeg telekoma na događanju pod imenom "Dan pametnih rješenja" predstavljajući novu ponudu pod imenom A1 NB IoT.

„Otkako smo prije dva desetljeća kao tvrtka stupili na hrvatsko tržište, percipirani smo kao inovator na području pružanja telekomunikacijskih usluga. Novom NB IoT uslugom dodatno smo obogatili A1 Business Solutions ponudu za naše poslovne korisnike te je riječ o bitnoj novosti za daljnji razvoj hrvatske IoT industrije. Digitalizacija je u središtu naših usluga usmjerenih prema poslovnim korisnicima, a ulaganje u internet stvari od velike nam je važnosti“, ističe Ivan Gabrić, glavni direktor za segment poslovnih korisnika A1 Hrvatska.

Prema njeogivm riječim zahvaljujući vlastitoj mobilnoj 4G/LTE+ mreži i više od deset tisuća kilometara neovisne optičke fiksne mreže, poslovnim korisnicima možemo ponuditi usluge koje su dostupne u cijeloj Hrvatskoj.

„Želimo biti partner u digitalnoj transformaciji hrvatskog gospodarstva i društva u cijelosti, a ovim smo korakom zadržali vodstvo u omogućavanju inovacija i napretka koji donosi internet stvari“, ističe Gabrić.

NB IoT (Narrowband Internet of Things) tehnologija je koja omogućava velikom broju uređaja (senzora) da šalju potrebne informacije s lokacija gdje standardni mobilni signal nema prodornost. Omogućava i autonomiju uređaja kroz duži vremenski period. Tehnologija se primjenjuje u slučajevima gdje je potrebno slanje i analiziranje manje količine podataka.

Osim dostupnosti na području cijele Hrvatske, prodornosti signala do nedostupnih mjesta i sigurnosti, A1 NB IoT mrežu karakterizira brza implementacija, velika količina uređaja na malom prostoru, pouzdanost i kvaliteta, kao i niska potrošnja baterije koja osigurava dugu autonomiju od 10 do 15 godina.

„U A1 Hrvatska nudimo vrhunsku tehnologiju, ali i krajnja rješenja u suradnji s našim partnerima. U ovom trenutku prvi i jedini imamo nacionalnu pokrivenost s našom NB IoT mrežom, odnosno radio tehnologijom koja omogućava prodornost signala do sada nedostupnih mjesta, poput podzemnih garaža, šahtova, podruma i sl. Time pružamo priliku svima kojima je potrebna takva tehnologija da je mogu koristiti za svoja rješenja ili za svoje poslovne potrebe“, objašnjava Tomislav Makar, glavni direktor za tehniku A1 Hrvatska.

Prema njegovim riječima velika prednost NB IoT-a je sigurnost usluge koja se postiže kroz primjenu najviših standarda upravljanja servisnom kvalitetom, primjenom novih sigurnosnih tehnologija i naprednim dizajnom IoT platformi za upravljanje pametnim uređajima i senzorima.

A1 Digital IoT, platforma za podršku aplikacijama, moderno je rješenje u oblaku za potrebe interneta stvari koja omogućuje prikupljanje i analizu podataka poslanih od strane IoT uređaja, kao i upravljanje uređajima na daljinu. Platforma se temelji na rješenju jednog od vodećih svjetskih dobavljača, njemačkog Cumulocityja. Platforma je modularna i inicijalno omogućuje više aplikacija za vizualizaciju podataka, administraciju i upravljanje uređajima.

„U internetu stvari želimo biti agregator novih IoT aplikacija. Korisnicima nudimo, u sklopu konekcije, poslovnu analitiku i inteligentno upravljanje. A1 Digital IoT ne zahtijeva posebnu mrežnu infrastrukturu te pritom počiva na otvorenim protokolima koji omogućuju komunikaciju između uređaja i platforme. Sva komunikacija s uređajima može biti enkriptirana i autentificirana, a kako bi se omogućila analiza podataka i kreirala poslovna logika, platforma pruža analizu događaja u realnom vremenu“, dodaje Gabrić.

U sklopu nove NB IoT usluge A1 Hrvatska za poslovne korisnike, nudi tarifu “NB IoT start” koju mogu aktivirati veliki i srednji poslovni korisnici. Konkurentna cijena mjesečne naknade, količina podataka uključena u mjesečnu naknadu prilagođena za standardne telemetrijske potrebe, podržavanje alternativnih komunikacijskih kanala (CSD i SMS) te jednostavnost i transparentnost obračuna glavne su prednosti tarife NB IoT start.

Upravo se A1 NB IoT mreža uspješno koristi za daljinsko očitavanje i komunikaciju sa sustavom za gospodarenje energijom u pet osnovnih škola u Karlovcu, u sklopu projekta Europske unije ENERGY@SCHOOL. Tom su prilikom ugrađena pametna brojila, detektori i ostala oprema za praćenje energetskih podataka u realnom vremenu. Projekt ENERGY@SCHOOL za cilj ima povećati mogućnost javnog sektora za poboljšavanjem energetske učinkovitosti, korištenja obnovljivih izvora energije i smanjenje emisija ugljičnog dioksida u 42 škole u centralnoj Europi.

 

O NB IoT razgovarali smo s Tomislavom Makarom CTO-om A1 Hrvatska

 

 

Još iz kategorije

Europska komisija najavila novi datum četvrtog kruga dodjele bespovratnih sredstava iz WiFi4EU inicijative gdje čeka 14,2 milijuna eura

Europska komisija najavila novi datum četvrtog kruga dodjele bespovratnih sredstava iz WiFi4EU inicijative gdje čeka 14,2 milijuna eura

23.05.2020. komentiraj

Posljednji, četvrti poziv za dodjelu bespovratnih sredstava iz WiFi4EU inicijative bit će otvoren 3. lipnja 2020. u 13 sati i trajati će do 4. lipnja 2020. u 17 sati. Ovaj poziv prethodno je bio planiran za ožujak ove godine, no odgođen je zbog okolnosti nastalih širenjem bolesti COVID-19 u čitavoj Europi, pojašnjavaju iz domaćeg telekom regulatora HAKOM-a.

Ericsson zbog utjecaja pandemije koronavirusom promjenio prognozu za 5G pretplate

Ericsson zbog utjecaja pandemije koronavirusom promjenio prognozu za 5G pretplate

20.05.2020. komentiraj

Ericsson je morao s 11. svibnjem promijeniti prognozu o 5G pretplatama na globalnoj razini do 2025. jer se zbog pandemije koronavirusa razvoj ubrzao, kao i širenje dostupnosti te nove tehnologije. Dakle, po novom prognoza sugerira da će za pet godina biti 2,8 milijardi 5G pretplata, a ne 2,6 milijardi kako su u švedskoj kompaniji isticali tijekom studenog prošle godine.

Svjetska pandemija SARS CoV 2 zaustavila drugi dio austrijske 5G aukcije i prebacila ju na kolovoz

Svjetska pandemija SARS CoV 2 zaustavila drugi dio austrijske 5G aukcije i prebacila ju na kolovoz

17.05.2020. komentiraj

Austrijski regulator RTR donio je odluku kako će druga polovica kolovoza biti novi datum za početak aukcije 5G, nakon što je bio prisiljen odgoditi taj korak zbog izbijanja Covid-19.