A1 Hrvatska i Ericsson Nikola Tesla nastavljaju suradnju u području radijske mreže

A1 Hrvatska i Ericsson Nikola Tesla nastavljaju suradnju u području radijske mreže

A1 Hrvatska sa svojim dugogodišnjim partnerom Ericssonom Nikolom Teslom nastavlja uspješnu suradnju potpisom ekskluzivnog ugovora o daljnjem razvoju svoje radijske pristupne mreže. Okvirnim ugovorom do kraja 2023. godine obuhvaćena je modernizacija i proširenje mreže ovog operatora na temelju najnovijih tehnoloških rješenja iz portfelja Ericssonovog radijskog sustava (Ericsson Radio System – ERS).

Navedena suradnja korisnicima A1 Hrvatska omogućit će i u budućnosti atraktivan doživljaj podatkovno sve zahtjevnijih usluga u svim dijelovima Hrvatske. Na temelju ERS portfelja ovaj hrvatski operator imat će na raspolaganju fleksibilno rješenje spremno za 5G.

U okviru 5G partnerskog programa A1 Hrvatska tijekom 2018. i 2019. godine predstavio je funkcionalnosti 5G u živoj mreži koristeći Ericssonovu 5G tehnologiju u radijskom i jezgrenom dijelu mreže.

„Suradnja s kompanijom Ericsson Nikola Tesla omogućava nastavak naše misije – izgradnje pametnog digitalnog društva u Hrvatskoj. Već 20 godina zajedno gradimo  modernu infrastrukturu koja građanima olakšava svakodnevicu i donosi jednake mogućnosti komunikacije i povezanosti kao u tehnološki najrazvijenijim zemljama. Nedavno je neovisno međunarodno istraživanje P3 proglasilo A1 mrežu najboljom, čime je potvrdilo i kvalitetu infrastrukture. Jednakim zanosom nastavljamo s izgradnjom mreža 5. generacije i izuzetno smo ponosni što komunikacijsku tehnologiju budućnosti gradimo s hrvatskim stručnjacima“, ističe Jiří Dvorjančanský, predsjednik Uprave A1 Hrvatska.

„S našim strateškim partnerom surađujemo od samog početka njegovog rada prije 20 godina. Cijelo to razdoblje zajedno smo radili na inovativnim rješenjima te osiguravali mrežnu infrastrukturu koja je omogućila ponudu atraktivnih usluga njegovim korisnicima što je prepoznato i brojnim priznanjima. U godini u kojoj obje kompanije obilježavaju svoje važne jubileje ovaj ugovor je snažan poticaj da nastavimo nizati poslovne uspjehe na zadovoljstvo krajnjih korisnika. Razvojno istraživački centar Ericssona Nikole Tesle značajno je uključen u razvoj 5. generacije mobilnih mreža te smo posebno zadovoljni što A1 Hrvatska u partnerstvu s našom kompanijom nastavlja stvarati nove vrijednosti i pružati vrhunske komunikacijske usluge korisnicima u Hrvatskoj“, pojašnjava Gordana Kovačević, predsjednica Ericssona Nikole Tesle.

„Predvodnici smo u implementaciji novih broadband tehnologija, što smo još ranije ove godine pokazali prvom demonstracijom 5G tehnologije i uvođenjem gigabitnih brzina u našu mobilnu mrežu. U suradnji s kompanijom Ericsson Nikola Tesla želja nam je najmoderniju tehnologiju transformirati u kvalitetu i korisničko zadovoljstvo, s ciljem ispunjenja strategije gigabitnog broadbanda na nacionalnom nivou. Gigabitne tehnologije otvorit će širom vrata četvrtoj industrijskoj revoluciji, omogućit će razvoj pametnih gradova i inovacijske iskorake u svim granama industrije te time unaprijediti konkurentnost Hrvatske u Europi i svijetu. Naša je misija da to omogućimo, bez obzira nalazili se u velikom gradu, ruralnom području ili na nekom od otoka“, tvrdi Tomislav Makar, glavni direktor za tehniku A1 Hrvatska.

„Današnji potpis potvrda je dugogodišnjeg partnerstva, kao i činjenica da A1 Hrvatska i dalje prepoznaje Ericsson Nikolu Teslu kao svog strateškog partnera na putu prema novim generacijama mobilnih mreža. Nedavne uspješne implementacije i demonstracije mogućnosti 5. generacije kao i NB IoT otvaraju prostor za inovacije i pružaju dodatnu motivaciju za sve nas. Tim iskoracima se A1 Hrvatska svrstava u sam vrh europskih i svjetskih pružatelja mobilnih usluga“, zaključuje Miroslav Kantolić, direktor prodaje i marketinga za A1 Hrvatska, Ericsson Nikola Tesla.

Još iz kategorije

Huawei razvio 5G tehnologiju koja je brža, jeftinija i dostupnija od optike

Huawei razvio 5G tehnologiju koja je brža, jeftinija i dostupnija od optike

13.10.2019. komentiraj

Huawei nastavlja inovirati na području 5G tehnologije, a najnovija tehnologija AirFlash 5G Microwave dodatno snižava troškove postavljanja mreže u područjima koja su teže dostupna, osigurava stabilnost, visoku propusnost, i to sve s latencijom manjom od optičkih vlakana, pohvalili su se iz ovog kineskog proizvođača telekom opreme.

Ericsson i Qualcomm: Važan korak za komercijalni samostalni 5G

Ericsson i Qualcomm: Važan korak za komercijalni samostalni 5G

04.10.2019. komentiraj

Prijelaz na drugu fazu komercijalnog 5G – samostalni pristup 5G (tzv. standalone 5G) - veliki je korak koji su ostvarili Ericsson i Qualcomm Technologies. Kompanije su već blisko surađivale na nekoliko prekretnica u 5G tehnologiji. Najnovije postignuće ostvareno je u Ericssonovom laboratoriju korištenjem komercijalnih baznih stanica Ericssonovog radijskog sustava (Ericsson Radio System), Ericssonovovog softvera za samostalni New Radio (NR) i Ericssonovog rješenja 5G Cloud Core uz testni mobilni pametni telefon pogonjen Qualcommovim 5G modemom pod nazivom Snapdragon X55 5G Modem-RF System.

Goran Manestar novi je glavni direktor za financije u A1 Hrvatska

Goran Manestar novi je glavni direktor za financije u A1 Hrvatska

03.10.2019. komentiraj

Od ovog je mjeseca član Uprave te glavni direktor za financije u A1 Hrvatska postaje Goran Manestar, a istu će poziciju obnašati i za klaster Hrvatska i Makedonija. Dosadašnji član Uprave Johannes Kandera preuzeo je novu funkciju unutar A1 Telekom Austria Grupe kao glavni direktor za financije bjeloruske podružnice.