A1 Hrvatska i Ericsson Nikola Tesla nastavljaju suradnju u području radijske mreže

A1 Hrvatska i Ericsson Nikola Tesla nastavljaju suradnju u području radijske mreže

A1 Hrvatska sa svojim dugogodišnjim partnerom Ericssonom Nikolom Teslom nastavlja uspješnu suradnju potpisom ekskluzivnog ugovora o daljnjem razvoju svoje radijske pristupne mreže. Okvirnim ugovorom do kraja 2023. godine obuhvaćena je modernizacija i proširenje mreže ovog operatora na temelju najnovijih tehnoloških rješenja iz portfelja Ericssonovog radijskog sustava (Ericsson Radio System – ERS).

Navedena suradnja korisnicima A1 Hrvatska omogućit će i u budućnosti atraktivan doživljaj podatkovno sve zahtjevnijih usluga u svim dijelovima Hrvatske. Na temelju ERS portfelja ovaj hrvatski operator imat će na raspolaganju fleksibilno rješenje spremno za 5G.

U okviru 5G partnerskog programa A1 Hrvatska tijekom 2018. i 2019. godine predstavio je funkcionalnosti 5G u živoj mreži koristeći Ericssonovu 5G tehnologiju u radijskom i jezgrenom dijelu mreže.

„Suradnja s kompanijom Ericsson Nikola Tesla omogućava nastavak naše misije – izgradnje pametnog digitalnog društva u Hrvatskoj. Već 20 godina zajedno gradimo  modernu infrastrukturu koja građanima olakšava svakodnevicu i donosi jednake mogućnosti komunikacije i povezanosti kao u tehnološki najrazvijenijim zemljama. Nedavno je neovisno međunarodno istraživanje P3 proglasilo A1 mrežu najboljom, čime je potvrdilo i kvalitetu infrastrukture. Jednakim zanosom nastavljamo s izgradnjom mreža 5. generacije i izuzetno smo ponosni što komunikacijsku tehnologiju budućnosti gradimo s hrvatskim stručnjacima“, ističe Jiří Dvorjančanský, predsjednik Uprave A1 Hrvatska.

„S našim strateškim partnerom surađujemo od samog početka njegovog rada prije 20 godina. Cijelo to razdoblje zajedno smo radili na inovativnim rješenjima te osiguravali mrežnu infrastrukturu koja je omogućila ponudu atraktivnih usluga njegovim korisnicima što je prepoznato i brojnim priznanjima. U godini u kojoj obje kompanije obilježavaju svoje važne jubileje ovaj ugovor je snažan poticaj da nastavimo nizati poslovne uspjehe na zadovoljstvo krajnjih korisnika. Razvojno istraživački centar Ericssona Nikole Tesle značajno je uključen u razvoj 5. generacije mobilnih mreža te smo posebno zadovoljni što A1 Hrvatska u partnerstvu s našom kompanijom nastavlja stvarati nove vrijednosti i pružati vrhunske komunikacijske usluge korisnicima u Hrvatskoj“, pojašnjava Gordana Kovačević, predsjednica Ericssona Nikole Tesle.

„Predvodnici smo u implementaciji novih broadband tehnologija, što smo još ranije ove godine pokazali prvom demonstracijom 5G tehnologije i uvođenjem gigabitnih brzina u našu mobilnu mrežu. U suradnji s kompanijom Ericsson Nikola Tesla želja nam je najmoderniju tehnologiju transformirati u kvalitetu i korisničko zadovoljstvo, s ciljem ispunjenja strategije gigabitnog broadbanda na nacionalnom nivou. Gigabitne tehnologije otvorit će širom vrata četvrtoj industrijskoj revoluciji, omogućit će razvoj pametnih gradova i inovacijske iskorake u svim granama industrije te time unaprijediti konkurentnost Hrvatske u Europi i svijetu. Naša je misija da to omogućimo, bez obzira nalazili se u velikom gradu, ruralnom području ili na nekom od otoka“, tvrdi Tomislav Makar, glavni direktor za tehniku A1 Hrvatska.

„Današnji potpis potvrda je dugogodišnjeg partnerstva, kao i činjenica da A1 Hrvatska i dalje prepoznaje Ericsson Nikolu Teslu kao svog strateškog partnera na putu prema novim generacijama mobilnih mreža. Nedavne uspješne implementacije i demonstracije mogućnosti 5. generacije kao i NB IoT otvaraju prostor za inovacije i pružaju dodatnu motivaciju za sve nas. Tim iskoracima se A1 Hrvatska svrstava u sam vrh europskih i svjetskih pružatelja mobilnih usluga“, zaključuje Miroslav Kantolić, direktor prodaje i marketinga za A1 Hrvatska, Ericsson Nikola Tesla.

Još iz kategorije

United Grupa preuzela bugarski Vivacom

United Grupa preuzela bugarski Vivacom

04.08.2020. komentiraj

United Grupa, objavila je završetak procesa preuzimanja Vivacoma. Prethodno je u travnju 2020. Europska komisija odobrila akviziciju, dok je sporazum o preuzimanju potpisan u studenom 2019., nakon što je United Grupa pobijedila na natječaju za kupnju ove vodeće telekomunikacijske tvrtke u Bugarskoj.

Ericsson omogućava lakši prelazak na 5G uz novi softver

Ericsson omogućava lakši prelazak na 5G uz novi softver

03.08.2020. komentiraj

Zahvaljujući komercijalnoj dostupnosti Ericssonovog (NASDAQ: ERIC) samostalnog 5G NR softvera za srednje i niske pojaseve, pružatelji komunikacijskih usluga sada mogu koristiti puni potencijal 5G nove radijske tehnologije (NR). Spomenuti je softver nedavno postao globalno dostupan svim kupcima.

Hrvatski Telekom realizirao je projekt besplatnog WiFi interneta u gradu Sisku i općinama Posedarje i Ražanac

Hrvatski Telekom realizirao je projekt besplatnog WiFi interneta u gradu Sisku i općinama Posedarje i Ražanac

03.08.2020. komentiraj

Najjači domaći telekom operator HT omogućio je građanima Siska i mještanima općina Ražanac i Posedarje besplatan internet na područjima javnog okupljanja. Oni su dio gradova i općina kojima je u sklopu inicijative WiFi4EU dodijeljen vaučer u iznosu od 15.000 eura, nakon čega su odabrali Hrvatski Telekom kao najboljeg izvođača koji će tehnološki omogućiti javni besplatni WiFi internet za njihove mještane i građane. U sklopu inicijative WiFi4EU Europska komisija pokreće projekte kojima sufinancira visokokvalitetan besplatan pristup internetu za građane na javnim mjestima poput primjerice  parkova, trgova, javnih zgrada, knjižnica, muzeja.